In de Zemstseweg zorgden we voor een veiligere omgeving, voor fietser en chauffeur.
Project
Zemstseweg binnen de bebouwde kom
We verlaagden de snelheid voor gemotoriseerd verkeer tot 30 km/uur in deze zone. De volledige straat werd opnieuw aangelegd.
Om de fietsers veilig van het fietspad naar de fietssuggestiestrook te brengen ter hoogte van de Esdoornschool, versmalden we de rijweg plaatselijk naar 4,55 m. Hierdoor moet gemotoriseerd verkeer afremmen. 2 personenwagens kunnen elkaar nog kruisen. Grotere voertuigen kruisen voor of na de versmalling. Zo creëren we ook een duidelijke poort naar de nieuwe zone 30 en vestigen we de aandacht op de fietsers die via de suggestiestrook op de rijweg komen. De rest van de rijweg is 5,80 m breed. Er kwamen ook duidelijkere oversteekplaatsen.
De parkeerplaatsen bakenden we af met groenvakken.
Zemstseweg buiten de bebouwde kom
In deze zone kwam een witte, doorlopende lijn aan weerszijden van de weg. Dit geeft voor de chauffeur een gevoel van versmalling waardoor veiliger rijgedrag nodig is.
Bij het kruispunt met de Houtestraat werd de voorrangsregeling aangepast. Het inrijden van de Houtestraat zal gebeuren via een verhoogde inrichting. De afslagstrook verdween. Zo creëerden we plaats voor enkele parkeerplaatsen.
Fietsers die de Zemstseweg volgen, krijgen nu voorrang en zijn beter zichtbaar. We verbreedden de fietspaden waar mogelijk, maar door de bestaande grachten waren we hierin beperkt.
De stad investeerde € 1.200.000. Voor een deel van deze werken kregen we subsidies van het Kopenhagenfonds.
Ligging
De straat is gelegen in Hombeek.