Medegefinancierd door Vlaanderen en de Europese Unie

Het participatie- en netwerktraject geeft nieuwkomers in Vlaanderen de kans om hun sociaal netwerk te versterken en te verbreden door bijvoorbeeld met een buddy op pad te gaan, zich in te zetten als vrijwilliger of een kennismakingsstage te doen in een organisatie of bedrijf. Zo kan iedere nieuwkomer in de regio, stad of wijk waar hij/zij woont een sociaal netwerk uitbouwen en participeren aan de samenleving.

Het creëren en ontsluiten van zo’n divers en kwalitatief aanbod is een complexe en boeiende uitdaging. Om dit aanbod op maat van de diverse groep inburgeraars te realiseren is er nood aan samenwerking tussen lokale besturen en engagementen van maatschappelijke sectoren, organisaties en burgers uit de samenleving.  Daarom zijn er in Vlaanderen 18 regionale netwerken van lokale besturen en organisaties opgezet. Mechelen maakt, samen met Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Heist-Op-Den-Berg, Lier, Nijlen, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek deel uit van referentieregio Rivierenland.

Partners

Stad Mechelen is een van de 12 lokale besturen die in regio Rivierenland de handen in elkaar slaat om diverse, toegankelijke en kwaliteitsvolle acties te ontsluiten in dit kader. Om dit te realiseren wordt ingezet op samenwerkingsverbanden met diverse organisaties, verenigingen en bedrijven. Denk hierbij aan sportclubs, bibliotheken, muziekensembles, sociale economie, woonzorgcentra, jeugdverenigingen, scholen, kansarmoedeverenigingen …

Het project loopt over 6 kalenderjaren in de periode 2023 – 2028. 

Voor het opzetten van het regionaal netwerk zijn er middelen voorzien vanuit Europa WSE (oproep 41) voor de periode 01.09.2023 tot 31.08.2025.

Voor het realiseren van acties zijn er in de eerste fase middelen voorzien vanuit Europa WSE (oproep 60) voor van 01.06.2024 tot 31.05.2026.

Budget

Om het regionaal netwerk op te zetten en te realiseren bedraagt het totale projectbudget 322.000 euro en wordt volledig gefinancierd door Vlaanderen en Europa Werk en Sociale Economie.

Om de acties te ontsluiten bedraagt het totale projectbudget 248.130,15 euro en wordt voor 186.097,70 euro gefinancierd door Vlaanderen en Europa Werk en Sociale Economie en voor 62.032,54 euro door de lokale besturen van Rivierenland.

Meer info

Wat houdt inburgering in?

Nieuwkomers in Vlaanderen volgen een inburgeringstraject. Het doel van dit traject is om mensen die naar België migreren, zelfredzaam te maken en hen de kans te geven om volwaardig deel te nemen aan de samenleving. Naast de pijlers van maatschappelijke oriëntatie, Nederlands leren en een traject naar werk, wordt het inburgeringstraject uitgebreid met een 4de pijler, met name een participatie -en netwerktraject.

Wat houdt het participatie- en netwerktraject in?

In dit bijkomend traject van De inburgeraar een bijkomend traject op maat om hun sociaal netwerk en participatie te versterken. Enkele voorbeelden zijn een buddyproject, een kennismakingsstage bij een bedrijf, vereniging, organisatie of lokaal bestuur of een toeleidingstraject in het vrijwilligerswerk. Het participatie- en netwerktraject duurt minimum 40 uur. De inburgeraar kan verschillende activiteiten combineren. De activiteiten gebeuren in een Nederlandstalige context en moeten participatie op sociaal vlak bevorderen.

Interesse?

Wil je jouw organisatie of vereniging openstellen voor nieuwkomers? Heb je vragen over hoe dit in zijn werk gaat? Wil je een vrijblijvend kennismakingsgesprek met de netwerkmedewerkers? Contacteer de netwerkcoördinator Katrien Heylen via katrien.heylen@mechelen.be of via 0498 39 03 35