Het samenwerkingsprotocol voor onderwijs, lokale politie en parket bevat samenwerkingsafspraken die spijbelgedrag op een constructieve manier moeten aanpakken. Verder zorgen de afspraken ook voor een meer geïntegreerde aanpak en opvolging van agressie in en rond Mechelse scholen. Het protocol is in overeenstemming met de ministeriële omzendbrief PLP 41.
Lokale aanpak
In de praktijk gebruiken we twee verschillende procedures. Via die procedures kunnen scholen de lokale politie informeren over problematische afwezigheden, gevallen van agressie of strafbaar gedrag.
Spijbelen
Stad Mechelen ondersteunt de uitrol van het Provinciaal Spijbelactieplan dat van kracht is gegaan op 1 september 2018. Ga naar het aanmeldingsformulier en de procedure.
Agressie en strafbaar gedrag
In 2024 werd er een nieuwe procedure uitgeschreven voor de aanmelding van een als misdrijf omschreven feit op school. Voordien werd er gewerkt met een versleuteld aanmeldingsformulier.
Wat is een MOF?
Volgens Jongerenwelzijn: “Omdat minderjarigen – volgens de wet op de jeugdbescherming – geen misdrijf kunnen plegen, hanteert men de term ‘als misdrijf omschreven feit’ (MOF). Die term verwijst naar feiten of handelingen die, met het klassieke strafrecht als referentiepunt, als misdrijf worden beschouwd.
In de gerechtelijke jeugdhulp bepalen het Openbaar Ministerie (parket) en de jeugdrechter of het over een MOF gaat. De jeugdrechter geeft de Sociale Dienst Jeugdrechtbank (SDJ) opdracht om een maatschappelijk onderzoek te voeren. Na grondig onderzoek kan de SDJ de jeugdrechter adviseren over het meest wenselijke traject binnen de jeugdhulp. Vervolgens legt de jeugdrechter een maatregel op. Na het uitspreken hiervan, zorgt de SDJ er mee voor dat de maatregel wordt uitgevoerd.
De wet van 8 april 1965 over de jeugdbescherming bepaalt welke maatregelen de jeugdrechter kan nemen in geval van een MOF.
In uitzonderlijke situaties én als het om een zeer ernstig misdrijf gaat, kan de jeugdrechter beslissen om de jongere uit handen te geven. In dat geval zal een gewone strafrechtbank over de situatie oordelen.”
Wanneer MOF aanmelden bij de politie?
Over het algemeen geldt: beter een keer te veel bellen of melden dan te weinig. Bij twijfel kan je ook altijd overleggen met de lokale politie. Weet wel: wanneer strafbare feiten vermeld worden (ook anoniem), volgt er een onderzoek. De politie heeft ambtsplicht en kan dat niet negeren.
Over het algemeen gelden volgende afspraken:
- Als je vermoedens hebt dat een leerling onder invloed is, gebruikt of iets in zijn bezit heeft, onderneem je als school zelf eerst een aantal stappen. Ga in gesprek met de leerling(en) en/of de ouders.
- Heb je vermoedens over feiten (vb. dealen, afpersen, verboden wapenbezit) contacteer dan de lokale politie.
- Wanneer de school en/of het CLB oordelen dat er geen redenen zijn om de politie in te lichten, informeer dan de slachtoffers, leerlingen en ouders om zelf aangifte te doen of klacht in te dienen bij de politie.
Wat moeten of mogen scholen doorgeven aan de politie?
Volgens het protocol: “De scholen verbinden zich ertoe om, wanneer zij dit noodzakelijk achten, strafbare feiten te melden aan de contactpersonen bij het parket en de lokale politie. Zij verbinden zich er tevens toe, in de mate van het mogelijke en in overleg met alle betrokkenen, alle stappen te zetten om een definitieve uitsluiting uit de school te vermijden.”
Heb je graag meer informatie over wat een school mag doorgeven aan informatie? Dan kan je dit nalezen in ministeriële omzendbrief PLP 41: “Puur feitelijke informatie, informatie over objectief vaststelbare gegevens, mag altijd worden doorgegeven door de school aan de politie. Hetzelfde geldt voor strafbare feiten die op school plaatsvinden. Ook getuigenissen van leerlingen over strafbare feiten die ze andere leerlingen zagen plegen, vallen hieronder.”
Hoe doe je een aanmelding in Mechelen?
We veranderden de oude werkwijze met de versleutelde meldingsfiche naar een meer werkbare manier:
MOF dringend
Dringende interventies kunnen wenselijk zijn:
- In het kader van onmiddellijk sporenonderzoek, bewijslast en/of beeldvorming
- In geval van een acute gevaarsituatie
Contacteer de meldkamer voor dringende interventies via 015 46 44 64. Er zal onmiddellijk een fietsploeg of interventieploeg worden gestuurd.
MOF niet dringend
Mail naar de functionele mailbox pz.rivierenland.scholenprotocol@police.belgium.eu en naar de toegewezen contactpersoon per school.
De functionele mailbox wordt opgevolgd door het fietsteam. Als de toegewezen contactpersoon aanwezig is, volgt die de aanvraag op. Als die niet aanwezig is, zal er een andere ploeg worden aangestuurd. Afhankelijk van de gebeurtenis kan het ook zijn dat de contactpersoon de aanvraag zal opvolgen wanneer die weer aanwezig is.