Sinds het voorjaar van 2024 is het Groot Begijnhof het decor voor een interessant pilootproject in onze stad. Zo wordt er onderzocht of er een warmtenet of warmte-eiland in de wijk kan uitgerold worden. Het project heeft als doel om de buurt te transformeren naar een fossielvrije wijk tegen 2050.
Waarom Groot Begijnhof?
Het Groot Begijnhof werd eerder al gezien als de perfecte locatie om een warmtenet uit te rollen. Zo heb je er brouwerij Het Anker, die als eventuele warmtebron voor het lokale warmtenet kan dienen. Verder loopt er dankzij het Beheersplan Groot Begijnhof momenteel al een ruimtelijk-participatief traject waarop ingehaakt kan worden om naar de meningen van buurtbewoners te peilen over het warmtenet.
Procesverloop
Tijdens verschillende klankbordgroepen wordt met diverse stakeholders gekeken naar de aanpak van dit project:
- Kennisnetwerk VVSG
- Studiebureau Ingenium
- VDB Engineering
- Fluvius
- Ecopower
- Het Anker
- Klimaan
- ODE
- Buurtcomité Groot Begijnhof
- Stad Mechelen
- Stad Turnhout
VVSG
Voor dit project hebben we een samenwerkingsovereenkomst met het kennisnetwerk VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten). Zo kunnen we tijdens dit project rekenen op hun expertise en ondersteuning om de uitrol van een warmtenet en andere fossielvrije initiatieven in het Groot Begijnhof te onderzoeken. Niet alleen op technisch of financieel gebied, maar ook participatief door te peilen naar de meningen van buurtbewoners en lokale actoren.
Studiebureau Ingenium
Ingenium onderzocht verschillende technische scenario’s, waarbij zowel individuele oplossingen als verschillende types warmtenet aan bod komen. Daarbij hielden ze rekening met de beperkte renovatiemogelijkheden van de gebouwen, smalle straten en de gebruikte rekenparameters.
Meer weten over dit project?
Meer weten over het warmteplan?
Heb je concrete vragen over dit project? Neem contact op met onze energiemakelaar via klimaatneutraal@mechelen.be