In de Paardenkerkhofstraat gingen we aan de slag met een hittebestendig ontwerp. Dat betekent dat de heraanleg van de straat rekening hield met de gevolgen van de klimaatverandering. We focussen op meer koelte, groen en ontmoeting. 

Project

Onderzoek

Een belangrijk doel van deze nieuwe aanleg was om in te spelen op de gevolgen van de klimaatveranderingen. De Paardenkerkhofstraat warmde sneller op dan veel andere straten in onze stad. En da's niet goed. 

Dankzij de UGent kregen we heel wat inzichten. Zij zorgden voor weerstations die de temperatuur, instraling van de zon, luchtvochtigheid, windsnelheid en neerslag meten.

Een studiebureau onderzocht ook hoe ze de hitte in de Paardenkerkhofstraat konden verminderen. Daarnaast waren er ook sessies met een expertengroep. 

Tenslotte plaatsten we loggers bij verschillende straatbewoners. Zo'n logger meet elk kwartier de temperatuur en luchtvochtigheid. We hebben gegevens van voor de werken. Die willen we vergelijken met de situatie na de werken. 

Riolering

Ondergronds kwam een nieuwe, gescheiden riolering, die regen- en afvalwater apart houdt. De nieuwe regenwaterafvoer geeft de tijd aan het regenwater om eerst in te dringen in de grond om het teveel aan water erna af te voeren.

Een nieuw ontwerp

Uit onderzoek bleek dat we meer schaduw moesten voorzien om de hitte beter uit de straat te houden. Dit kan bijvoorbeeld door bomen te planten. Doorheen de volledige straat zorgden we ook voor verschillende technieken die regenwater toelaten om vertraagd in te sijpelen in de grond. 

De Paardenkerkhofstraat is een lange straat. Daarom splitsten we het ontwerp in stukjes op.

Grote Nieuwedijkstraat – Vooruitgangstraat 

In dit segment werd de straat een woonerf zodat we de straat zoveel mogelijk konden vergroenen. We richtten de straat opnieuw in van gevel tot gevel zonder niveauverschillen. 

Langs de gevels waar geen parkeervakken zijn, kwamen grotere groenvakken aan. Ernaast zorgden we voor een strook grasbetontegels. Dit materiaal is goed bewandelbaar, en regenwater krijgt toch nog de kans om in de grond te sijpelen. Win-win. En tegelijkertijd blijft de straat breed genoeg voor de hulpdiensten. 

Naast de plantvakken kwam een verhoogde rand zodat niemand door de plantvakken kan rijden. Om een deel van de verharding te laten infiltreren in de plantvakken zijn er inlaatopeningen in de boordstenen. 

De parkeervakken kregen waterdoorlatende grasbetontegels. Dit laat meer ontharding toe. We bakenden de plaatsen trouwens duidelijker af. Ook kregen de elektrische auto’s er een laadpaal bij. 

Vooruitgangstraat – Welvaartstraat

In dit stukje zetten was de ontharding van het plein onze eerste focus.

De voorste dakhelften werden afgeleid naar een collectieve regenwaterput. Iedereen kan deze gebruiken en tijdens warme dagen kan het zelfs als speelelement gebruikt worden. 

Welvaartstraat - Boerenkrijgstraat

Dit segment werd gesplitst in 2 delen.

  1. In het deel tussen de Welvaarstraat en de Papenhofdreef kwam eenrichtingsverkeer en de straat werd een woonerf zodat we opnieuw goed konden vergroenen. 
  2. Het tweede deel tussen de Papenhofdreef en de Boerenkrijgstraat bleef dubbelrichting met afgescheiden parkeervakken en verhoogde voetpaden. De voetpaden kregen hetzelfde materiaal als de Grote Nieuwedijkstraat. De parkeerstroken kregen kasseien met open voegen om zoveel mogelijk water te laten infiltreren. De weg kreeg asfalt. 

Tegeltuin

Bewoners kregen de kans om een tegeltuin aan te vragen. Samen met hen bekeken we wat de mogelijkheden waren.

Wat een verschil

Ligging

De Paardenkerkhofstraat ligt achter Mechelen-Nekkerspoel.