Als je last hebt van een wespennest in of aan jouw woning kan je best contact opnemen met de lokale brandweer. Het kan zijn dat ze je een vergoeding aanrekenen voor het verwijderen van het nest.

Bijen en hommels zijn beschermd en mogen niet gedood worden. Een imker kan het nest of de zwerm komen ophalen.

Tips en info

Op zonderisgezonder.be vind je meer tips om wespen te bestrijden of om overlast van bijen en hommels te beperken.

Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is een invasieve, uitheemse wespensoort die schadelijk is voor bijen (in het bijzonder honingbijen) en andere insecten waardoor imkers ernstige problemen ondervinden en de bestuiving van landbouwgewassen onder druk komt te staan. In 2018 is deze exoot aan een echte opmars in ons land begonnen. De overheid heeft in samenwerking met de Universiteit Gent, brandweerdiensten en civiele bescherming een plan klaar om in  2019 de verdere uitbreiding van deze wespensoort zoveel mogelijk af te remmen. Jij kan ook een steentje bijdragen door bij het zien van een hoornaar of nest dit zo snel mogelijk te melden via het online portaal van de werkgroep van de Aziatische hoornaar Vespawatch.

Verwijder lokvallen vanaf 10 juni


We verwachten dat vanaf 10 juni de koninginnen binnenblijven in hun primaire nesten. We vragen om vanaf dan de lokvallen te verwijderen. Ze zullen enkel nog werksters en andere insecten vangen. Het vangen van werksters heeft geen effect op de populatie van de  Aziatische hoornaar en heeft daarom geen zin. We kunnen deze werksters beter naar het nest volgen met de lokpotmethode zodat het nest verdelgd kan worden.  (informeer bij uw lokale imkersvereniging voor hulp) 
Werk je mee aan het onderzoeksproject mijn tuinlab? Dan mogen de vallen blijven staan tot 30 juni. Zo onderzoekt het project wat het gevolg op bijvangst is wanneer je de vallen langer laat staan.