Woonproject Maarten wordt een groene plek waar je kan wonen, werken, wandelen en ontspannen. Het maakt deel uit van een groter stadsproject, namelijk de volledige vernieuwing van de stationsbuurt. 

Samen denken

In 2019 was er een infomarkt voor de buurt. 200 geïnteresseerden kwamen een kijkje nemen: van buurtbewoners tot commercieel geïnteresseerden. 

Plannen

Maarten wordt een woonbeleving op maat. Er komen 7 gebouwen met elk een eigen woonkarakter, verbonden door dezelfde materialen. Tot de site behoort ook een nieuw park, een groene leefstraat, commerciële ruimtes, een hotel en kantoren.

Rosierpark

Het gloednieuwe Rosierpark wordt een groen binnengebied met recreatieve functies. De waterpartij zorgt ook voor blauw in de omgeving. Bewoners van Maarten en ook Mechelaars zullen kunnen genieten van dit park. Deze ontharding zal de leefbaarheid van de woonomgeving sterk verbeteren. Voor mens en dier wordt dit een groene oase. De extra schaduw, rustplekken en biodiversiteit is welkom. 

Leefstraat

In een leefstraat staat de mens centraal en niet het verkeer. Het is een plek waar buren samenkomen en elkaar leren kennen. Er komen groene wadi’s, ofwel grasbermen met begroeiing. Bij droogte kunnen kinderen zich hierin uitleven. Bij regenweer kan het water hier rustig in de grond sijpelen. 

Deze verkeersvrije straat verbindt de stad en de vaart. Wandelaars en fietsers kunnen hier dus vlot passeren. Verder vormt ze ook de toegang tot Maarten. 

Hotel

Er kwam op de site een nieuw hotel 'B&B hotel' bij met 98 kamers. Dit is intussen geopend.

Kantoren en commerciële ruimtes

Tenslotte komen er ook nog kantoren en 2 commerciële ruimtes bij op deze site. De ene commerciële ruimte aan de Leopoldstraat zal een bankkantoor worden. De invulling van de andere commerciële ruimte is nog niet gekend. 

Wonen

Dankzij de verschillende types woningen kan deze plek heel wat verschillende groepen met eigen noden ontvangen. Er komen 7 duplexen, 14 individuele woningen en 74 appartementen. 

Duurzaamheid

Tijdens de afbraak van het ziekenhuis werden materialen zoveel mogelijk opnieuw gebruikt of gerecycleerd. Er was nog veel ziekenhuismateriaal dat het nieuwe ziekenhuis niet meer kon gebruiken. Van ziekenhuisbedden tot rolstoelen, koelkasten en verbanden. De projectontwikkelaar Ciril schonk al dit materiaal aan ruim 20 goede doelen voor hergebruik.

Maar ook tijdens de bouw zet het project enorm in op duurzaamheid. Dat vertaalt zich in zonnepanelen, warmtepompen, groendaken, materialen van goede kwaliteit en een goede isolatie (weinig warmte verlies). Ook zet de aannemer in op het opnieuw gebruiken van regenwater en wadi’s. De site zal zelfs bijna energie neutraal zijn. Door al de installaties zal er weinig energie nodig zijn voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nodig is, komt vooral van de groene energiebronnen. 

Het vele groen zorgt er ook voor dat de plek beter tegen warme zomers kan. Het park en de wadi’s zorgen voor verkoeling.  

Mobiliteit

Er komt een ondergrondse parking met 200 plaatsen, uitgebaat door Indigo. Via een slim systeem zal de nodige parkeerruimte zo efficiënt mogelijk gebruikt kunnen worden door eigenaars maar ook door bezoekers. 

Timing

  • februari 2020: vergunning
  • 2021: einde afbraakwerlen

Fase 1

  • midden 2021: start bouw ondergrondse parking.
  • begin 2022: start bouwwerken hotel en Désiré (gebouw met woningen, commerciële ruimte …). 
  • april 2023: hotel in gebruik 
  • Désiré oplevering na de zomer van 2023
  • juni 2024: opening parking 

Fase 2

  • begin 2023: start bouw Alfred en Jules (gebouwen met woningen)
  • voorjaar 2024: einde werken Alfred en Jules 

Fase 3

  • najaar 2023: start verkoop 
  • voorjaar 2024: start bouw Anna, Mimy en Odile (gebouwen met woningen)
  • 2025-2026: einde werken

Historiek

Vroeger vond je hier het oude Sint-Maarten ziekenhuis. Dat ziekenhuis ontstond dankzij de ambitieuze student geneeskunde Désiré Peeters en zijn vrouw Anna. Hij begon met 2 gebouwen en vormde deze om tot de Sint-Jozefskliniek. Met 6 bedden en een logement voor de 3 zwartzusters openden ze in 1915 de deuren. Verbouwingen en uitbreiding volgde. De familie Peeters besloot het ziekenhuis over te laten aan de Christelijke Mutualiteiten (CM). Die fuseerden het Sint-Jozefskliniek en ziekenhuis Sint-Norbertus van Duffel tot AZ Sint-Maarten. 

In 2015 begon AZ Sint-Maarten op zijn beurt aan de bouw van een nieuwe campus waar alle activiteiten naar verplaatsten. In oktober 2018 verhuisden ze. Er kwam daardoor heel wat ruimte vrij op de oude campus.

Tijdelijke invulling

Voor de start van de werken was er een tijdelijke invulling door Interim Vastgoed met onder andere een fietsatelier en bewoning.

Partners

Ligging

Maarten ligt vlakbij het station, de vesten, de vaart en hartje Mechelen. Een uitstekende ligging.