In 2019 verhuisde de Mechelse bibliotheek van de Moensstraat naar het Predikherenklooster. Daarom zochten we een nieuwe bestemming voor deze site in het centrum van de stad. Ontwikkelaar CAAAP zette zijn schouders onder een circulair woonproject, publieke dakmoestuin en nieuwe horeca invulling voor de Portierswoning. 

Plannen

Toen de nieuwe bibliotheek in het Predikherenklooster de deuren opende, gingen we op zoek naar een nieuwe toekomst voor de site van de oude bibliotheek. 

Wonen in de historische binnenstad

Ontwikkelaar CAAAP en architectenbureau BOB 361 creëerden een gezellige omgeving met:

  • 16 appartementen
  • 6 woningen
  • commerciële ruimte en een praktijkruimte
  • gemeenschappelijke binnentuin
  • een groener pleintje
  • (publieke) daktuin op het gebouw aan de Ziekenliedenstraat
  • nieuwe invulling voor de mooie Portierswoning
  • ondergrondse parking voor 35 auto’s
  • buurtfietsenstalling

Meer groen

De open ruimte voor de oude bibliotheek werd een gezelliger en groener plein. Tussen de gebouwen kwam er een gemeenschappelijke tuin voor de bewoners.

Auto’s rijden de parking in via een compacte autolift en dus niet via een helling. Deze werking neemt minder ruimte in. 

Portierswoning met toegang tot daktuin

De Portierswoning in de Gebroeders Verhaegenstraat is belangrijk erfgoed en blijft behouden. De achtergevel van het gebouw is nu helemaal vrij. De Portierswoning krijgt een rechtstreekse verbinding met een daktuin waar (eetbaar) groen groeit en waar ook bewoners elkaar kunnen ontmoeten.

CAAAP zocht en vond een ambitieuze ondernemer met een hart voor circulair ondernemen die de Portierswoning en daktuin wou aankopen en gebruiken. De invulling van het pand moet lokaal, duurzaam en buurtversterkend zijn.

Samen met PAKT, een dakboerderij in Antwerpen, schreef CAAAP een kandidatuur uit. En daaruit bleek dat Diederik Beele en zijn echtgenote Ann Vyvey de juiste ondernemers waren voor dit project. Zij zorgen ervoor dat de Portierswoning een echte ontmoetingsplek wordt, en zullen het 'Hof van Evert' noemen. Ze focussen op een circulair verhaal, ecologie en gezonde voeding. Bij de inrichting behouden ze de oorspronkelijke indeling van het gebouw zoveel mogelijk en ze hergebruiken de bestaande materialen. Het ondernemerskoppel zorgt voor 2 gastenkamers en een klein horecaconcept. Hun groenten en fruit zullen ze halen uit de dakmoestuin. Via informatieve en culinaire rondleidingen, workshops en activiteiten zal iedereen trouwens die daktuin kunnen betreden. 

Duurzaam en circulair bouwen

Toen we een nieuwe toekomst voor de oude site zochten, stelden we enkele duidelijke voorwaarden. Zo verwachten we dat er geen fossiele brandstoffen nodig zijn voor de verwarming, koeling en productie van sanitair water.

Onder de nieuwe parking kwam een BEO-veld. Daarnaast gebruikte de ontwikkelaar bestaande structuren en materialen zoveel mogelijk opnieuw. De bestaande kelder werd bijvoorbeeld een deel van de ondergrondse parking.

De nieuwe ontwerpen en materialen zijn makkelijker aanpasbaar. Dat vereenvoudigt latere aanpassingen, als de site bijvoorbeeld een nieuwe functie krijgt of als de wensen van bewoners veranderen.

Deze principes van circulair bouwen zorgen voor minder afval.

Een groene verbinding

Dankzij de aankoop van de Ziekeliedenstraat 22 creëren we een nieuwe verbinding. En dat wordt niet zomaar eentje. We zorgen voor een groene inrichting waardoor buurtbewoners er een ruimte van kwaliteit bij krijgen. Denk aan bomen, struiken en waterdoorlatende verhardingen. De buurt kan er op adem komen en elkaar ontmoeten. We vullen de plek ook aan met kleine spelprikkels. Aan de zijde van de Ziekeliedenstraat overkapt een nieuw gebouw de ruime doorsteek. De overdekte zone zorgt voor extra schaduw, wat in een stad meer dan welkom is tijdens warme dagen.  

Tegelijk is de publieke doorsteek ook handig voor voetgangers en fietsers. Want het was de laatste verbinding die we nodig hadden om de Moensstraat nog beter te verbinden met de Onze-Lieve-Vrouwestraat/Korenmarkt. 

Voor de realisatie van deze verbinding zoeken we nog een partner. Die mag op een creatieve manier invulling geven aan de plek, waarbij het eigen karakter aansluit bij de omgeving.  

Timing

  • 2022 - 2024: uitvoering werken
  • 2024 - 2025: nieuwe bestemming voor de Portierswoning
  • oktober 2024: gemeenteraad keurt de verkoopsleidraad van Ziekeliedenstraat 22 goed
  • eind 2024: opleveren gebouwen
  • januari 2025:
    • opleveren openbaar domein
    • indienen voorstel voor de groene verbinding
  • voorjaar 2025: opleveren daktuin
  • begin 2026: opening Portierswoning als Hof van Evert
  • 2de helft 2026: start werken groene verbinding

Historiek

Op de plaats van het Ziekenliedenklooster werd de oude bib gebouwd in de loop van de 20ste eeuw. 

Op de kop van de Ziekenliedenstraat en Moensstraat stond oorspronkelijk de vroeg 16de-eeuwse woning van Nicolaas Everaerts, voorzitter van de Grote Raad. Aan de kant van de Moensstraat schermde een muur de kloostertuin af. De Portierswoning werd in de 20ste eeuw volledig herbouwd in een neo-architectuur.  Omwille van de (neo)architectuur, de beeldbepalende ligging en de belangrijke personen die er ooit woonden of het lieten bouwen, wordt het als waardevol erfgoed beschouwd.  

Tussentijdse invulling

Sinds september 2019 kreeg de oude bib een tijdelijke invulling. Mest vzw en Artenove konden hier terecht tot de werken zouden straten. 

Partners

Projectontwikkelaar CAAAP staat in voor de ontwikkeling en de verkoop van Portier 51.

Ligging

Bibliotheeksite Moensstraat ligt centraal in de historische binnenstad, tussen de Moensstraat, de Ziekenliedenstraat en de Gebroeders Verhaegenstraat. De site neemt een oppervlakte van ongeveer 2200 m² in beslag.