Ontzorgen en ontspullen: dat is het doel van Lore en Marie, de twee drijvende krachten achter het nieuwe, online verhuurplatform voor babyspullen Something Green. De onderneemsters leerden de knepen van het vak in Atelier Bébé, de winkel die Lore 6 jaar geleden begon. In die tijd schakelde ze organisch over op een duurzaam aanbod. Voor heel wat producten bleek dat echter een uitdaging.
Om verder te verduurzamen, ging ze samen met Marie de circulaire toer op. Resultaat: een verhuurplatform voor de volledige babyuitzet, met wortels in de Dijlestad maar ambities die veel verder reiken. “Wij willen hét verhuurplatform in België worden”, klinkt het. Met het Sluit de Cirkel-subsidietraject van Stad Mechelen, waarvoor Something Green werd geselecteerd, komt dat alvast een stap dichterbij.
Circulaire oplossing
Atelier Bébé groeide op 6 jaar tijd uit tot een Mechelse referentie voor kwalitatieve en duurzame baby- en kinderproducten. Die focus op duurzaamheid werd door de jaren heen steeds scherper.
Lore: “Tijdens onze zoektocht naar meer kwaliteit en duurzaamheid leerden we dat duurzame alternatieven voor producten zoals kinderwagens of autostoeltjes moeilijk te vinden zijn. We ontdekten dat de oplossing voor deze uitdaging in een circulaire aanpak ligt. En dat resulteerde uiteindelijk in Something Green.”
99/100 voor verhuur
Something Green is een online verhuurplatform en een one stop shop voor de volledige babyuitzet. Het nieuwe bedrijf richt zich in de eerste plaats op jonge ouders en op de eerste 2 levensjaren van hun kind(eren).
Marie: “In die periode kopen ouders veel spullen die ze maar kort gebruiken. In het beste geval blijven die na een eerste cyclus in gebruik voor het tweede of misschien derde kind. Soms worden ze doorgegeven of verkocht. Nog vaker belanden ze op een zolder en worden ze jarenlang niet gebruikt. Deze vaststelling, in combinatie met een groeiende, maatschappelijke interesse in duurzame producten, zorgt ervoor dat maar liefst 99% van de respondenten in ons marktonderzoek positief staan tegenover het huren van een babyuitzet. Dat dit op het einde van de rit slechts de helft kost van een volledige aankoop is uiteraard ook mooi meegenomen.”
"Klanten huren precies wat ze kunnen gebruiken en niet langer dan ze het nodig hebben. Wij zorgen voor een complete lever-, herstel-, terugname- en reinigingsdienst."
Efficiënt, compleet en sociaal
De markt lijkt klaar voor Something Green en dus gaan de onderneemsters volop aan de slag met hun concept. Maar hoe willen ze jonge ouders precies ontzorgen en ontspullen? En hoe geven ze vorm aan de one stop shop die hun verhuurplatform moet worden?
Lore: “Alles begint bij duurzame en kwalitatieve materialen. Bij Atelier Bébé werken we al 6 jaar samen met goede leveranciers. Met Something Green zetten we die samenwerking op een andere manier verder: we verhuren wat we met Atelier Bébé verkopen. Naast ons online platform doen we dat ook vanuit onze nieuwe winkel in de Onze-Lieve-Vrouwestraat.
Deze verhuur organiseren we zo efficiënt en compleet mogelijk. Klanten moeten precies kunnen huren wat ze kunnen gebruiken en niet langer dan ze het nodig hebben. Daarnaast zorgen wij voor een complete lever-, herstel-, terugname- en reinigingsdienst.
Op ons digitale platform kunnen klanten eenvoudig aanduiden wat ze wensen en voor welke periode. Ze kennen dan meteen de kostprijs van hun pakket en andere diensten. Eens ze hun bestelling hebben geplaatst, leveren wij alles aan huis.”
Marie: “Voor dat laatste werken we samen met maatwerkbedrijf Flexpack in Puurs. Zij bieden logistieke diensten voor ziekenhuizen in heel Vlaanderen. Wij kunnen gebruik maken van hun netwerk. Maar Flexpack is ook een onmisbare partner voor het controleren, reinigen en herstellen van onze producten.”
Something Green sluit de cirkel
Door deze samenwerking met de sociale economie garanderen Lore en Marie dat alle producten zolang mogelijk, in de veiligste omstandigheden in gebruik kunnen blijven. Maar wat gebeurt er wanneer een item uitverhuurd is? Hoe sluit Something Green dan de cirkel?
Marie: “Hoelang een specifiek item meegaat, zullen we proefondervindelijk moeten leren. Door met nieuwe producten te werken, kunnen we de gebruiksgeschiedenis van elk item wel van bij het begin traceren. Dit geeft ons de kans om bruikbare data te verzamelen voor ons en onze leveranciers.
Van zodra een item niet meer verhuurd kan worden, doneren we het aan goede doelen. Het spreekt voor zich dat we daarbij geen compromissen maken op veiligheid. Een product dat we doneren, heeft alleen esthetische mankementjes, verder zal dat nog perfect bruikbaar zijn.”
Duurzame partnerships
“Zonder partnerships is het haast onmogelijk om een rendabel, circulair businessmodel op poten te zetten. En alleen kunnen we geen brede mentaliteitswijziging realiseren.”
Om hét online verhuurplatform in België te worden moet Something Green nog een weg afleggen. Die ligt bezaaid met uitdagingen maar biedt ook veel kansen. Goede partnerships, onder andere. Die zijn volgens Lore en Marie onmisbaar voor het succes van de ambitieuze start-up.
Lore: “Zonder de samenwerking met maatwerkbedrijf Flexpack zou het bijna onmogelijk zijn om een rendabel, circulair businessmodel op poten te zetten. En zonder de ondersteuning van Stad Mechelen en Switchrs in het Sluit de Cirkel-traject, hadden we niet gestaan waar we vandaag staan. Maar willen we onze doelstelling halen van 5 tot 10 nieuwe klanten per maand en een break-even binnen 2 jaar, dan zijn ook andere samenwerkingen noodzakelijk. De goede partnerships met onze leveranciers koesteren we. Maar we zijn ook partner van Mixua, die Eco Tours bij handelszaken organiseren en Greenkit.be, de duurzame ontdekkingsdoos voor jonge ouders.”
Marie: “Naast het ontwikkelen van een gezond, financieel model ligt de grote uitdaging in het realiseren van een brede mentaliteitswijziging ten aanzien van circulaire businessmodellen. Daar werken we graag aan mee en dat kunnen we natuurlijk niet alleen.”
En dankzij Something Green staan we weer een stap dichter bij een circulaire regio Mechelen. Meer info over Something Green.
Zit je zelf met vragen? Ben je op zoek naar informatie of inspiratie? Of ambieer je ook je eerste circulaire stappen te zetten? Laat het ons weten via circulaireeconomie@mechelen.be.