Verzamelen Zocalo!
Elke langste zaterdag van het jaar hijsen we een vlag op het Zocalo-plein. Daarop staat telkens een vraag, gesteld voor en door Muizenaars. De andere seizoenen hangen er vlaggen, ontworpen door lokale kunstenaars. Deze nieuwe traditie zal zich de komende jaren verderzetten.
Zaterdag 22 juni verzamelden we met z’n allen op het plein aan het dorpshuis. Vanaf 15u was er een leuke dagplanning voorzien voor en door Muizenaars. Er was een intrede van de reuzen, een optreden, een diner, er werd samen voor onze Rode Duivels gesupporterd ...
Kunstenaars Stijn en Elien doorliepen de laatste maanden een interessant traject met de Muizenaar. Ze kwamen regelmatig samen en speelden via workshops in op sociale cohesie. Onderwerpen zoals lokale identiteiten, het samenhorigheidsgevoel of net het gemis hieraan gingen ze niet uit de weg. Dit alles vormde de basis voor ‘Verzamelen Zocalo!’, een evenement voor en door Muizenaars.
Tentoonstelling: toekomstvisie Muizen
Donderdag 25 april verwelkomden we de Muizenaars in het Rerum Novarum. We werkten al even aan een nieuwe toekomstvisie voor het centrum van Muizen. We willen er namelijk een echte leefbuurt van maken. Dat wil zeggen: levendig, klimaatvriendelijk en met een verbeterde mobiliteit.
Samen met een ontwerpteam, kunstenaars en de Muizenaar gingen we aan de slag. Tijdens het infomoment stelden we het resultaat graag aan je voor. Je kan de infoposters nog steeds bekijken.
Kunst in opdracht
Om het traject van de leefbuurten te versterken en om draagvlak te creëren bij bewoners werd er een Kunst In Opdracht project gekoppeld aan het Leefbuurtentraject. Hiermee willen we inzetten op een bouwsteen van een Leefbuurt, 'het proces'. We starten samen met kunstenaars een dialoog op over de andere bouwstenen en maken ze tastbaar voor en met de bewoners. Het doel is betekenissen en mogelijkheden te vinden tussen visie en realiteit.
TAAK werd als kunstbemiddelaar aangesteld, formuleerde de opdracht en ging op zoek naar (een) geschikte kunstenaar(s). In een eerste fase werkten het team Stijn Van Dorpe en Elien Ronse, en Anne Daems een concept uit. Samen met de Muizenaar gingen ze aan de slag via workshops.
Kunstenaars Stijn Van Dorpe, Elien Ronse en Anne Daems gingen in gesprek met de Muizenaars dankzij het Kunst In Opdracht project. Hiervoor organiseerden zij activiteiten waarin ze samen met buurtbewoners in gesprek gingen over Muizen en wie en wat daar allemaal bij horen. De pleinen, natuur en mensen kregen via deze workshops een stem. Op die manier kwamen we meer te weten over wat er van belang is in de nieuwe toekomstvisie.
- 15 en 16 april 2023 organiseerden Stijn Van Dorpe en Elien Ronse een 24uurs-camping op het Zocalo-plein bij het dorpshuis van Muizen. Er werd niet alleen geslapen, maar ook samen gekookt, gemediteerd, gedanst ... De planning van dat weekend lees je hier nog na. Iedereen was welkom. Op hun blog geven ze meer informatie over hun traject.
- In het weekend van 27 mei 2023 leerde Anne Daems de natuur van Muizen kennen. Dat deed ze via een wandeling met de herborist of kruidenexpert, Maurice Godefridi door het Mechels Broek en de Barebeekvallei. Hiervoor waren alle Muizenaars welkom om aan te sluiten. Iedereen kwam meer te weten over de wilde planten en hun eigenschappen, toepassingen en gebruiken. Eindigen deed ze met een Phytobar of theebar, samen met Ekaterina Kaplunova. Daarbij konden Muizenaars proeven van de geplukte kruiden.
Na deze workshops werkten de kunstenaar hun concepten en aanpak verder uit. Beide voorstellen waren overtuigend. Er werd door allebei ergens anders de nadruk op gelegd. Anne werkte heel erg op ‘groen-blauw’ uit de toekomstvisie. Stijn en Elien concentreerden zich op de laag ‘sociale cohesie’ en probeerden de stem van elke Muizenaar te horen. De noodzaak en het verlangen bestond om dit laatste verder te ontwikkelen. Het parcours om dit artistiek te laten ondersteunen wekte enthousiasme op.
In samenspraak met TAAK en enkele experten werd gekozen om verder te werken met Stijn Van Dorpe en Elien Ronse en ons zo te concentreren op verschillende elementen zoals de lokale identiteten, collectiviteit en het gemeenschapsgevoel in Muizen, het gemis hieraan, het herstellen van sociale cohesie, elkaars verhalen te horen en noden te zien en te delen ... Dit alles vormde ook de inspiratie voor een samen te realiseren publieke voorstelling. Daar deel van te zijn, kan verbindend en constructief werken. De Muizenaars kregen een uitnodiging en updates via het krantje van de kunstenaars.
Bevraging
Hoe ziet jouw ‘Leefbuurt – Muizen uit de val’ eruit? Deze vraag stelden we al aan de Muizenaars tussen 24 november en 19 december 2021. 158 Muizenaars gaven antwoord. Bekijk de resultaten.