Op de plek waar vroeger een betoncentrale stond, groeit nu het Keerdokpark.Het park is ongeveer één hectare groot en brengt meer natuur in het stadscentrum. Deze groene oase wordt een hotspot voor biodiversiteit en een ontmoetingsplek voor buurtbewoners.
Drie fases
De aanleg van het parkgebeurt in drie fases.Zo sluit het goed aan op de werken van het woonproject D’île Malines.
- De eerste fase was klaar in de zomer 2024.
- De tweede fase, in het midden van het park, is afgewerkt in april 2025.
- Fase drie start in 2025 wanneer het woonproject klaar is.
Biodiversiteit
In het park iser veel aandacht voor biodiversiteit door een rijkdom aan inheemse beplanting, een gelaagde opbouw, bloemrijke vaste planten, een fruitboomgaard en maar liefst 46 meerstammige heesters. Meer dan 60 nieuwe bomen krijgen een plekje in het park. De drie platanen van het Rode Kruisplein zijn al verplant naar deze nieuwe, groene omgeving. Het gras wordt minder vaak gemaaid, zodat dieren er meer ruimte krijgen.
De wilde bijen kunnen terecht in het bijenhotel. Ook zwaluwen krijgen er een warm welkom: samen met Regionaal Landschap Rivierenland en Natuurpunt plaatsten we verschillende kunstnesten om zwaluwen een nieuwe thuis te geven.
Microbos
Een bijzonder element van het Keerdokpark is het 252m² inheems microbos, een dichtbegroeid stukje bos in het hart van het park. Regionaal Landschap Rivierenland engageert zich om het microbos mee aan te planten en er samen goed voor te zorgen. De realisatie van dit stukje ruige natuur is een voorstel uit De Grond der Dingen.
Belevingsstrip
Er is ruimte om er naar hartenlust te spelen, er aangenaam te vertoeven en te genieten van het bloemrijke grasland. Een waterelement langs het pad zorgt voor verkoeling op warme dagen.
Honden kunnen zich helemaal uitleven in de hondenweide van ruim 520m². De variatie in het landschap zorgt voor zicht op de Dijle, watde verbinding met het water versterkt.
Ontwerp
OKRA landschapsarchitecten tekende het ontwerp en Atelier Ruimtelijk Advies (ARA) werkt het technisch uit. CORES Development en Global Estate Group financieren de aanleg van het park.
Bereikbaarheid
Kom te voet of met de fiets via het jaagpad tot aan Parking Keerdok of volg het pad vanuit het centrum langs de Keerdokkaai. Vanaf de vesten kan je ook te voet langs de strook aan het Rode Kruisplein. Er is een fietsenstalling aan Parking Keerdok, naast het hotel en aan de Keerdokkaai.
Openingsuren
Het park is doorlopend open.
Het Keerdokpark wordt een hotspot voor biodiversiteit
Stadsontwikkeling
Huis van de Mechelaar
Reuzenstraat 1
2800 Mechelen
Navigeer