Zuiver water is een belangrijke doelstelling van het Masterplan Binnendijle. Want genieten van de Binnendijle, zwemmen in open water en het herstellen van de biodiversiteit in onze stad is alleen mogelijk als de waterkwaliteit verbetert.
De resultaten van de nulmeting kennen we ondertussen. Met die input lieten we een biodiversiteitsstudie uitvoeren:
- Deelonderzoek 1: Visieontwikkeling op maatregelen voor verbetering van de natuur- en waterkwaliteit van de Binnendijle
- Deelonderzoek 2: Inventaris van aanwezige kenmerkende flora en fauna
Een gezond ecosysteem heeft water- en oeverplanten als belangrijke basis. Zij zuiveren het water en vormen het huis voor veel soorten. De biodiversiteit in plantenrijk water is veel hoger dan in water met minder waterplanten.
Op dit moment
- Waterkwaliteit in de Binnendijle is sterk afhankelijk van de waterkwaliteit van de Dijle.
- Er zijn weinig oevervegetatie en flauwe oevers langs de Binnendijle.
- De doorstroming mag niet dalen.
- Er zijn weinig nestgelegenheden voor verschillende soorten.
Wat willen we dan?
Een gezonde, schone Binnendijle vol leven. Een sterk verbonden ecologisch stelsel dat vanaf de onderwaternatuur, via groene oevers, tot diep in het Mechelse weefsel van vlietjes, (water)straten en pleinen dringt, is de ambitie! Het is een rivier waar mensen en dieren graag vertoeven en de ruimte krijgen om dit te doen. Het is ook een rivier die een positieve bijdrage kan leveren aan klimaat gerelateerde opgaven zoals waterberging en koeling voor de stad. Het is een rivier waar Mechelaars trots op zijn.
- Een integrale en systematische aanpak, gestuurd door doelsoorten: ijsvogel, muurhagedis, stekelbaars, laatvlieger, riet, gele lis, e.a.
- We gaan uit van de sterke verbindingen:
- Binnendijle als corridor in een groter natuurnetwerk
- Verbinden van de Binnendijle met de Stad Mechelen
- Tussen onder- en bovenwaternatuur
- Mens en natuur samenbrengen
Wat blijven we doen
- We monitoren – met de hulp van de Vlaamse Milieumaatschappij – de waterkwaliteit van de Dijle op 4 verschillende meetpunten. Zo hebben we overal een zicht op de zuiverheid van het water. Er zijn verschillende sensoren die continu meten. Daarnaast kijken we via regelmatige stalen welke dieren en planten er leven in het water.
- Jaarlijkse voeren we een telling uit van soorten planten en dieren in en rond de Dijle. Heb jij zin om mee te tellen? Dat kan! In juni organiseren we opnieuw een Bioblitz. Alle informatie lees je binnenkort op deze website of blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.
Help je mee om de biodiversiteit in onze stad te verbeteren?
Leg bijvoorbeeld een tegeltuintje aan of ga samen met je buren voor groenslingers en vergroen je straat. Werk het af met een vogelhuisje, bijenhotel of vlinderkast en wie weet krijg je binnenkort nieuwe buren in je straat. Ontdek waar we je in ondersteunen.
Mechelen Klimaatneutraal
Stadhuis
Grote Markt 21
2800 Mechelen
Navigeer- Vandaag open van 09:00 tot 16:00 (op afspraak)
- Morgen open van 09:00 tot 16:00 (op afspraak)