Ramen en deuren van de toekomst

Wie denkt aan Reynaers Aluminium, denkt aan aluminium ramen en deuren. Maar denk je ook aan circulair ondernemen? Nee? Dan mag je daar nu verandering in brengen. Want de Duffelse onderneming met wereldwijd ruim 2.600 werknemers verspreid over 40 landen neemt al jaren grote stappen om zijn CO2-uitstoot te verlagen, onder meer door circulair te werken.

Het was de VUB die in 2016 kwam praten met Reynaers Aluminium over circulair bouwen. “Dat was de eerste keer dat we met circulair bouwen in contact kwamen. Daarvoor was het onbekend”, zegt Kurt Van den Bergh, technical manager bij Reynaers Aluminium Belux. “Maar we hadden er meteen een goed gevoel bij. Het is ondertussen ruim zes jaar geleden, maar toen al voelden we dat circulair bouwen de toekomst zou worden.”

De voorbije jaren zijn er heel grote stappen gezet. “Het was een lang traject, maar vandaag kunnen we zeggen dat we binnen Reynaers Aluminium een doorgedreven duurzaamheidsstrategie hebben uitgewerkt. Wij hebben het onze Reynaers ACT genoemd, een strategie waarmee we een positieve impact willen creëren door gerichte acties te ondernemen.”
 
De Reynaers ACT is opgebouwd rond vier pijlers: duurzame gebouwen, circulaire producten, duurzame werking, en mens en maatschappij.

  • Duurzame gebouwen
    Reynaers ontwikkelt en certificeert innovatieve producten en diensten met een positieve impact op de energie-efficiëntie, het comfort, de veiligheid en de duurzaamheid van gebouwen. “We helpen onze partners ook om duurzame keuzes te maken. Zo voegen we duurzaamheidsgegevens toe aan onze digitale tools, zoals onze BIM modellen, en meer recent ook aan onze digitale productpaspoorten”, zegt Van den Bergh. Door systeem- en materiaalspecificaties beschikbaar te stellen via deze tools, dragen we bij aan de circulaire bouwprincipes. Het project AZ Sint-Maarten te Mechelen was voor Reynaers één van de eerste realisaties waarbij we de meerwaarde zagen van een studie via het BIM model gekoppeld aan onze virtuele ruimte ‘Avalon’ In deze virtual reality ruimte kunnen 3D-visualisaties van een project getoond en in detail besproken worden met het ganse bouwteam. Zo krijg je in een vroege fase van het project duidelijke inzichten. Je kan sneller inspelen op kansen en uitdagingen. Hierdoor kan je snel schakelen een aanpassingen maken die zowel positief zijn in de ontwerp- als in de bouwfase. 
  • Circulaire producten
    De circulaire productstrategie van Reynaers richt zich op het maken van systemen die hun waarde gedurende de volledige levenscyclus behouden. Het hoofddoel is dat alle producten de hoogste kwaliteit bieden, vanaf het moment dat ze gemaakt worden tot het einde van hun levensduur. Reynaers biedt zijn partners niet enkel een ruim aanbod aan oplossingen inzetbaar bij bouwprojecten met aandacht voor circulariteit. Ze denken ook mee na over oplossingen voor de bouwaansluitingen die een latere demontage mogelijk maken. Verder beschikken hun oplossingen over Cradle to Cradle-certificaten. “Een mooi voorbeeld van duurzame en circulaire oplossingen is ons schuifsysteem MasterPatio.” vertelt Van den Bergh. “Hier kiezen we bewust om diverse herbruikbare materialen te gebruiken. Maar ook onze CW50 of CW60 gevelsystemen zijn een mooi voorbeeld. Hierbij zijn alle assemblages tussen de profielen mechanisch en dus demonteerbaar.”
  • Duurzame werking
    “Elke dag proberen we bij Reynaers onze CO2-uitstoot te verminderen”, zegt Van den Bergh. “Zowel van onze eigen activiteiten als van onze waardeketen. We moedigen onze leveranciers ook aan om ons voorbeeld te volgen en voor groene oplossingen te kiezen. En we kiezen bewust voor samenwerkingen met bedrijven die duurzame materialen leveren zoals ‘low carbon aluminium’.
    Reynaers past ook SBTi’s toe: wetenschappelijke onderbouwde doelstellingen om zijn uitstoot te verlagen. “Zo willen we onze eigen CO2-uitstoot met 46% verminderen en de indirecte emissies van externe partners tegen 2030 met 55% terugdringen”, zegt Van den Bergh. Reynaers Group investeert ook volop in hernieuwbare energie in haar vestigingen,  onder meer met zonne-energie. De komende jaren breidt hun wagenpark bovendien ook steeds meer uit met elektrische auto’s.
  • Mens en maatschappij
    Tot slot kiest Reynaers Group ervoor om ook duurzaam om te gaan met zijn 2.650 werknemers, die verspreid zitten over meer dan 40 landen. “Ook in België, waar we marktleider zijn, dragen we zorg voor onze medewerkers.”

Honderd procent recycleerbaar

Aluminium is een materiaal dat 100% recycleerbaar is. Al is het aanbod gerecycleerd aluminium in Europa vandaag niet groot genoeg om aan de enorme vraag te voldoen. “Op dit moment wordt tot 40% van het beschikbare aluminium-schroot op de markt gerecycleerd”, zegt Van den Bergh. “We gebruiken dus zo veel mogelijk gerecycleerd aluminium als we kunnen, maar focussen daarnaast op het terugdringen van onze algemene CO2-impact. Deels door het gebruik van gerecycleerd aluminium, maar ook door te werken met producenten van aluminium die hun energie halen uit waterkrachtcentrales. ‘Low carbon aluminium’ noemen we dat. Samen met gerecycleerd aluminium is dat de belangrijkste grondstof waarmee wij werken.”

Veel componenten van het raam- en deurschrijnwerk van Reynaers zijn afzonderlijk vervangbaar. "Dat gebeurt vandaag nog minder, maar in principe kan het", zegt Van den Bergh. "Een product als aluminium leent zich daar ook toe. Het heeft een lange levensduur. Vandaag wordt er bij renovaties nog volop gekozen voor het vervangen van buitenschrijnwerk. Dat is ook logisch, omdat deze producten meestal niet meer voldoen aan de huidige eisen die er zijn voor het schrijnwerk. Naar de toekomst is het niet uitgesloten dat de producten die we vandaag plaatsen een langere levensduur krijgen. Ze zijn niet enkel performanter, maar kunnen ook langer voldoen aan de noden van de gebruiker.  Denk maar aan het feit dat onze producten vandaag zowel kunnen gebruikt worden voor toepassingen met dubbel als met drievoudig glas. Kies je bv vandaag voor dubbel glas en wil je dat later vervangen door driedubbel, dan kan je je aluminium schrijnwerk behouden. Vroeger kon dat niet."

Bedrijf in transitie

Vanaf vandaag bestaat ook de mogelijkheid om aan elk product van Reynaers Aluminium een productpaspoort te koppelen. “Hierop staan alle data van het betreffende product. Dat kan gaan over de afmetingen, type van beglazing enzovoort. Zo’n paspoort is zowel belangrijk voor de eindklant als voor de constructeur. Het kan namelijk helpen bij het optimaliseren van het recyclageproces.”

Reynaers is een bedrijf in transitie. “We zullen de komende vijf, zes jaar zeker nog grote stappen zetten”, zegt Van den Bergh. “We zijn er ons heel erg van bewust dat er nog heel wat veranderingen zitten aan te komen. En niet alleen in onze sector. In alle sectoren zullen de grondstoffen van de toekomst de beschikbare grondstoffen worden. Ik ben ervan overtuigd dat de afbraak van woningen in de toekomst op een volledig andere manier zal gebeuren. Dat waar iedereen nu betaalt om zich van bouwmateriaal te ontdoen, zal je er later, zeker bij circulaire gebouwen, geld voor krijgen. Omdat de materialen herbruikbaar zijn of als grondstof voor nieuwe producten kunnen dienen. De regelgeving vanuit Europa zal hier ook een rol in spelen. We zullen steeds meer moeten nadenken hoe we ons als bedrijf kunnen positioneren op basis van de doelstellingen die ons worden opgelegd. Binnen de Reynaers Group hebben we vandaag al een researchafdeling die specifiek met duurzaamheid bezig is. Die mogelijkheid hebben we als multinational, dus die verantwoordelijkheid willen we ook nemen.”