De ‘smaak van thuis’ is een begrip dat tot de verbeelding spreekt. Het vertelt iets over hoe we met ons verleden omspringen en hoe we voeding daarin een betekenis geven. Naast een culturele betekenis is er ook iets heel persoonlijks aan verbonden.

Anneke Geyzen toont aan hoe thema’s als inmaken, feestgerechten en streekproducten gerelateerd zijn aan de smaak van thuis. Ze kijkt daarbij naar Vlaanderen en Mechelen na de Tweede Wereldoorlog en vergelijkt met voorbeelden uit andere streken. De vraag die centraal staat, is waarom die smaak van thuis ertoe doet. Wat zet ons ertoe aan om ons bepaalde gerechten toe te eigenen als traditioneel of authentiek? En hoe doen we dat? We ontdekken het samen tijdens deze lezing, die ongetwijfeld veel herinneringen zal oproepen.

Over de spreker

‘Als ’t maar eten is’, dat zeggen familie, vrienden en collega’s over Anneke Geyzen. In 2013 behaalde ze haar titel van Doctor in de Geschiedenis met een proefschrift over voeding en ‘vererfgoeding’ in Vlaanderen tussen 1945 en 2000. Nadien trok ze naar New York voor haar postdoctoraal onderzoek rond street food. Momenteel werkt ze als beleidsadviseur en grant writing consultant bij het Universitair Medisch Centrum van de Vrije Universiteit Brussel. In haar vrije tijd schrijft Anneke proza en poëzie.

Praktisch

  • Donderdag 16 mei 2024 om 20u
  • Het Predikheren - Zaal Mandela
  • Tickets: Standaard € 7,00 | UiTpas met kansentarief € 1,40 | Reeksabonnement: € 22,40

Bestel hier je tickets

Koop je een reeksabonnement voor alle 4 de lezingen? Dan krijg je 20% korting.