Nooit meer uitpuilende kasten vol ongebruikt speelgoed in huis. Klinkt zalig, toch? Als het aan Hanne Maes van De Speelclub ligt, is het voor Mechelse gezinnen binnenkort realiteit. Samen met haar man Nick start ze in het voorjaar van 2024 een circulair speelgoedabonnement op.
In hun hoofden leefde het idee van De Speelclub al langer. Dankzij het Sluit De Cirkel-traject zetten Hanne en Nick het afgelopen jaar grote stappen om hun speelgoeddroom ook echt waar te maken. “In het voorjaar van 2024 willen we De Speelclub officieel lanceren”, zegt Hanne. “Vanaf dan bieden we een circulair speelgoedabonnement aan voor kindjes van 0 tot 8 jaar. Aangepast aan de leeftijd en ontwikkelingsdoelen stellen we pakketten samen met telkens vier stukken speelgoed. Elk twee maanden worden de pakketten vervangen tijdens een inruilmoment.”
De Speelclub is ontstaan vanuit een nood die Hanne en Nick in hun eigen gezin ervaarden. “Wij hebben drie kinderen. Otis is 8, Lux 5 en Sezan 2. Met de komst van elk nieuw kind werd de berg speelgoed in ons huis groter. Tegelijk merkten we dat nieuw speelgoed wel even leuk was, maar na een tijdje niet meer aangeraakt werd. Neem nu puzzels. Na een keer of vier dezelfde puzzel maken, heeft zeker een ouder kind het wel gezien. Hoe sneu is het dan om telkens nieuwe puzzels te kopen? Bovendien wijst onderzoek uit dat de kwaliteit van spelen daalt naarmate kinderen meer speelgoed hebben. Hebben ze minder stukken speelgoed voorhanden, dan gaan ze veel creatiever en geconcentreerder spelen.”
Speelmat uit oude vlaggen
Een abonnement op De Speelclub zal 24 euro per maand kosten. “Die prijs bepalen, was niet makkelijk. Daarvoor hebben we gelukkig kunnen samenwerking met de researchafdeling van Thomas More. Dankzij het Sluit de Cirkel-traject kwamen we met hen in contact. Zij hebben voor ons een bevraging gedaan bij 140 Mechelse gezinnen. Op basis daarvan hebben we deze prijs bepaald.”
Al het speelgoed wordt nieuw aangekocht. “Het meeste zal van Plantoys komen, een duurzaam merk waar we bewust voor hebben gekozen. Zij produceren veelal houten speelgoed dat voldoet aan de strengste normen. Er is immers veel speelgoed op de markt, zeker in plastic, dat niet aan alle Europese veiligheidsnormen voldoet. Daar blijven we uiteraard ver van weg. Bovendien kunnen we bij Plantoys ook apart reserveonderdelen aankopen, waardoor we in de toekomst indien nodig zelf herstellingen kunnen uitvoeren.”
De samenstelling van de pakketten zal niet zomaar lukraak gebeuren. “Naast de leeftijdsfase van het kind, kijken we ook naar vier ontwikkelingsdoelen. Het speelgoed dat we aanleveren zet in op fysieke, sociaal-emotionele en intellectuele ontwikkeling én op taalvaardigheid. We stoppen er ook open end-speelgoed bij dat de creativiteit van het kind extra stimuleert. Denk aan Stapelsteinen of een Wobbel-bord.”
Die laatste twee zijn enorm populaire, maar ook heel dure stukken speelgoed. “Voor een set van 6 Stapelsteinen betaal je nieuw 175 euro. Door zulk speelgoed in onze pakketten op te nemen, kunnen gezinnen er op een duurzame manier mee kennismaken zonder meteen te hoeven overgaan op een dure aankoop.”
Voor Hanne noch voor Nick is De Speelclub een hoofdberoep. Hij studeert binnenkort af als verpleegkundige, zij werkt op de HR-dienst van de stad Mechelen. “Het werk voor De Speelclub zal allemaal naast onze uren moeten gebeuren. Zeker in het begin gaan we alles zelf doen. Van het samenstellen van de pakketten, het poetsen van het speelgoed tot het aan huis brengen.”
Dat laatste gebeurt op de meest ecologische manier: met een op maat gemaakte bakfiets van DRW-cycles, ook een Mechelse onderneming. “Misschien dat we op termijn ook met afhaalpunten gaan werken. Daar denken we nog over na. Het is een van de ideeën die ons werden aangereikt tijdens door Switchers tijdens het Sluit De Cirkel-traject.”
“Met De Speelclub bieden we een circulair speelgoedabonnement aan voor kindjes van 0 tot 8 jaar. Aangepast aan de leeftijd en ontwikkelingsdoelen stellen we pakketten samen met telkens vier stukken speelgoed. Elk twee maanden worden de pakketten vervangen tijdens een inruilmoment.”
Het speelgoed zal worden verpakt in een grote knapzak die opengevouwen dienst kan doen als speelmat. “De zakken worden door medewerkers van Arbeidszorg AMAI gemaakt van uit oude vlaggen van de Stad Mechelen. Die liggen anders toch maar te verstoffen. Weer een manier waarop we circulariteit binnenbrengen in onze onderneming.”
Dromen van 150 gezinnen
Hanne en Nick geloven in Mechelen als ideale groeibodem voor hun idee. “Mechelen is een stad waar veel jonge gezinnen wonen, vaak in rijhuizen zonder veel extra bergruimte. Daar zijn we zelf een mooi voorbeeld van. Wij wonen bewust relatief klein en hebben geen grote tuin of garage om spullen in op te slaan. Het was voor ons ook een reden om een fietsabonnement te nemen voor onze kinderen in de plaats van met een overdaad aan tweedehandsfietsen te zitten. Ik denk dat veel jonge gezinnen het probleem van plaatsgebrek herkennen, zeker in een stedelijke context.”
Momenteel zit De Speelclub volop in de opstartfase. “Op dit moment zijn we onder andere bezig met het zoeken naar een opslagplaats voor al ons speelgoed. Bij ons thuis is er geen ruimte voor. En we willen De Speelclub ook niet te hard te vermengen met ons privéleven.”
In 2024 mikt De Speelclub op 30 abonnees. “Het jaar erna hopen we dat 60 gezinnen zich aansluiten. En als we echt durven dromen, zien we het daarna graag groeien tot 150 of meer. Wie weet kunnen we dan wel uitbreiden naar andere steden? Of samenwerken met een maatwerkbedrijf voor het samenstellen van onze pakketten of met fietskoeriers voor de levering.”
En er zijn nog langetermijnplannen. “Aangepaste abonnementsformules zouden ook een optie kunnen zijn. Waarbij we speelgoed voor verschillende leeftijden combineren bijvoorbeeld, of waar we de mogelijkheid bieden om een heel succesvol stuk speelgoed aan te kopen. Maar dat is voor later, in eerste instantie hopen we vooral zoveel mogelijk gezinnen warm te maken om een abonnement te nemen. Als we erin slagen om in 2024 30 Mechelse gezinnen op een circulaire manier te laten nadenken over speelgoed, dan is dat al een hele mooie eerste stap.”