Elien is een mama van twee jonge kinderen. Ze omschrijft zichzelf als een vrij sociaal beestje, iemand die graag onder de mensen komt en waar nodig te hulp schiet. Elien heeft een vaste job die ze sinds kort combineert met het begeleiden van een lotgenotengroep.

Vijf jaar geleden heeft ze haar partner/vader van de kinderen verlaten, waarmee ze tien jaar een relatie had, na een periode van intrafamiliaal geweld.

Sinds de opstart van de eerste lotgenotengroep te Mechelen, maakt Elien hier deel van uit als deelnemer en sinds dit jaar begeleidt ze ook zelf een lotgenotengroep.

 

Wat is een lotgenotengroep?

“Zoals het woord al zelf een beetje zegt, is dit een groep waar je mensen tegenkomt die hetzelfde verhaal hebben ervaren als jezelf, namelijk intrafamiliaal geweld. Iedereen heeft een eigen verhaal, maar toch zijn er overeenkomsten. En juist dat maakt het zo interessant.

De lotgenotengroep is een groep die zeer gevarieerd is op vlak van leeftijd, cultuur, grootte van het sociaal netwerk… Voor mannen is er een lotgenotengroep te Mechelen en vrouwen kunnen zowel in Mechelen als Lier terecht voor een lotgenotenwerking.  Het is vaak met een komen en gaan van deelnemers, aangezien het niet verplicht is om iedere keer aanwezig te zijn.

Deze bijeenkomsten worden georganiseerd door het Family Justice Center (FJC) van Mechelen en gaan één keer per maand door, van 19 uur tot 21 uur. Deze groepen worden begeleid door twee casusregisseurs van het Family Justice Center of door één casusregisseur en één ervaringsdeskundige. Tot op heden worden er lotgenotengroepen georganiseerd te Mechelen en Lier.

Tijdens deze bijeenkomsten is er geen vaste structuur die gevolgd wordt. Wat er die avond besproken wordt, is namelijk afhankelijk van de nood van de deelnemers op dat moment. Echter, er wordt op toegezien dat de deelnemers niet naar huis gaan met een nog zwaardere rugzak, door de verhalen die die avond verteld zijn geweest.”

Er wordt voor een aangename en veilige sfeer gezorgd en ook eten voorzien, zoals pizza.

 

Hoe ben je bij deze lotgenotengroep terecht gekomen?

“Nadat ik een casusregisseur van het Family Justice Center had gezien in het TV-programma ‘Van Gils en Gasten’, heb ik zelf contact opgenomen met het Family Justice Center. Eindelijk zag ik een overkoepeling tussen politie, rechtbank en de hulpverleningen. Zo ben ik dan terechtgekomen bij de lotgenotengroep.”

 

Hoe ervaar je deze bijeenkomsten?

“Deze bijeenkomsten kan ik beschrijven als een ‘toffe bedoening’. De twee casusregisseurs zorgen ervoor dat er een goede sfeer is onderling en ze delen dezelfde humor.”

 

Je begeleidt ook zelf een lotgenotengroep, kan je daar wat meer over vertellen?

“Sinds januari 2022 begeleid ik zelf een lotgenotengroep, samen met een casusregisseur van het Family Justice Center Mechelen.

Het feit dat ik zelf slachtoffer was geworden van partnergeweld is één van mijn sterktes, omdat ik zelf in de schoenen van de deelnemers heb gestaan. Dit verlaagt namelijk de drempel voor de deelnemers om toenadering tot mij te zoeken bij vragen of onzekerheden.

Als begeleider is het belangrijk om taalvaardig en empathisch te zijn, zodat je de deelnemers goed kan inschatten en inspelen op de gevoelens. Als begeleider probeer ik ook de kant van de dader te bekijken, aangezien elk verhaal twee kanten heeft. Zo tracht ik een beter beeld te krijgen van ieders aandeel in de relatie. Ik ervaar namelijk dat de meeste daders zelf het slachtoffer zijn van hun eigen opvoeding en zo beschouw ik hen dus ook voor een stuk als slachtoffer. Zo geloof ik er sterk in dat er gewerkt kan worden aan het agressief/opvliegend karakter van de persoon in kwestie.

Je moet als begeleider ook positief kijken naar de toekomst, hoe negatief het soms ooit is geweest en samen met de deelnemer manieren zoeken om hier sterker uit te komen.”

 

Als u binnen vijf jaar opnieuw geïnterviewd wordt, wat hoopt u dan bereikt te hebben met de lotgenotengroep?

“Binnen vijf jaar hoop ik dat we meer vrouwen en mannen hebben bereikt die nood hebben aan deze bijeenkomsten. Eveneens wens ik dat zowel vrouwen als mannen de stap durven zetten om voor zichzelf op te komen en een einde maken aan hun relatie die niet goed loopt. Zo kunnen ze werken aan een betere toekomst voor zichzelf.

Ik ben blij dat Mechelen de pionier is wat betreft de lotgenotengroep voor mannen die slachtoffer zijn van partnergeweld.

Binnenkort wordt er een inspiratieavond georganiseerd voor de vier FJC-lotgenotengroepen (drie voor vrouwen en één voor mannen), wat ik een grote meerwaarde vind.”

 

Naast de lotgenotengroepen voor vrouwen in Mechelen en Lier, biedt het FJC ook een lotgenotenwerking voor mannen aan in Mechelen. 

Meer info of aanmelden: fjc@mechelen.be / 015 45 33 28