De komende jaren investeren we in het Cultuurcentrum (CCM), de Academie voor beeldende kunsten en het Conservatorium. We bouwen deze culturele kunst- en ontmoetingsplek verder uit met een vernieuwd auditorium en 2 danszalen. Door de verschillende gebouwen en bijhorende binnentuinen nog beter met elkaar te verbinden, wordt alles een mooier geheel.
Plannen
We brengen verschillende culturele spelers, zoals theatergezelschap Arsenaal, De Maan, Kunsthal en Kunstuur, bij elkaar. Zo wordt het midden van de stad één groot cultuurhart.
Om alle vragen en noden samen te brengen, maken we werk van een masterplan voor het ruimere gebied, van de Begijnenstraat tot de Minderbroedersgang.
Deelproject 1
De architecten Bob McMaster en KRFT pakken het grondig aan. De Blauwe Zaal, het huidige auditorium van het Cultuurcentrum, maakt plaats voor een ruime inkomhal op de gelijkvloerse verdieping. Naast het onthaal van Academie, Conservatorium en Cultuurcentrum ga je hier regelmatig een tijdelijk expo kunnen bezoeken, een lezing kunnen volgen of van een muziekvoorstelling kunnen genieten.
Terwijl de nieuwe foyer op de gelijkvloerse verdieping het plein met de tuin verbindt, kan je cultuur opsnuiven op de eerste verdieping. Hier realiseren we de nieuwe Blauwe Zaal, voorzien van alle comfort. De leerlingen van het conservatorium moeten nog enkele trappen stijgen om de nieuwe danszalen op de tweede verdieping te bereiken.
In het totaal wordt het kostenplaatje voor deze fase geschat op 6 miljoen euro, waarvan Vlaanderen 2 miljoen zal investeren.
Deelproject 2
In een volgende fase kijken we naar de Minderbroederskerk en de aanpalende ruimtes van het CM. Ook het cultuurplein krijgt een nieuwe en uitnodigende uitstraling.
Er komen extra fietsenstallingen en heel wat groen bij. Logistiek zal een duidelijk afgebakende en zichtbare plek krijgen op het plein. Binnen verbeteren we het geluid in de bestaande ruimtes, waardoor de beleving beter tot zijn recht komt. Tot slot werken we aan een betere verbinding van binnen- en buitenruimtes.
We bekijken met theater arsenaal of zij er hun thuisbasis kunnen maken.
Deelproject 3
De toenemende populariteit van de Academie en het Conservatorium vraagt om verdere uitbreiding.
We dienden voor deze fase een ontwerpvoorstel in binnen de tweede oproep van het scholenbouwprogramma ‘Scholen van Vlaanderen' van Agion. In juli 2023 kregen we het goede nieuws dat het project werd geselecteerd. Het ontwerp zullen we nog verder uitwerken. Zodra we hier meer over weten, geven we deze fase een update.
Deelproject 4
We zien een kans om de prachtige zaal TheAtrium mee te nemen in het cultuurhart. We bekijken met de eigenaars en uitvoerders wat mogelijk is. Zodra we hier meer over weten, geven we deze fase een update.
Deelproject 5
We bekijken hoe we Kunstencentrum Nona kunnen opnemen in ons masterplan. Zo reikt het cultuurhart van Nona tot TSM.
Timing
Deelproject 1
- najaar 2024: aanvraag vergunningen
- begin 2025: aanbesteding werken
- voorjaar 2025: keuze aannemer
- midden 2025: masterplan klaar
- september 2025: start werken
- midden 2027: einde werken
De scholen blijven open tijdens de werken. We zetten in op zo min mogelijk hinder en communiceren ter plaatse. Zo blijft iedereen goed op de hoogte.
Deelproject 2 - 6
De timing van deze fases moeten we nog bepalen.
Historiek
De cultuursite was niet altijd de cultuursite. In 1231 vestigden de Mechelse minderbroeders hun klooster op deze plek. Na de Franse Revolutie kreeg het klooster de nieuwe bestemming van kazerne. In 1950 werd het klooster bijna volledig afgebroken.
De modernistische Mechelse architect Jan Lauwers ontwierp een nieuwbouw voor de Academie voor Beeldende Kunsten en het Cultureel Centrum (1955-1958). De kloosterkerk van de minderbroeders bleef hoe ze was.
Enkele jaren later (1961-1968) werd aan de Melaan de aansluitende vleugel voor het Conservatorium gebouwd, volgens de plannen van de eveneens Mechelse architecten Maurice De Heyder en Jan Van Meerbeeck.
De theaterzaal TheAtrium werd in 1920 als feestzaal gebouwd door de Katholieke beweging. Het was een statig gebouw met prachtige gevels. Een brand vernielde helaas de zaal. In 1950 werd ze opnieuw opgebouwd als theaterzaal. Heel wat Mechelaars hebben er de voorbije tientallen jaren kunnen luisteren en kijken naar grote namen zoals U2 en Couseau. Ook stand-up comedians vonden het podium.
©Regionale Beeldbank Mechelen. Plannen van Het Volksbelang, nu vooral gekend als het TheAtrium in Mechelen. Hier zie je de aanpassingen die nodig waren om ook filmvoorstellingen te tonen.
©Regionale Beeldbank Mechelen. Bouwplannen van Het Volksbelang, nu vooral gekend als het TheAtrium in Mechelen.
Ligging
Het cultuurhart omvat het Cultuurcentrum, de Academie en het Conservatorium.