Eind 2024 nam het nieuwe bestuur zijn intrek in het stadhuis. In het hoofdlijnenakkoord werd vervolgens vastgelegd op welke thema’s we de komende zes jaar het hardst zullen werken. Maar hoe we dat precies aanpakken? Daarvoor luisteren we graag naar jou. Want een stad maak je niet alleen vanuit het stadhuis, maar samen met de inwoners.
Elke schepen koos één concrete vraag uit zijn of haar bevoegdheden om met jou, met andere Mechelaars en verenigingen of adviesraden over in gesprek te gaan. Dat kan op verschillende momenten.
De Tafel van Mechelen
Heb jij ideeën om onze stad net te houden? Droom je van meer natuur en groen in je buurt? Hoe zou jij je buren dichter bij elkaar brengen? Of de Mechelaar stimuleren om duurzamer te leven? Schuif mee aan aan de ‘Tafel van Mechelen’ en deel je ideeën.
Tijdens 9 sessies in de prachtige raadzaal van het stadhuis verkennen maximaal 30 deelnemers samen de thema’s en hun ideeën hierover. Tijdens een grote denk- en inspiratiedag op zaterdag 26 april in Lamot voor alle Mechelaars bouwen we hierop verder. (zie verder)
Deze sessies en thema’s staan op het programma. Ze gaan telkens door van 20.15u tot 22u, tenzij anders vermeld:
Woensdag 12.03 - met schepen Kristof Calvo
Hoe kan natuur of groen in je buurt je meer thuis doen voelen?
Mechelen is een historische stad, omringd door prachtige natuur: van het Zennegat, het open landschap op het Hombeeks plateau tot het Mechels Broek. Maar ook in de wijken vind je heel wat natuur. Kleine en grote parken vormen groene hotspots om te spelen, ontmoeten en genieten. Elke Mechelaar zou op 300 meter van zijn of haar woning zo'n parkje moeten kunnen hebben. Wat voor natuur- of groene plekjes heb jij nodig om je meer thuis te voelen in je buurt?
Donderdag 13.03 - met schepen Rina Rabau Nkandu
Hoe zorgen we voor meer verbinding in onze stad?
Verbondenheid is de sleutel tot een warme stad. Familie, vrienden en buren zorgen ervoor dat we ons thuis voelen. Toch voelt een deel van de Mechelaars zich nog altijd eenzaam. Hoe kunnen we Mechelen nog hechter maken? Wat is er bijvoorbeeld nodig om de mensen in je buurt beter te leren kennen?
Maandag 17.03 - met schepen Greet Geypen
Hoe zorgen we in onze wijken en dorpen voor een betere kennisverzameling, ontsluiting en bekendmaking van ons erfgoed?
Mechelen is een historische stad die respect voor haar erfgoed hoog in het vaandel draagt. De meeste historische gebouwen situeren zich in de stadskern. Toch is er ook heel wat roerend en onroerend erfgoed in onze wijken en dorpen. Erfgoed is een deel van het historisch geheugen, maar vormt ook mee onze identiteit. Hoe kunnen gebouwen, tradities en verhalen in jouw wijk daaraan bijdragen?
Dinsdag 18.03 - met schepen Arthur Orlians
Hoe halen we met z’n allen de klimaat- en energiedoelstellingen?
Mechelen heeft ambitieuze klimaat- en energiedoelstellingen. Als lokale overheid hebben we een voorbeeldfunctie. Zo moeten we onze overheidsgebouwen duurzaam renoveren en aandacht hebben voor een duurzaam aanbestedingsbeleid. We kunnen nog veel meer doen, maar niet alleen. Ook onze inwoners, verenigingen, organisaties, scholen, en ondernemingen spelen een belangrijke rol. Alleen wanneer iedereen meewerkt aan het behalen van de klimaatdoelstellingen, kunnen we slagen. Welke concrete acties kunnen we samen op poten zetten? En hoe krijgen we iedereen mee in dit verhaal?
Woensdag 19.03 - met schepen Patrick Princen
Hoe zorgen we samen voor een nette stad?
Een stad waar het goed wonen is, is een propere en nette stad. Door te investeren in nieuwe straten, parken en pleinen en door ze nadien ook goed te onderhouden, zorgen we voor een aantrekkelijke omgeving waar mensen graag wonen en vertoeven. Als stad is daar een belangrijke taak voor ons weggelegd. Maar ook elke Mechelaar kan zijn steentje bijdragen.
Donderdag 20.03 - met schepen Abdrahman Labsir
Hoe zorgen we dat iedereen zijn weg vindt naar een job?
Werk is zoveel meer dan werk. Het geeft niet alleen loon, maar ook identiteit, de kans om deel uit te maken van een groter geheel en daaraan bij te dragen. Maar niet iedereen slaagt erin om een kwaliteitsvolle, stabiele job te vinden, ook al zoekt bijna ieder bedrijf extra handen. We willen niemand in de steek laten, ook niet op dit vlak, en samen out-of-the box manieren vinden om iedereen aan het werk te krijgen. Mentoringprogramma’s, ervaringstrajecten, ondersteunende maatregelen, alles kan, zolang het maar werkt.
Dinsdag 25.03 - met schepen Alexander Vandersmissen
Hoe zorgen we voor voldoende plek voor het stallen van (bak)fietsen, auto’s en andere vervoersmiddelen in onze stad?
Mechelen is een historische stad met een middeleeuws patroon. Dat wil zeggen: vaak smalle straten en pleinen. Bovendien liggen we heel centraal in het land, vlak naast de E19 en op een kruispunt van wegen. Hierdoor krijgen we heel wat verkeer te verwerken. Mechelen is ook een populaire stad in volle groei waarin het aantal fietsers enorm is toegenomen. Ook dat zet druk op het openbaar domein. Dat alles zo goed en veilig mogelijk organiseren voor zowel gemotoriseerd verkeer als voor fietsers en voetgangers stelt ons voor heel wat uitdagingen. Hoe geven we alles een plek in de stad?
Woensdagmiddag 26.03 - met schepen Sabe De Graef
Hoe kunnen we jonge ouders beter ondersteunen?
Het starten van een gezin is prachtig, maar vaak ook heel pittig. Van ouders met jonge kinderen wordt vaak (te) veel verwacht: ze moeten de zorg voor hun jonge kinderen (en het daarbij horende slaapgebrek) combineren met hun huishouden en hun job. Veel tijd voor zichzelf of hun partner, familie en vrienden blijft er meestal niet over. Wat zou jou, als ouder van een jong kind, kunnen helpen om je leven in Mechelen makkelijker te maken?
Let op: deze sessie gaat door op woensdagnamiddag, van 13.30 - 15u in het Gummhuis, Kerkhoflei 49. Je mag gerust je kleine kind(eren) meebrengen. Geef dit dan wel even door via het webformulier.
Woensdag 26.03 - met burgemeester Bart Somers
Hoe binden we samen de strijd aan tegen drugs?
Drugs bestaan in elke samenleving. Maar de gevaren die eraan verbonden zijn, nemen toe. Zowel voor de gebruikers als voor de maatschappij in zijn geheel. De verslavingsgevolgen worden intenser: de criminaliteit groeit en er is een risico op doorsijpelen in onze economie en administratie. Willen we die risico’s indammen en Mechelen veilig houden, dan vraagt dat een inspanning van heel de samenleving. Hoe kunnen we samen zorgen dat we Mechelen en haar inwoners beter beschermen tegen de gevaren van drugs?
Kies je sessie en schrijf je in
We willen zoveel mogelijk mensen de kans geven om mee te praten en te denken rond een bepaald thema. Kies daarom het thema dat je het meeste inspireert of het nauwst aan het hart ligt en schrijf je in voor die avond.
Save the date: 26.04 in Lamot
Na een eerste verkenning aan de Tafel van Mechelen, duiken we op 26.04 verder in de thema's. Het wordt een middag vol boeiende gesprekken en inspiratie. Eerst laten we het woord aan drie inspirerende sprekers, elk een autoriteit in hun vakgebied. Wie dat zijn, houden we nog even geheim, maar het wordt de moeite.
Nadien kan je in kleinere groepen opnieuw in gesprek gaan over de 9 thema's met de bevoegde schepenen. Alle Mechelaars zijn welkom, ongeacht of je nu al deelnam aan een sessie in de raadzaal of niet.
Gemeenteraad
Ook de gemeenteraad speelt een belangrijke rol. We betrekken fracties en raadsleden op meerdere momenten. Na een debat in de gemeenteraad, en eventuele specifieke gemeenteraadscommissies, maken we het definitieve beleidsplan op. We mikken hiervoor op de gemeenteraad van juni 2025.
Tour langs wijken en dorpen
Het definitieve beleidsplan vormt de aanleiding voor een tour langs de Mechelse wijken en dorpen in september 2025. We maken de vertaling: wat betekent dit concreet voor jouw buurt of wijk? Het is opnieuw een uitnodiging aan Mechelaars om hierover verder mee na te denken en mee te bouwen aan onze stad.