Op deze pagina:

 

Circulaire Hub Regio Mechelen

Innovatief ondernemerschap stimuleren en de tewerkstelling voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt diversifiëren en vergroten via circulaire activiteiten. Dat is wat de Circulaire hub regio Mechelen wil realiseren.

Via onze loketwerking houden we graag de vinger aan de pols over de circulaire en innovatieve ondernemende initiatieven in Mechelen.

Foto van alle partners van Circulaire Hub Regio Mechelen‘We’ dat zijn stad Mechelen, 28rond vzw, Ecoso vzw, Provincie Antwerpen, Switchrs, Thomas More Innovative Business Research, Toastmasters Mechelen en UNIZO provincie Antwerpen.

Bij het ondernemersloket van de Circulaire Hub regio Mechelen kunnen ondernemingen uit de regio Mechelen (Mechelen, Bonheiden, Berlaar, Bornem, Duffel, Lier, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver, Heist-op-den-Berg en Willebroek), net als maatwerkbedrijven en ondernemende organisaties, terecht met al hun vragen. En kunnen zij de mogelijkheden voor diepgaande begeleiding vanuit de verschillende partners verkennen. Die begeleiding bieden we aan binnen het 'Sluit de Cirkel'-traject.

 

Waarvoor kan je terecht bij ons loket?

Nood aan een klankbord om je innovatieve businessmodellen/ideeën af te toetsen?
Benieuwd hoe jij stapsgewijs circulaire grondbeginselen binnen je bedrijfsvoering kan toepassen?
Op zoek naar partners in de keten of peers in sociaal-circulair ondernemerschap?
...

Ga met ons in gesprek!

Boek een afspraak met ons ondernemersloket, ga met ons in gesprek en maak kans op gratis begeleiding door een van onze experten/partners.

Tijdens het gesprek:

  • Connecteren we je met onze verschillende netwerken en experten.
  • Inspireren we je met voorbeelden en verhalen van andere ondernemers uit de regio die stappen zetten richting een circulaire en sociale toekomst
  • Zoeken we samen met jou naar de juiste ruimte om te werken, experimenteren, groeien
  • Bekijken we met jou de financiële (subsidie)mogelijkheden of connecteren we je met impact investeerders, afhankelijk van waar je staat
  • Screenen we projectoproepen van Vlaamse en Europese overheden om jou correct door te verwijzen en sectoren te laten groeien
  • We toetsen jouw circulaire businessideeën en dagen je uit om verdere stappen te zetten richting het sluiten van de kringloop
  • Laten we je kennismaken met regioregie sociale economie: toegangspoort naar maatwerkbedrijven en organisatie sector (VDAB, andere lokale besturen, …) 
  • Brengen we je in contact met  andere overheden (OVAM, Vlaanderen Circulair, VLAIO) in functie van de doorstroom naar financieringsinstrumenten, samenwerkingen binnen subsidieprojecten,…

Ik vraag mijn kennismakingsgesprek aan

Klaar voor de volgende stap? Sluit dan de cirkel!

Ben je klaar om je businessidee om te zetten in de praktijk, met impact in de regio Rivierenland? Dan kan je je aanmelden voor het Sluit de Cirkel-traject en voor Klimaatactiesubsidie.

Bij Sluit de Cirkel krijg je professionele ondernemingsbegeleiding op maat. Je aanmelden voor deze begeleiding gebeurt in een aantal stappen.

  1. Je kandidaat stellen doe je via ons webformulier. Bekijk op voorhand zeker de checklist om te weten of je in aanmerking komt om je kandidaat te stellen. Ben je niet zeker? Neem contact op met ons loket en we bekijken samen waar je staat.
  2. Iedere 2e maandag van de maand beoordelen de partners van de Circulaire hub regio Mechelen jouw aanvraag.
  3. Als jouw aanvraag goedgekeurd wordt dan maken we een plan van aanpak op maat van de noden voor jouw business. Hierbij worden de juiste partners ingeschakeld die nodig zijn voor jouw traject.  Elke partner heeft bovendien een uitgebreid (lokaal) netwerk van circulaire en sociale doeners en denkers waarmee we jou graag connecteren.
    Of we kijken nog verder over de grenzen heen. Want de Circulaire hub regio Mechelen is één van de 15 hub Sociaal-Circulaire hubs in Vlaanderen. We spreken ook dat netwerk aan bij onze matchmaking en kennisdeling indien nodig.
  1. Is jouw aanvraag nog niet klaar voor goedkeuring, dan gaan we in gesprek met jou om te bekijken we waar je nu staat en welke stappen er nog genomen moeten worden voor je in aanmerking komt om opnieuw begeleiding aan te vragen.

Zoek je naar financiering om met je idee aan de slag te gaan? De klimaatactie biedt zaaigeld of financiële ondersteuning ter waarde van maximaal 5000 euro. Hiervoor dien je voor het einde van de maand jouw aanvraag in via ons webformulier. Lees op voorhand zeker het reglement na.

Ik wil meer weten over Sluit de Cirkel

Wat kunnen onze partners voor jou betekenen?

Ben je benieuwd wat onze partners voor jou kunnen betekenen? We stellen ze graag aan je voor!

Stad Mechelen functioneert als eerste aanspreekpunt binnen de Circulaire Hub Regio Mechelen. Zij richtten een sociaal-circulair ondernemersloket op. Hier kunnen ondernemers terecht voor een kennismakingsgesprek en eerstelijnsadvies.

Afhankelijk van de fase waarin je je bevindt, zoekt het circulair ondernemersloket naar de meest geschikte diepgaande begeleiding aangeboden door de partners van de Circulaire Hub. Zo zorgt het loket ervoor dat jouw idee of project kan groeien via kennisdeling, ondersteuning door experts en de juiste samenwerkingen.

UNIZO Provincie Antwerpen helpt je bij het opmaken van een businessplan om een eigen onderneming te starten of een transitieplan voor je bestaande bedrijf op te maken. Circulair ondernemen doe je niet van vandaag op morgen. Op maat van jouw onderneming kan UNIZO een actieplan opmaken met oog voor circulaire strategieën & businessmodellen.

De onderzoeksgroep Duurzaam ondernemen en Digitaal innoveren van Thomas More Research kan ondernemers ondersteunen rond scoping, marktverkenning, marktacceptatie en- potentieel, willingness-to-pay, nodenvalidatie bij verschillende stakeholders. Ze doen dit door bevragingen op te stellen om businessmodellen af te toetsen of om data te verzamelen.

Ecoso heeft een jarenlange ervaring met sociale tewerkstelling en circulair ondernemen in de sociale economie. Ze bieden hun kennis aan, maar zijn ook een mogelijke partner voor pilootprojecten in blended businessmodellen.

Switchrs ondersteunt bedrijven die met impactondernemen bezig zijn en helpen hen op strategisch niveau te innoveren en verduurzamen. Switchrs bekijkt kritisch je aanbod en kan potentiële inkomstenstromen bekijken.

28Rond vzw biedt experimenteerruimte aan voor circulaire, sociale en creatieve ondernemers die nood hebben aan een circulaire labo. Ze kunnen je helpen met je initiatief vanuit hun eigen praktijkervaring. En organiseren elke 28ste van de maand Café Circulair bij ondernemers op locatie.

Provincie Antwerpen biedt financiering aan via subsidie-oproepen of via TrividendProvincieAntwerpen. Dit laatste is een fonds in beheer door Trividend dat achtergestelde leningen aanbiedt aan impact ondernemers.

Toastmasters Mechelen is een internationale non-profitorganisatie die focust op de ontwikkeling van spreek- en leiderschapsvaardigheden. Zij bieden begeleiding om ondernemers te leren op een impactvolle manier hun boodschap over te brengen.

 

Balk met logo's van partners Circulaire Hub regio Mechelen