Laat je inspireren door het circulaire modeverhaal van Joseffa
Wist je dat er voor dames nacht- en thuiskleding bestaat, gemaakt van oude herenhemden? Maak kennis met Sibille Diederichs, de onderneemster achter Joseffa. Voor ieder shirt dat ze maakt, wordt 5.000 liter proper water bespaard. Een kleine stap naar een duurzamere wereld, maar wel eentje met ontzettend veel impact.
Van onmogelijke opdracht naar internationale pionier
Sibille, wat moéten wij over jou weten?
“Van opleiding ben ik modeontwerpster en ik heb het geluk gehad om in Parijs te mogen studeren. Nadien heb ik 10 jaar in het buitenland gewerkt bij bekende bedrijven die vooral in de kindermode actief waren. Eens terug in België begon het freelancen en heb ik verschillende projecten opgestart, waaronder Joseffa. Dat begon onder de radar in 2014 en sinds 2017 maakte ook de wereld kennis met het merk.”
Hoe is dat duurzame karakter in je verhaal gesijpeld?
“Begin 2000 woonde ik een congres in Düsseldorf bij, waar gesproken werd over de schade die standaard katoen aanbrengt. Heel die thematiek was toen totaal onbekend, laat staan fast fashion. Sindsdien ben ik enorm gefascineerd door dat duurzame aspect. Maar de specifieke trigger om met oude herenhemden aan de slag te gaan, daar gaat een heel ander verhaal achter schuil.”
Wanneer een herenhemd aan de kraag versleten is, wordt dat niet meer gebruikt. En eigenlijk is het dan slechts 10% versleten.
Vertel!
“Voor een weekendje bij een vriendin en haar man in Amsterdam, mocht ik de zetel als slaapplek gebruiken. Eén probleem: ik sliep gewoonlijk in oude T-shirts en dat vond ik hier niet gepast. Dus ging ik naar de winkel om een mooie pyjama te kopen, maar niets kon me overtuigen. Ofwel waren ze te sexy, ofwel stond er een teddybeer op. Dus ik dacht: ik maak me er zelf eentje. Daarvoor heb ik het hemd van mijn man gepakt en daar een topje uit gesneden. En zo is de bal aan het rollen gegaan.”
De keuze voor een herenhemd is ook opvallend! Toeval?
“Wanneer een herenhemd aan de kraag versleten is, wordt dat niet meer gebruikt. En eigenlijk is dan slechts 10% versleten. Bovendien zijn deze hemden – zelfs de goedkope versies – vaak van heel mooie stoffen gemaakt.”
Bij je start in 2014 werd er nog geen woord gerept over circulaire economie. Zag je het daarom als een onmogelijk idee?
“Het is en blijft een grote uitdaging om er een rendabele business van te maken. De textielindustrie is geënt op lineaire productieprocessen om op een snelle manier knappe eindproducten te maken. Wat ik doe, vergt veel minder stappen, maar het gaat hier vaak om manuele handelingen. Dat maakt het een dure operatie en destijds ook een onmogelijk idee in mijn ogen. De hemden ga ik tot op de dag van vandaag ter plaatse in het sorteercentrum zoeken, al kunnen mensen ze tegenwoordig ook zelf binnenbrengen in de meeste verkooppunten.”
En toch ben je er volop voor gegaan en mag je jezelf een internationale pionier noemen. Hoe breng je je kleding vandaag aan de vrouw?
“Het aanbod bestaat uit shortjes, lange broeken, opahemden, topjes, … Die zijn verkrijgbaar via de webshop, al heb ik nog niet de tijd, noch het budget gevonden om dat verder te optimaliseren. Offline werk ik met verkooppunten, zoals Supergoods in Mechelen. Maar ook in Oostenrijk, Zwitserland, Spanje en vooral in Duitsland doet Joseffa het ‘sehr gut’.”
ook in Oostenrijk, Zwitserland, Spanje en vooral in Duitsland doet Joseffa het ‘sehr gut’.
Geraak je weleens gefrustreerd?
“Oh ja, hoor. Het is ongelooflijk gemakkelijk om lineair te winkelen. Het is de goedkoopste en gemakkelijkste oplossing. Het frustreert me dat er nog te vaak voor deze optie wordt gekozen. Ik vraag me dan af: ‘is het ook de beste oplossing?’ Als je alles op lange termijn bekijkt, is het lineaire verhaal dat allesbehalve. Je moet alle factoren tegen elkaar afwegen, en met die berekening in het achterhoofd kies ik vol overgave voor het circulaire verhaal.”
Je verhaal in drie woorden?
Innovatie, enthousiasme en doorzetting.
Iemand klopt bij je aan voor advies: welke tip geef je?
“Ik heb een hele waaier aan tips te geven, want naast Joseffa doe ik ook aan consulting bij bedrijven die geïnteresseerd zijn in circulaire processen. Ook bij CiLab ben ik actief, waar we volop experimenteren met die circulaire processen. Daar zoeken we nog partners voor, dus mijn tip: spreek ons gerust aan als je mee wilt bouwen aan een circulaire toekomst.”
En dankzij Joseffa staan we weer een stap dichter bij een circulair Mechelen. Meer info over Joseffa vind je op www.joseffa.com.
Zit je zelf met vragen? Ben je op zoek naar informatie of inspiratie? Of ambieer je ook je eerste circulaire stappen te zetten? Laat het ons weten via circulaireeconomie@mechelen.be.
Foto's © Joseffa