We bereiden ons voor op veel dingen in het leven: de komst van kinderen of een huisdier, ons pensioen … Maar over onze oude dag praten we nog te weinig. We willen thuis ouder worden, maar denken er pas écht over na als we al kwetsbaarder zijn. Tijdig aanpassen is de boodschap als je er langer zelfstandig en comfortabel wil wonen. En vooral als je zelf beslissingen wil blijven nemen.

Ouder worden op de juiste plaats

De woningscan geeft je al inzicht op enkele pijnpunten van je huidige woning. Kan je die met minimale ingrepen wegwerken? Begin er dan goed op tijd aan. Het Woon- en Energieloket kan je daarbij op weg helpen. Meer info over bouwen en verbouwen.

Op tijd verhuizen

Is er nog veel werk aan je woning om die aan te passen aan je oude dag? Of zie je grondige renovaties niet zitten? Dan is het een optie om te verhuizen. Een energiezuinigere woning in een levendige buurt, met minder trappen en een aangepaste inrichting kan het verschil maken als je minder mobiel wordt. Zo zal je langer zelfstandig kunnen blijven zonder hulp van anderen. 

Praktische info over verhuizen

Wonen met anderen

Is je woning te groot en zie je het wel zitten om vrienden, familie of een student in huis te nemen? Wil je een extra woonruimte maken in de tuin voor iemand die zorg nodig heeft? Of heb je al eens gedacht aan een wooncoöperatie?

Er bestaan heel wat vormen van samenwonen in Mechelen. Weet je niet goed welke woonvorm het beste bij je past? Doe de test: welke woonvorm past bij jou.

Technologie in huis 

Huis- en zorgtechnologie kunnen je redding zijn om langer te blijven wonen op je eigen vertrouwde plek. Die ‘slimme’ apparaten bieden heel wat comfort. Denk aan de voordeur kunnen openen met je smartphone, lichtsensoren, een automatisch deurslot dat je bedient met je stem ... De toepassingen van zulke technologische snufjes zijn oneindig.

Vragen over hulpmiddelen en zorgtechnologie? Neem dan contact op met de ergotherapeuten van je mutualiteit. Zij bekijken samen met jou welke hulpmiddelen en aanpassingen in jouw leefomgeving nodig zijn, zodat je langer veilig thuis kan wonen.

Leeftijdsvriendelijke buurt

Als je comfortabel ouder wilt worden in je woning, is het belangrijk om je enkele vragen te stellen bij jouw buurt:

  • Is er een bakker, winkel of bank op wandelafstand? Zijn de wegen ernaartoe veilig en toegankelijk?
  • Is het openbaar vervoer goed voorzien in je buurt of heb je voor elke verplaatsing je auto nodig?
  • Ken je je buren en kan je bij hen terecht als dat nodig is? Zijn er deelmogelijkheden (zoals cohousen of een gedeelde tuin) in en rond je woning?
  • Zijn er plekken in de buurt om elkaar te ontmoeten, om even te gaan zitten, om tot rust te komen of om te bewegen?

Is je woning klaar voor de toekomst?

Ontdek het met de woningscan