De gemeenteraad stelde op 27 maart 2023 het RUP en plan-MER definitief vast. Het plan trad in werking na publicatie in het Belgisch Staatsblad. Momenteel loopt er een juridische procedure bij Raad van State en bekijken we de zaak samen met advocaten. Het RUP blijft van kracht.
Momenteel is het gebied van Ragheno enkel voor bedrijven en KMO’s. In de toekomst willen we op deze plek stedelijke ontwikkeling (wonen en werken) en groen. Om de nieuwe stadswijk te realiseren, moesten we de bestemming van Ragheno in het RUP dus wijzigen naar een gemengd gebied voor woningen, kantoren en voorzieningen.
Daarbij hoort ook nog het plan-MER. Dat rapport onderzoekt de effecten op het milieu.
Het RUP vatten we kort samen:
De principes hieronder opgesomd zijn een vertaling van het masterplan, goedgekeurd in 2021.
- [Groene inkleuring] Het centrale park krijgt de bestemming ‘gebied voor stedelijk groen’.
- [Roze inkleuring] Binnen de rode inkleuring wijzigt de huidige bestemming ‘KMO’ naar ‘gebied voor stedelijke ontwikkeling’. Wonen, werken, diensten, commerciële en publieke functies zijn hier mogelijk.
- [Zwarte lijnen] Hoe gaat Ragheno eruit zien? De bouwblokcontouren bepalen waar er gebouwd mag worden en waar niet. We bepaalden de locaties van de torens en de bouwhoogte. Het volledige straatbeeld en karakter van de nieuwe wijk staan omschreven in het masterplan en nemen we mee in het RUP.
- [Gele lijnen, donkergrijze inkleuring] Mobiliteit:
- Als stadswijk van de toekomst zet Ragheno in op voetgangers, fietsers, openbaar vervoer en duurzame alternatieven zoals deelmobiliteit. Het centrale park is volledig autovrij. Via het centrale parkpad gaan voetgangers en fietsers naar het station en het centrum.
- De Arsenaalverbinding zorgt voor een toegang voor gemotoriseeerd verkeer tot Ragheno en een aansluiting tussen de Leuvensesteenweg en de Tangent.
- Parkeren zal ondergronds of bovengronds gebeuren in het nieuwe parkgebouw aan de brug.
- Bewoners en werknemers krijgen parkeerrechten. Op deze manier delen ze de beschikbare parkeerplaatsen maximaal met elkaar.
- [Fuschia arcering] Voor bestaande bedrijven wordt voorzien in ‘kantelmomenten’. Dit wil zeggen dat de nieuwe bestemming ‘stedelijke ontwikkeling’ pas ingaat als de activiteit wordt stopgezet en het gebouw wordt gesloopt.
- [Rode inkleuring] De bestaande woningen blijven behouden, net als enkele bestaande waardevolle historische (erfgoed)gebouwen in het gebied (rode omranding).
Ook duurzaamheid nemen we mee in de voorschriften van het RUP via thema’s zoals water, energie en biodiversiteit.
Procedure
Voor deze vaststelling doorliepen we eerst heel wat andere stappen:
- voorbereidende nota
- startnota
- scopingsnota
- voorontwerp
- ontwerp; Van 1 augustus tot 29 september 2022 liep het openbaar onderzoek over het ontwerp RUP en plan-MER. Iedereen kon tijdens deze periode de plannen inkijken en een bezwaar of opmerking formuleren. Op 8 september 2022 werd een infomoment gehouden, de presentatie kan je hier terug bekijken.
- definitief ontwerp