Wat moet je doen?

  • Documenteer de schade uitvoerig en trek foto's van de schade. Hou beschadigde zaken bij: ze kunnen nuttig zijn voor je verzekeringsdossier.
  • Is je dak ernstig beschadigd? Contacteer de brandweer via 1722 of doe een melding op 1722.be. Bij kleine beschadigingen kan je een dakwerker contacteren. Kruip niet zelf op je dak. Ze spannen een zeil over je dak, om ergere schade te voorkomen. Dat laatste is belangrijk voor je verzekeringsdossier. Als je niet voldoende maatregelen nam om erger te voorkomen, kan de verzekering moeilijk doen.
  • Heb je geen hulp nodig van de brandweer? Doe beroep op een gekwalificeerde vakman of herstel het zelf (bijvoorbeeld bij een omgevallen boom in de tuin, beschadigd tuinhuis, hagelschade aan je auto). Overleg met je verzekeraar de aanstelling van eventuele aannemers voor de herstelling van de schade. Hou herstellingsfacturen goed bij voor je verzekeringsdossier.
  • Is de regen tot in je huis geraakt? Laat de ruimtes dan goed drogen en verlucht voldoende.
  • Check of er schade is aan je zonnepanelen. Dat kan je controleren op je omvormer of via je app. Contacteer je installateur of je verzekering bij vragen of schade.
  • Neem zo snel mogelijk contact op met je (brand)verzekeraar. Hij zal al je vragen beantwoorden en je helpen om de procedure op te starten om het schadegeval te regelen.

Meer gedetailleerde informatie


Meld je schade

Maak je melding binnen de 60 dagen aan Het Vlaamse Rampenfonds

Meld je schade
Het Rampenfonds onderzoekt op basis van de ontvangen meldingen in welke gemeenten het noodweer als ramp erkend moet worden.

Let op: dit is niet dezelfde procedure als een aanvraag tot schadevergoeding indienen. Dat kan pas als het Vlaams Rampenfonds de ramp erkent. We houden jullie hierover verder op de hoogte.

We willen graag ook een inventaris van de stormschade in Mechelen. Meld je stormschade aan Stad Mechelen.

Deze melding vervangt niet de aangifte bij je verzekeraar of een eventuele toekomstige aangifte voor een tegemoetkoming vanuit het Vlaams Rampenfonds.


Mijn woning of eigendom is getroffen door vallende hoogspanningskabels

Netbeheerder Elia maakt de volgende dagen werk om de kabels nauwgezet veilig te stellen. Woningen waar kabels op het dak liggen, worden uit veiligheidsoogpunt tijdelijk als onbewoonbaar beschouwd. Neem geen risico en betreed de woning tijdelijk niet. Stem met je verzekeraar af om de stabiliteit van je woning (dak) te onderzoeken alvorens de woning opnieuw te betrekken.

Lees alles over de werken en de timing


Hoelang blijft mijn straat afgesloten omwille van de kabels?

Elia zorgt er de komende uren en dagen voor dat de stroomkabels en hoogspanningsmasten veilig verwijderd worden. Daarbij wordt prioriteit gegeven aan de kabels die op woningen liggen. Het verwijderen van die kabels gebeurt heel zorgvuldig en met de nodige voorzichtigheid. Zo vermijden we verdere schade aan woningen en hoogspanningsmasten.

Lees alles over de werken en de timing


Komt het rampenfonds tussen?

  • We documenteren deze ramp uitvoerig en zullen een aanvraag tot erkenning als natuurramp indienen.
  • Bij een erkenning als natuurramp zal je een individueel dossier kunnen indienen met de vraag tot schadevergoeding. Het heeft geen zin om een dossier in te dienen voor er een erkenning is als natuurramp.
  • We zullen een eventuele erkenning communiceren via onze kanalen.

Meer informatie over het rampenfonds


Groenafval en grof vuil opruimen

Gooi niets weg dat niet gedocumenteerd is in je verzekeringsdossier. Stem af met je verzekeraar wat je wel of niet mag doen.

  • Breng je groenafval en grof vuil naar het containerpark
  • We plaatsen extra tijdelijke containers waar mensen terechtkunnen met hun groenafval en grof vuil:
    • Leest: Vinkstraat - kaart
    • Leest: Leestsesteenweg - kaart
    • Heffen: Heffen-Dorp - kaart
    • Hombeek: Heike - kaart
  • De containers blijven staan tot vrijdag 19  juli. Deze worden regelmatig leeggemaakt. Is een container vol? Mail dan naar netheidopenbaardomein@mechelen.be

Wat met asbest?

Door de storm is er heel wat asbest bloot komen liggen. Dat houdt gezondheidsrisico's in. Daarom is het belangrijk dat je asbest zo snel en veilig mogelijk verwijdert of laat verwijderen.

Met vragen over asbest kan je van maandag tot vrijdag tussen 8 en 17u bellen naar de gratis infolijn 0800 90 441.


Info voor landbouwers

  • Voor landbouwers voorzien we extra containers voor groenafval, glas en grof vuil in de Hertstraat in Leest - kaart.
  • We ijveren voor de erkenning als uitzonderlijk natuurfenomeen en zullen een schattingscommissie samenstellen.
  • Landbouwers die gekend zijn bij Stad Mechelen krijgen één van de komende dagen een brief.

Meer informatie voor Mechelse landbouwers

Meer info over schadevergoeding bij een landbouwramp