Rekup recupereert afvalstoffen van vandaag tot grondstoffen van morgen
De afvalstoffen van vandaag zijn de grondstoffen voor morgen. Klik de website van Rekup open en je ziet deze leuze meteen staan. Logisch, want de jonge onderneming heeft er zich helemaal rond opgebouwd. Zo slaagt Rekup er door de ontmanteling van gebouwen in om de herwonnen materialen opnieuw in te zetten voor gebruik. Daarvoor kan het zelfs rekenen op een nauwe samenwerking met maatwerkbedrijf Manus.
Michaël Paridaens, wat moeten we over jou weten?
“Mijn professionele carrière kan je allesbehalve klassiek noemen. Ik heb altijd sportschool gedaan, was actief als leerkracht Lichamelijke Opvoeding en ben nadien in de bouwwereld terecht gekomen toen ik een huis zocht en zelf de afbraak en renovatie voor mijn rekening nam. Ik heb dan de stap gezet naar een afbraakbedrijf waar ik twee jaar projectleider ben geweest. Daar is ook de passie voor het recupereren van grondstoffen gestart.”
Wat was dan precies de trigger voor die passie?
“Voor het eerst zag ik met eigen ogen hoeveel werd weggegooid en welke kosten dat met zich meebracht. Tot wel duizenden euro’s afvalkost op jaarbasis voor materiaal waar verder niets meer mee gedaan werd. De mismatch tussen de nieuwbouw en sloop werd ook snel voor me duidelijk. De eerste gaat gepaard met dure, nieuwe materialen en krijgt steeds vaker te kampen met grondstoffentekorten. Bij sloop of renovatie komen er dan weer materialen vrij, bruikbare materialen, waar niets mee gedaan wordt. Aan die mismatch wilde ik iets doen.”
Met Rekup als gevolg.
“Klopt. Daar ben ik in april 2021 mee gestart, samen met mijn schoonbroer Michaël en een vennoot uit het afbraakbedrijf waar ik voordien aan de slag was. Onze missie is om de afvalstoffen van vandaag te recupereren tot grondstoffen van morgen. Dat doen we via urban mining. We ontmantelen gebouwen in en rond stedelijke omgevingen en al het hoogwaardig materiaal dat we recupereren, brengen we opnieuw op de markt. Bekijk ons gerust als een circulaire verhuisfirma: we demonteren, verplaatsen en laten de materialen opnieuw monteren. Dat is niet simpel, maar de vraag zit wel in een stijgende lijn.”
Die ontmanteling doen jullie in eigen beheer?
“De eerste drie maanden was Rekup nog volledig afhankelijk van de materialen die via het afbraakbedrijf van onze vennoot kwamen. Dan hebben we besloten om ook sloopprojecten in eigen regie binnen te halen. Daarvoor werken we enerzijds samen met onderaannemers, anderzijds kunnen we een beroep doen op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt dankzij maatwerkbedrijven zoals Manus vzw.”
Hoe belangrijk is die sociale tewerkstelling in een circulair verhaal?
“Een circulaire economie is een inclusieve economie. Dan kan je dat sociale aspect niet wegdenken. Deze mensen kunnen niet alles, maar vormen wel een grote meerwaarde voor kleine ontmantelings- en afbraakwerken, stockage, magazijnbeheer of het inpakken van de materialen voor transport. Wat hier vooral inspirerend is, is dat je hen een job kan geven, dat je hen ziet evolueren en dat je ook hun potentieel naar boven haalt om daadwerkelijk die stap naar de arbeidsmarkt te zetten.”
Ook in Mechelen hebben jullie momenteel projecten lopen?
“In de Kleine Bareelstraat zijn we momenteel bezig met de sloop van zes appartementen. Daar zijn we in staat om heel wat materiaal te recupereren die we nadien te koop stellen via 2dehands.be en de Facebook marktplaats.”
Zijn er bedrijven waar je naar opkijkt binnen dit circulaire verhaal?
“Veel bouwbedrijven hebben zodoende geïnvesteerd in lineaire economie dat hun stap richting circulair bouwen jammer genoeg nog ver weg is. Maar je hebt bijvoorbeeld Van Roey die daar wel fel op inzet. Ook Colruyt wil dit en volgend jaar vier van haar vestigingen slopen en zoveel mogelijk van de gerecupereerde materialen inzetten voor herbruik in hun nieuwbouw. Dat zijn mooie voorbeelden, maar de meerderheid blijft nog achter.”
Wat zou daar verandering in kunnen brengen?
“Een wettelijk kader en de verplichting in aanbestedingen om deels in te zetten op herbruik zouden al een belangrijke hefboom zijn. Wij staan ervoor te springen en ook architecten denken steeds meer in functie van herbruik. Maar zolang CO2-reductie niet wordt opgenomen als een belangrijke maatstaf voor het toewijzen van een bouwdossier, zal de switch zeer traag gaan.”
Welke drie woorden hang je automatisch aan je ondernemersverhaal?
“Ik denk dan eerder aan een quote: ‘Het stenen tijdperk is niet geëindigd omdat de stenen op waren. Er was gewoon een beter alternatief’. En ik zie Rekup als een beter alternatief voor de dure en schaarse nieuwe grondstoffen, waarbij steden de bron van die grondstoffen zijn.”
Nog een tip voor startende (circulaire) ondernemers?
“Ondernemen is een springplank. Onderzoek het probleem, onderzoek de vraag, onderzoek de markt. Zijn die drie zaken gecoverd, ga er dan voor. We hebben geen vragers of twijfelaars nodig, maar doeners. En doeners zijn er. Ik ben er ook van overtuigd dat het stimuleren van kennisdeling tussen circulaire ondernemers die doeners sneller zou doen springen.”
En tot slot: je bent voortdurend op zoek naar donorgebouwen. Vertel?
“Uiteraard willen we zoveel mogelijk materiaal een tweede leven geven, dus mensen of bedrijven die aan het verbouwen of renoveren zijn, mogen ons uiteraard altijd contacteren. Op die manier dragen we toch allemaal een steentje bij aan dit circulaire bouwverhaal.
En dankzij Rekup staan we weer een stap dichter bij een circulaire regio Mechelen. Meer info over Rekup vind je op www.re-kup.be.
Zit je zelf met vragen? Ben je op zoek naar informatie of inspiratie? Of ambieer je ook je eerste circulaire stappen te zetten? Laat het ons weten via circulaireeconomie@mechelen.be.