Een groen dorpsplein met een landelijk karakter, dat is de basis van een ‘Dorpshart voor Hombeek’. Met verschillende soorten tuinen die samen één groot park vormen. En het dorpshuis als kloppend hart. Een aangename plek voor jong en oud.

Project

Multifunctioneel dorpshuis

Het dorpshuis werd in 2017 en 2018 duurzaam en energiezuinig gerenoveerd en uitgebreid. Zowel de Hombekenaars als verschillende verenigingen werden al aan de tekentafel betrokken bij de plannen. Resultaat: een multifunctioneel huis waar Hombekenaars en verenigingen zich thuis voelen.

Het nieuwbouwgedeelte kreeg een grote zaal voor 180 personen met keuken, waarbij de zaal in 2 delen kan worden opgesplitst (60 en 120 personen). Het bestaande gebouw werd duurzaam gerenoveerd tot multifunctionele zalen van 10 tot 30 personen én biedt onderdak aan de dorpswerking, de wijkagent, Hoembeka en het pastoraal punt. Op het gelijkvloers bevinden zich een aantal vergaderzalen voor Hombeek en haar verenigingen. De verenigingen kregen ook de nodige bergruimte.

Autovrij dorpsplein

Het stuk tussen de Leibeek en Cultuurhuis Leliëndaal werd een autovrij dorpsplein met zo weinig mogelijk verharding. Een deel van het plein kreeg grasvlakken, handig bij grotere evenementen. Aan de rand kwamen hagen en borders met vaste planten. De bestaande kastanjes bleven en werden aangevuld met acaciabomen.

Kerkhoftuin

Aan de ingang van de kerk kwam een voorplein waar het aangenaam zitten is. De wandelpaden rond de kerk werden vernieuwd. De monumentale bomen en de haag aan de voorzijde van de kerk geven bleven behouden en geven de kerkhoftuin karakter.

Hoevetuin met speelmogelijkheden

Rond de hoeve vind je slingerende wandelpaden en een boomgaard. Bloemenweides, spelelementen, zones met bloembollen maken het helemaal af.

Leibeek weer open

Water wordt weer zichtbaar en deel van het groene hart. De grote zwerfkeien dienen als stapstenen en spelelement. Het hoogteverschil werd opgevangen door de Leibeek in vlakken te laten aflopen. Een fiets- en voetgangersbrugje zorgt voor de relatie tussen het dorpshuis, de hoevetuin en de kerk.

Groener stationsplein

Het Stationsplein werd verruimd tot een groene parking met parkeervakken uit kassei met brede grasvoeg. De bestaande rijweg werd verplaatst naar de zijde van de spoorweg. Aan de zijde van de woningen kwam een groen woonerf met tweesporenpad. In de parkzone bevindt zich een wadi voor waterinfiltratie. Op de hoek met de Sint-Martinusstraat kwam een pleintje  voor de jaarlijkse kermis.
Met de heraanleg werden 78 parkeerplaatsen gerealiseerd (vo or heraanleg slechts 31 plaatsen). De zijde van de woningen werd verder ingegroend met een groenzone met grasdallen en geveltuinen van de bewoners.

Straten in nieuw kleedje

De Diepestraat en Sint-Martinusstraat werden opnieuw aangelegd. Verhoogde voetpaden, geschrankt parkeren, verkeersplateaus zorgden alvast voor verkeersveilige straten. De Sint-Martinusstraat sluit beter aan bij het park door zijn erfaanleg zonder niveauverschillen.

Ligging