Dringende herstellingen moet je als huurder toestaan. Ook al zorgen ze voor hinder en wordt een deel van de woning onbruikbaar. Duurt de herstelling langer dan 30 dagen dan heb je recht op een vermindering van de huurprijs. Die vermindering hangt af van de duur en de grootte van de herstelling.
Een beëindiging van de huur is alleen mogelijk:
- Wanneer huurder en verhuurder hierover een akkoord afsluiten.
- Wanneer de woning door de werken onbewoonbaar wordt én de huurder zelf vraagt om de huur te beëindigen. Komen huurder en verhuurder niet tot een akkoord, dan wordt de vrederechter ingeschakeld.
Voldoet de woning niet aan de minimale kwaliteitsvereisten, dan kan de huurder via de vrederechter vragen om de gebreken te herstellen of de huurovereenkomst op te zeggen. Maak als huurder geen misbruik van dit recht door bijvoorbeeld herstel te vragen terwijl de kosten heel hoog zijn.
Wil je als huurder de gerechtsprocedure vermijden, dan kan je een negenjarige huurovereenkomst altijd opzeggen met een termijn van drie maanden. Je kan uiteraard ook steeds tot een onderling akkoord komen met de verhuurder om de huurovereenkomst te beëindigen. Doe dit best schriftelijk.
Meer info over wat te doen bij gebreken aan de woning vind je hier.
De indexatie gebeurt op basis van de schommelingen van het gezondheidsindexcijfer volgens deze formule:
geïndexeerde huurprijs = (basishuurprijs1 x nieuwe index)/aanvangsindex
1De basishuurprijs is de huurprijs zonder de eventueel door de huurder verschuldigde kosten en lasten.
De aanvangsindex is die van de maand die voorafgaat aan de ondertekening van de overeenkomst. De nieuwe index is de gezondheidsindex van de maand die voorafgaat aan de verjaardag van de inwerkingtreding van de huurovereenkomst.
Deze huurcalculator van de Federale Overheidsdienst Economie helpt bij de berekening.
Indexatie van de huurprijs mag jaarlijks, maar gebeurt nooit automatisch. De verhuurder moet dit schriftelijk aan de huurder melden. De huurprijs mag elk jaar ten vroegste op de verjaardag van de inwerkingtreding van de huurovereenkomst geïndexeerd worden. Bovendien heeft een indexatie slechts een terugwerkende kracht van 3 maanden. Bij een laattijdige aanvraag kan ze dus maximaal 3 maanden teruggekeerd worden.
Een conformiteitsattest is niet verplicht. Het wordt wel sterk aanbevolen omdat het officieel aantoont dat de woning kwaliteitsvol is. Een garantie voor zowel huurder als verhuurder.
De aanvraag voor een conformiteitsattest dien je in bij de dienst Wonen van de Stad Mechelen.
Een plaatsbeschrijving is verplicht. Stellen huurder en verhuurder dit samen op dan zijn er geen kosten. Laten ze dit doen door een deskundige (landmeter-expert, architect …) dan betaalt ieder de helft. Kiezen ze elk voor een eigen deskundige, dan is dit uiteraard op eigen kosten.
De wet vertelt hier niets over. Als huurder en verhuurder heb je wel verplichtingen nl.
- De verhuurder draagt de woning in goede staat over aan de huurder en blijft verantwoordelijk voor het onderhoud.
- Als huurder draag je zorg voor de woning en voer je kleine herstellingen uit.
Raadpleeg een specialist in ongediertebestrijding en vraag naar de oorzaak van het ongedierte in huis. De oorzaak bepaalt of de verhuurder of huurder verantwoordelijk is en het probleem moet oplossen.
Tips tegen ongedierte
- Maak alle kieren en gaten groter dan je duim dicht.
- Bewaar voedingsmiddelen afgesloten.
- Laat geen etensresten onbedekt op het aanrecht staan.
- Ruim rommel in en rondom je huis op. Stapels rommel vormen de ideale verblijfplaats voor muizen en ratten.
De huurder en verhuurder beslissen samen over de vrijgave van de huurwaarborg. Komen ze niet overeen dan beslist de vrederechter. Als de huurder al zijn verplichtingen is nagekomen, krijgt hij bij het einde van de huurovereenkomst zijn waarborg en de intresten terug. Is er huurschade of -achterstal? Dan kan de verhuurder dit van de waarborg aftrekken.
Een huurwaarborg is niet verplicht en bedraagt maximum 3 maanden huur.
Tip! Betaal de huurwaarborg nooit cash, maar zet die op een geblokkeerde rekening op jouw naam.
Een huurwoning moet voldoen aan de minimale veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten volgens de Vlaamse Wooncode. De belangrijkste voorbeelden zijn:
- Er is een keuken, toilet, bad of douche, gootsteen en drinkbaar water.
- Het gebouw is structureel stabiel.
- Trappen en installaties (gas, elektriciteit, verwarming) zijn veilig.
- Is er geen verwarming, dan maken aansluitingen de plaatsing ervan mogelijk.
- Er zijn geen vochtproblemen.
- De huurwoning is brandveilig en voorzien van rookmelders.
- Verluchting en natuurlijke verlichting zijn mogelijk.
- Het dak is geïsoleerd.
De verhuurder draagt de woning in goede staat over aan de huurder én zorgt ook tijdens de verhuur voor een goed onderhouden woning.