De voormalige Heilig-Hartkerk in de Adegemstraat vormen we om tot een nieuwe culturele hotspot in hartje Mechelen. Het wordt een ontmoetingsplek voor organisaties, buurtbewoners en kunstenaars. Creatief talent krijgt er onderdak en een steuntje in de rug. Om de kerk helemaal bruikbaar te maken, staan er renovatiewerken op de planning.
Samen denken
Buurtbewoners kozen de naam mARTa uit. Omdat het een sterke, vrouwelijke en catchy naam is, die de plek op een klinkende manier vat.
mARTa staat voor
m Mechelse
ART Kunst(en)
a (in de) Adegemstraat
Organisaties, buurtbewoners en kunstenaars geven samen mARTa vorm.
Wil jij of jouw organisatie hier ook deel van uitmaken? Neem dan contact op met cultuur@mechelen.be
Plannen
De renovatie van de Heilig Hartkerk, die past binnen de vernieuwing van de wijk Heihoek, focust op cultuur, ontmoeting en vergroening. We delen de kerkruimte en de pastorie op in verschillende ruimtes met elk een specifieke invulling. Toch blijven ze multifunctioneel. De akoestische afscheiding maakt ze ook los van elkaar bruikbaar. Culturele spelers krijgen er in één klap heel wat toonruimte bij. En de buurt vindt er een ontmoetingsplek dicht bij huis.
Podiumzaal
Specifiek gecreëerd voor een theatersetting in vlakke vloeropstelling. Maar het ontwerp houdt ook rekening met de mogelijkheden voor dans(vloer), muziek, lezingen, film, … Door de mobiele achterwand kan je de zaal in twee richtingen gebruiken:
- Enerzijds met een zittend publiek op een tribune
- Anderzijds met een staand publiek aan een verhoogd podium, geplaatst in het schip van de kerk
Deze setting is ideaal voor toespraken en muziekoptredens voor een ruimer publiek. Door de kruisvorm van de zaal kan je ook een intieme setting creëren. Het publiek zit dan volledig rondom de theatervloer. De zaal kan ook als repetitieruimte dienen.
Artistieke werkplekken
In de pastorie krijgen de ruimtes een multifunctionele basisinrichting om kunstenaars uit verschillende disciplines te huisvesten. De gemeenschappelijke ruimte heeft twee functies:
- Het communitygevoel versterken en uitwisseling creëren tussen kunstenaars en bezoekers
- Het organiseren van kleinschalige repetities, vergaderingen, workshops, enz.
Repetitieruimte
De voormalige weekkapel richten we in als repetitieruimte voor theater en muziek. Maar kan ook dienstdoen als extra kleedruimte voor artiesten, vergaderruimte of als koude keuken voor cateraars bij grotere evenementen.
Horecagedeelte
De keuken heeft naast een toegang tot de bar ook een toegang tot de tuin. Zo kunnen we die inzetten bij privé-evenementen in de tuin. De bar is zo ingericht dat ze zowel de bezoekers van het centrum voor een lunch kan bedienen, als de bezoekers van een culturele avondvoorstelling wanneer de zaal vol zit. De bar kan op deze manier buiten de openingsuren van het horecaconcept ook ingezet worden door culturele verenigingen om extra inkomsten te verwerven.
Kerkschip
Het schip van de kerk vormt de centrale ontmoetingsplek en blijft een open ruimte die we flexibel kunnen inzetten, afhankelijk van de geplande activiteiten of de noden en behoeften van de gebruikers. Een uitbreiding van de bar, tentoonstellingsruimte, receptie, buurtfeest, … De ruimte biedt een waaier aan mogelijkheden.
Tentoonstellingswand/opbergruimte
De tentoonstellingswand bestaat uit vaste en flexibele elementen die per expositie aanpasbaar zijn aan de wensen van elke organisator en kunstenaar. Achter het vaste gedeelte bevindt zich eveneens een opslagruimte voor extra materialen die invulling geven aan het multifunctionele schip.
Tuin
De doorsteek en tuin van de pastorie wordt openbaar domein. En doet dienst als extra groene ruimte voor de wijk. In de tuin voorzien we ruimte voor kunstprojecten (graffitimuur), spelprikkels voor kinderen. Daar situeert zich ook het terras van het horecaconcept. Er is geen verplichting tot consumeren. Bezoekers kunnen ook zelf een drankje of boterhammetjes meenemen, waardoor de tuin open staat voor iedereen. Naast het publieke karakter van de tuin zal het op specifieke dagen ook mogelijk zijn om de locatie te huren voor privéfeesten.
Timing
Fase 1: januari 2024 – september 2025
- Onderhoudswerken aan kerk en pastorie voor de instandhouding
- Creëren van gevelopeningen tussen kerk en tuin/pastorie
- Voorzien van basistechnieken
- Basisinrichting pastorie tot atelierruimtes en keuken
- Repetitielokalen en podiumzaal in de kerk
- Buiteninrichting
- Groene gevels
Fase 2: 2025 – 2029
- Gevelrestauratie en renovatie van pastorie en kerk
- Dakrenovatie kerkgebouw
- Fotovoltaïsche zonnepanelen
Fase 3: 2025 – 2029
- Barbox in de kerk
- Houten volume met extra ateliers in de kerk, mezzanine verdieping en berging boxen
- Afwerking van backstage lokalen
- Inrichting en technieken pastorie
Historiek
Op het einde van de 19de eeuw groeide de bevolking in de wijk Heihoek opmerkelijk. Op dat ogenblik was het een wijk met parochie, maar zonder kerk. Volgens het parochiebestuur zou een nieuwe tempel een heilzame werking hebben op de zeden van de wijkbewoners. Daarom startte in 1901 de bouw van een nieuwe parochiekerk in neoromaanse stijl.
De parochiekerk - naar een ontwerp van de toenmalige Mechelse stadsbouwmeester Henri Meyns (1858 – 1929) - werd ‘Heilig Hart van Jezus’ genoemd en gebouwd in een recordtempo. De inwijding gebeurde een jaar later al op 30 mei 1902. In 1920 werd het bestaande pand naast de kerk afgebroken voor de bouw van een pastorie. Het ontwerp is gelijklopend met de kerk en is van de hand van dezelfde stadsbouwmeester.
In 2014 sloot de kerk haar deuren voor de erediensten, maar in datzelfde jaar kreeg de Russische gemeenschap de sleutels in handen. Het bisdom gaf de Heilig Hartkerk in bruikleen en ze kreeg de naam ‘kerk van de Theofanie’ wat het doopsel van Jezus betekent. In april 2022 nam Stad Mechelen de kerk in erfpacht en doopte haar samen met de buurtbewoners om tot mARTa.
Samen met de buurt
Mechelaars, buurtbewoners, lokale organisaties en partners krijgen inspraak in het project via een ruim participatietraject. Samen bepalen ze de toekomst van mARTa en de wijk Heihoek.
De buurtbewoners en h.Art van de Heihoek ambassadeurs realiseerden meer dan 250 tegeltuinen in de wijk Heihoek en heel wat groenslingers. Door de aanleg van tegeltuinen en groenslingers vormen we deze wijk om tot een uniek verticaal park. Een echte oase van groen en rust.
Nieuwsbrief
Ontvang altijd de laatste updates van mARTa en h.Art van de Heihoek.