Ecoso als sociaal partner voor circulair ondernemen
Binnen de circulaire hub – regio Mechelen werken we samen met een heel aantal partners aan de uitbouw van een ciculair ecosysteem binnen de regio. Elke maand zetten we een partner in de kijker. Deze maand: Ecoso.
Ecoso, dat is circulair mensenwerk
“Alle mensen mee” – dat is waar het bij Ecoso in de eerste plaats om draait. Talentcoaching is onze grootste expertise, waarbij coaching on the job centraal staat. Mensen met een moeilijke toegang tot de arbeidsmarkt krijgen bij ons een waaier aan kansen. Elke medewerker draait mee, krijgt verantwoordelijkheid en vertrouwen. Zo is elk talent een tandwiel in ons Ecoso-systeem. We gaan voor een inclusieve samenleving, waarin elk talent tot uiting komt en z’n plek vindt om actief bij te dragen. Voor Ecoso zal de economie van morgen sociaal zijn, of zal die niet zijn.
Ecoso is een grote organisatie met tal van leer- en werkomgevingen binnen onze realisaties. Al vormen mensen de hoofdnoot voor Ecoso, geen enkele realisatie is zonder circulaire toets. Onze realisaties zijn gelinkt aan 3 expertises.
Fietsen zijn voor Ecoso de motor van een duurzame ”mobiliteit”. Met Fietsatelier knappen we tweedehands fietsen op voor verkoop, verzorgen we deelfietsen en verhuren we een eigen fietsvloot. In samenwerking met Blusser nv richtten we E-Bis op, waarmee we ex-leasefietsen een tweede leven geven. Door rolstoelonderhoud en de verhuur van een elektrische rolstoelfiets zijn we samen met Stad Mechelen ook in G-mobiliteit een belangrijke schakel.
Met “tweedehands & upcycling” krijgen afgedankte spullen en materialen een nieuwe draai. Cirkels – tweedehands van Ecoso – is Ecoso’s grootste en oudste realisatie. Jaarlijks geven we met onze 8 winkels 1.500 à 2.000 ton aan spullen een nieuwe bestemming. Spullen die niet worden verkocht, stellen we ter beschikking aan sociale organisaties of lokale circulaire ondernemers. Ons Houtatelier werkt – samen met Eco-deco – aan nieuwe formules om kwalitatief meubilairhout te herwerken tot een interessant product. Met Tomorrowland richtte Ecoso Camp2Camp op. Het doel? Achtergelaten kampeerspullen op festivals een herbestemming geven en een duurzaam alternatief bieden voor festivalkamperen.
Binnen onze jongste expertise “horeca & voeding” zeggen we nee tegen voedselverspilling, zetten we overschotten op de kaart en leggen we de brug naar voedselnoden. Foodsavers werkt als een lokaal distributieplatform tussen ondernemingen met voedseloverschotten en sociale organisaties die voedselhulp aanreiken. Met het Hof van Coolhem bouwen we – samen met Nektari en Huize Eyckerheyde - aan een totaalconcept binnen de horeca waar ook voedseloverschotten hun plek krijgen op de menukaart. Sinds kort heeft Ecoso ’t Sociaal Profijtje – de sociale kruidenier van Mechelen – mee onder de vleugels genomen.
De spil voor lokaal, sociaal en circulair ondernemen
Innoveren en sociaal ondernemen? Dat doe je volgens Ecoso beter samen dan alleen, want zo bouw je aan een stevige basis en kom je verder. We zijn ervan overtuigd dat je complexe maatschappelijke uitdagingen enkel kunt aanpakken door samen te werken met andere organisaties. De lange reeks samenwerkingen in de genoemde realisaties getuigen dat dat allerminst bij dode letter blijft. We staan dan ook actief in voor verbinding met diverse maatschappelijke actoren; dit door concrete relaties en partnerschappen aan te gaan met onder andere (lokale) overheden, andere ondernemingen en kennisinstellingen. We staan steeds open voor circulaire ondernemersideeën die aansluiten bij onze expertises of eventueel nieuwe paden opent.
Ecoso in de Circulaire Hub
Door in te zetten op sterke relaties met lokale besturen en andere spelers in de regio, gaan we voor een bundeling van expertise op gebied van circulaire economie. Er was dan ook geen twijfel voor Ecoso om mee te stappen in de Mechelse Circulaire Hub, want dat is nu net waar de Circulaire Hub voor staat: expertise wordt gebundeld en gedeeld op maat van de startend ondernemer.
Wat de concrete meerwaarde is van Ecoso in de hub ligt bij de kern van haar bestaan, namelijk het sociaal ondernemen binnen de circulaire economie. Voor Ecoso gaan circulair en sociaal ondernemen hand in hand. Veel circulaire projecten creëren namelijk een breed scala een leer- en werkmogelijkheden die zich perfect lenen tot sociale tewerkstelling. Mits de juiste know how en omkadering wordt het een match made in heaven. Onze expertise daarin willen we al te graag delen met de Mechelse circulaire ondernemers. We ondersteunen strategisch HR-beleid gericht op inclusie en verbinden reguliere ondernemers met de juiste sociale ondernemingen. Want we vallen in herhaling: de economie van morgen zal sociaal zijn, of zal niet zijn – ook de circulaire.
Circulair Verbinder van Ecoso
Ecoso staat steeds open voor een gesprek rond – al dan niet samen - sociaal en/of circulair ondernemen. Kris Bauwelinck is daarvoor onze contactpersoon.
Kris werkt al meer dan 20 jaar in de circulaire economie en heeft zijn roots in de eerste kringloopcentra van het Waasland. Als operationeel manager van de kringloopwinkels van Ecoso (intussen omgetoverd tot Cirkels) ontpopte hij zich tot een sterk netwerker, die steeds de juiste uiteinden met elkaar kan verbinden om tot vruchtbare samenwerkingen te komen. Zijn rol binnen Ecoso is intussen dan ook die van Circulair Verbinder. Samenwerken met organisaties is natuurlijk geen one man show, in tegendeel. Afhankelijk van de vraag wordt een hele werking betrokken of zorgt Kris dat de juiste mensen betrokken geraken.
Een vraag voor Kris? kris@ecoso.be