Jaarlijks organiseert Stad Mechelen tien dagen lang de zomerschool 'Talent krijgt zomerkans'. Een initiatief met als doel: kinderen en jongeren versterken in hun schoolloopbaan, hun talenten prikkelen en hen laten genieten van fijne ervaringen. Kinderen en jongeren zijn vrij om te kiezen of ze willen deelnemen. De deelname is gratis.
Inhoudsopgave
Voor wie is de zomerschool?
Het project richt zich op leerlingen die extra ondersteuning kunnen gebruiken, zodat ze op 1 september met een positief gevoel en vol vertrouwen aan het nieuwe schooljaar kunnen beginnen. Dat geldt vooral voor:
- Anderstalige nieuwkomers
- Leerlingen in kwetsbare maatschappelijke posities die baat hebben bij het versterken van individuele competenties op het gebied van talentontwikkeling en veerkracht, en op schoolgebied met het oog op het verhogen van hun toekomstige leerkansen in de maatschappij.
Het gaat over leerlingen die minstens één van volgende uitsluitingsmechanismen ervaren:
- Een ontoereikende schoolse taalvaardigheid,
- Een thuiscontext waarin (schoolse) ondersteuning van leerlingen moeizaam loopt,
- Onvoldoende zelfsturend vermogen en versterkt kunnen worden op competenties met focus op talentontwikkeling en veerkracht.
Onze samenwerking met Mechelse scholen richt zich in eerste instantie tot leerlingen die in Mechelen naar school gaan. Maar het kan ook gaan om leerlingen die in Mechelen wonen en ergens anders naar school gaan. In dat geval kan de school contact opnemen via zomerschool@mechelen.be om afspraken te maken.
Wat is een zomerklas?
Elke zomerschool is een integraal leerprogramma dat zowel onderwijs als verrijking omvat en gericht is op talentontwikkeling, brede ontwikkeling en motivatie voor leren. In tegenstelling tot het werken aan specifieke leertekorten, omvat het programma een breed versterkend project dat zich richt op het ontwikkelen van onderliggende competenties die nodig zijn om te kunnen leren.
Onze belangrijkste focus ligt op het ontwikkelen van talent, het bevorderen van welzijn, veerkracht en weerbaarheid. Door deze aspecten te benadrukken, willen we de motivatie voor het nieuwe schooljaar verhogen. Bovendien richten we ons op het bevorderen van digitale vaardigheden, samenwerking en talige en wiskundige competenties.
Kinderen en jongeren worden in jaar- of graadklassen ingedeeld. Een leerkracht en verrijkingspartners (zoals Jeti sport, Circolito, Technopolis, Buurtsport) begeleiden de groepen gedurende de dag. Elke groep heeft ook een talentcoach die aanwezig is om individuele sterktes en valkuilen te ontdekken en hen te stimuleren om competenties in lijn met hun talenten te ontwikkelen.
Wie organiseert de zomerscholen?
De zomerscholen worden georganiseerd door Stad Mechelen, in samenwerking met ondersteunende partners, vrijwilligers, de provincie Antwerpen en de Vlaamse overheid. Een coördinator stuurt het project 'Talent krijgt zomerkans' aan. Per zomerklas wordt er een kernteam van vier personen voorzien: de zomerjuf of -meester, een groepsbegeleider, een talentencoach en een locatieverantwoordelijke. De coördinator en vliegende krachten staan ter plekke bij om dit team te ondersteunen.
Inschrijven
Wie schrijft in?
Om een goed beeld te krijgen van de leerlingen waarmee de begeleiders zullen werken, is medewerking van de school belangrijk. De leerlingen worden daarom door de school doorverwezen naar de zomerklas, bijvoorbeeld via een klassenraad of andere vorm van leerlingenbespreking.
Hoe kunnen leerlingen ingeschreven worden voor Talent krijgt zomerkans?
De inschrijfprocedure bestaat uit twee fasen, nl. fase 1 via een scholennetwerk en fase 2 via middenveldorganisaties. De eerste fase is gesloten en worden er codes uitgedeeld aan de scholen op basis van SES-indicatoren en de schoolgrootte. De tweede fase krijgen partners die met de doelgroep werken, de kans om via een verborgen link kinderen aan te melden. Alle partijen worden op voorhand geïnformeerd over de deadline en procedure.
Fase 1
De school selecteert de betrokken leerlingen op basis van de gestelde criteria. Ouders zijn geïnformeerd over het programma en krijgen aan de hand van een compilatiefilmpje, een flyer en een begeleidende brief extra info. Met deze begeleidende brief kan de school, samen met de ouders, de leerlingen inschrijven via een webformulier.
Ook het CLB-anker kan aan de school adviseren welke leerlingen baat hebben bij dit initiatief. De school kan het CLB ook raadplegen bij twijfel of bij de nood om ouders te bereiken.
De school beslist zelf welke leerlingen ze voor de zomerschool inschrijven. Ouders die via een organisatie worden doorverwezen, hebben een persoonlijke flyer, anderen niet. We vermelden dat de klassenraad de beslissing neemt en bij discussie kan de school naar ons verwijzen, als de coördinator op de hoogte wordt gebracht.
Fase 2
De resterende vrije plaatsen die niet ingenomen zijn door leerlingen geselecteerd door scholen worden opengezet voor middenveldorganisaties die kinderen kunnen toeleiden. Zolang er vrije plaatsen zijn, kunnen zij toeleiden. Daarna komen deze kinderen op een wachtlijst te staan.
Contact met ouders
Na de aanmelding zullen ouders gecontacteerd worden voor meer informatie over Talent krijgt zomerkans en om eventuele belemmeringen voor inschrijving te bespreken. We werken hierbij samen met outreachende en aanklampende organisaties, waaronder OCMW, Samenlevingsopbouw, NAFT-partners, buurtpartners en stadsmedewerkers vanuit Huis van het Kind. Ons doel is om zoveel mogelijk tickets die door de school zijn uitgegeven te benutten.
Inschrijvingsmodaliteiten
De effectieve inschrijving van kinderen en jongeren wordt georganiseerd door de stad. Ouders krijgen de mogelijkheid om dit online, op papier met of zonder ondersteuning van een medewerker van de stad te doen.
De afspraken hierover worden per school gemaakt o.b.v. het aantal aangemelde leerlingen. Zo worden er op aanvraag inschrijfsessies georganiseerd op school.
Nog enkele vragen
Wat na de inschrijving?
In juni wordt doorgegeven aan de school welke leerlingen, na contact met de ouders, effectief op het aanbod ingingen en ingeschreven zijn voor de zomerschool. De school bezorgt ons vervolgens tegen het einde van het schooljaar aanvullende gegevens m.b.t. de ingeschreven leerling.
Als er nog onduidelijkheden zijn, kan de school daarna nog gecontacteerd worden.
Hoe zorgen we ervoor dat het delen van deze info GDPR-proof is?
De school sluit een ‘vertrouwelijkheidsovereenkomst doorgift gegevens’ af met de stad via een formulier. Stuur het ingevulde formulier naar zomerschool@mechelen.be.
De ouders geven zelf de toestemming om de gegevens te delen en verwerken en kruisen dit aan in het aanmeldingsformulier.
Mag de school ook nog info terug verwachten?
Begin september ontvangt de school feedback over alle leerlingen, ook over wie uiteindelijk wel/niet heeft deelgenomen.
Heb je nog vragen? Contacteer ons via zomerschool@mechelen.be.
Dit project wordt ondersteund door de Vlaamse Overheid, Provincie Antwerpen, J@M en Kinderkwartier.
Contactpersonen
- Zomerschool Mechelen
- zomerschool@mechelen.be