De Brusselpoort is een unieke plek en biedt heel wat mogelijkheden voor een gevarieerde invulling.
Binnenkort in de Brusselpoort
Expo Kolveniersgilde
De expo neemt je 500 jaar terug in de tijd. De Kolveniersgilde stond vroeger in voor de bewaking van de stad. En trok de wacht op aan de Overste poort (de huidige Brusselpoort), de Hanswijkpoort en de Grote Markt.
In 1504 kreeg de Kolveniersgilde haar reglement van de Stad Mechelen. Voor de bewakingsopdrachten ontving de gilde als vergoeding: kledij, lood en poeder.
De Sint-Christoffel- of Kolveniersgilde trok de wacht op aan de Overste poort (huidige Brusselpoort), Hanswijkpoort en de Grote Markt.
Ontdek de historische wapens en klederdracht in de prachtige Brusselpoort.
- opening op Open Monumentendag op zondag 8 september 2024, met re-enactment
- 14 en 15 september, 13 - 18u.
- 20 en 21 september, 13 - 18u.
- Inkom gratis
Poortavonden
Een buitengewoon optreden op een buitengewone plaats. Ontdek de Brusselpoort tijdens een unieke poortavond met een verbluffende optredens gedurende drie cultuuravonden in augustus
7 augustus, 20u |KleinKunstCircuit Mechelen
KleinKunstCircuit brengt een avond met kleinkunst en poëzie.
De Mechelse organisatie zet zich in om jonge talenten een podium te bieden voor Kleinkunst en poëzie. Met verbluffende optredens bieden ze het genre een nieuwe stimulans en nu kan je dit ontdekken op deze historische plaats.
Uitvoerders: Veerle Buyst (kleinkunst), Fien Vanden Hautte (kleinkunst), Machteld Fierens (kleinkunst), Noemi Miya (poëzie), Dirk De Boeck (poëzie)
14 augustus, 20u |Dieter Vaganée Quartet
Dieter Vaganée Quartet is een groep die eigen composities speelt maar dit ook combineert met een aantal van hun favoriete covers of standards. Deze composities zijn heel gevarieerd, stijlen dat de revue passeren gaan van Swing, Bop, Blues tot Latin en open impro passages... Het plezier zit hen in het exploreren van de composities en het samenspel als groep. Met als doel henzelf en het publiek in vervoering te brengen.
21 augustus 20u | Guido De Neve en Julie Van Buggenhout
Violist Guido de Neve bleek al op heel jonge leeftijd begaafd met een uitzonderlijk muzikaal talent. Deze topmuzikant speelt op alle Europese podia en is tevens ook docent aan het Koninklijk Concervatorium van Antwerpen. En nu speelt dit Mechels talent in de Brusselpoort samen met zijn partner Julie Van Buggenhout. Julie is tevens topvioliste en doceert aan het conservatorium van Mechelen. Ontdek de viool in al zijn schoonheid op de unieke locatie van de Brusselpoort.
Historiek
De Brusselpoort werd in de 13e eeuw gebouwd en was de hoogste van de Mechelse stadspoorten. Daarom werd ze ook Overste poort genoemd.
Het gebouw is opgetrokken in Doornikse steen en rond 1400 verhoogd met Balegemse steen (lichtere kleur). Het behoort tot de Scheldegotiek. In de 16e eeuw werden de torens verlaagd en werd de dakconstructie veranderd.
Naast de functie van toegangspoort werd het gebouw sindsdien nog voor andere doeleinden gebruikt. Zo was er een politiekantoor, een vergaderlokaal en het kunstatelier van Alfred Ost.
Daarna werd het een museum over de geschiedenis van de stad.
Wie gebruikt de Brusselpoort nu?
De gelijkvloerse kamer van de rechtertoren in gebruik als klaslokaal voor het stedelijk conservatorium (lessen poppenspel en stand-up comedy). In de gelijkvloerse kamer van de linkertoren is een toilet gevestigd. De rest van deze kamer en de 1ste verdieping is in gebruik als opslag van de poppencollectie van Beeldsmederij De Maan. De zolder is een lege ruimte.
De toekomst van de Brusselpoort
Wil je meedenken over de toekomstige invulling van de Brusselpoort? Je kan dit online of tijdens een van de rondleidingen tijdens Open Monumentendag.