We wilden van Muizen een echte ‘Leefbuurt’ maken. Dat wil zeggen: levendig, klimaatvriendelijk, vol beleving en met een verbeterde mobiliteit. We goten dit in een toekomstvisie. Bij elke nieuwe aanleg in de buurt, zorgen we ervoor dat deze dan goed in die visie past. Zo wordt deze visie stap voor stap omgetoverd naar de realiteit.
Het vastleggen van deze toekomstvisie was een project dat in samenwerking met de buurt werd uitgevoerd.
We leggen dit project met woord en beeld ook uit via infopanelen.
Project
Opmaak toekomstvisie
Het ontwerpteam bestond uit VOIDS strategy, urbanism & landscape, OTO landscape architecture en ENDEAVOUR. Ze kregen de opdracht om een ambitieuze toekomstvisie en een ontwikkelingsstrategie op te maken. De strategie bestond uit het aanduiden van kwaliteiten, toekomstbeelden en thema's, ambities, bouwstenen ... Samen met verschillende vertegenwoordigers vanuit verschillende Muizense verenigingen.
Daaruit groeiden acties om stap voor stap de leefkwaliteit in Muizen te verhogen. Denk maar aan goede verbindingen voor voetganger en fietser, gezonde en veilige schoolomgevingen, ontharding en vergroening ... Dit heeft geleid tot een einddocument: de Ontwerpleidraad Publieke Ruimte voor de Leefbuurt Muizen.
De aanpak die we volgden, kan ook op andere plekken in Mechelen toegepast worden. Muizen is pionier in deze aanpak. Het is een voorbeeld van hoe je ruime uitgangspunten vertaalt naar concrete realisaties. En ook hoe je samen met betrokken personen tot een gedragen visie komt.
Kunst in opdracht
Om het traject van de Leefbuurten te versterken en om draagvlak te creëren bij bewoners, koppelden we er een ‘Kunst In Opdracht’ project aan. Da’s een traject waarbij we met kunstenaars onder de arm in dialoog gingen met de Muizenaar.
TAAK werd als kunstbemiddelaar aangesteld, formuleerde de opdracht en ging op zoek naar (een) geschikte kunstenaar(s). Stijn Van Dorpe en Elien Ronse werkten hun concept uit via workshops met de Muizenaar.
Ze concentreerden zich op de laag ‘sociale cohesie’ uit de toekomstvisie en probeerden de stem van elke Muizenaar te horen. We concentreerden ons op verschillende elementen zoals de lokale identiteiten, collectiviteit en het (gemis van een) gemeenschapsgevoel in Muizen, het herstellen van sociale cohesie, elkaars verhalen te horen en noden te zien en te delen … Dit alles vormde ook de inspiratie voor een samen te realiseren publieke voorstelling door en voor Muizenaars.
Doorheen het traject kwamen we regelmatig samen met de Muizenaar op het Zocalo-plein aan het dorpshuis. Er waren leuke events, workshops …
In de nasleep hiervan hijsen we nu ook elke langste zaterdag van het jaar een vlag op het Zocalo-plein. Daarop staat telkens een vraag, gesteld voor en door Muizenaars. De andere seizoenen hangen er vlaggen, ontworpen door lokale kunstenaars. Deze nieuwe traditie zal zich de komende jaren verderzetten.
Expertise
Naast de informatie die we kregen dankzij het Kunst in Opdracht-traject, namen we uiteraard ook de informatie van (lokale) experts mee. We betrokken verschillende verenigingen uit het dorp (handelaars, sportclubs, Chiro, OKRA, Natuurpunt, Dorpsraad, Muizen Nodigt Uit ...).
Tentoonstelling
We stelden de nieuwe visie aan de buurt voor tijdens een infomoment, voorzien van infopanelen infoposters met resultaten en ideeën.
Van theorie naar praktijk
Er liggen geen plannen op tafel voor een grote heraanleg. De visie is een eerste aanzet om aan te geven hoe zo’n Leefbuurt er in de toekomst kan uitzien. We bekeken wel welke kleine acties we kunnen nemen om grote vooruitgang te boeken. Zo pasten we bijvoorbeeld lopende plannen van een heraanleg in de buurt aan.
Ligging
Het gebied waarop het ontwerpteam werkte, ligt tussen de Dijle en de spoorweg.