De stad Mechelen wil dat studenten zich thuis voelen in onze bruisende Dijlestad en zet daarbij volop in op kwalitatieve en veilige studentenkamers. Daarom zullen verhuurders over een uitbatingsvergunning moeten beschikken. Wie in de toekomst geen uitbatingsvergunning kan voorleggen, mag geen kamers meer verhuren.
Opgelet: nieuwe werking vanaf 1 januari 2025
De Vlaamse Regering voert een uniform kotlabel voor studentenhuisvesting in, dat in werking treedt op 1 januari 2025. Vanaf dat moment kan de stad enkel nog het Vlaamse kotlabel uitreiken en zijn eigen labels niet meer mogelijk.
Het uniforme label kan per studentenkamer worden uitgereikt zodra voldaan is aan de woningkwaliteitsnormen, de brandveiligheidsnormen en de stedenbouwkundige regels. De voorwaarden wijzigen dus niet.
Het kotlabel wordt enkel uitgereikt voor panden met studentenkamers en -studio’s. Voor huizen en appartementen wordt geen kotlabel uitgereikt.
Het Vlaams kotlabel wordt, net als de huidige uitbatingsvergunning voor studentenhuisvesting, verplicht in Mechelen. Met een kotlabel kan je dus als verhuurder aantonen dat je kot voldoet aan de kwaliteitsnormen die de overheid oplegt.
De voorbereidingen voor de instap in het Vlaamse systeem zijn volop bezig en de Vlaamse overheid maakt werk van een portaal waarlangs verhuurders in de toekomst een kotlabel zullen kunnen aanvragen.
In afwachting van het nieuwe label en aanvraagprocedure kunnen aanvragen nog steeds via de website en het e-formulier ingediend worden. Let wel: de aanvraag en dossierbehandeling lopen gewoon door, de afgifte van een label zelf kan enige vertraging oplopen door de nieuwe toepassing.
Reeds afgeleverde uitbatingsvergunningen blijven hun geldigheid behouden zoals bepaald bij afgifte.
Uitbatingsvergunning
Een uitbatingsvergunning krijg je op basis van:
- een geldig conformiteitsattest
- een correcte omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen
- een recent positief brandweerverslag aanvragen
Beschik je over deze drie verplichte documenten, dan vraag je een uitbatingsvergunning aan via het e-loket: Aanvraag uitbatingsvergunning studentenvoorziening of Aanvraag uitbatingsvergunning domiciliekamers.
De uitbatingsvergunning is 5 jaar geldig. De vergunning vervalt als niet meer voldaan wordt aan de voorwaarden van de woonkwaliteitseisen, de omgevingsvergunning of de brandweervoorschriften. De verhuurder dient zelf tijdig, voor het verstrijken van de uitbatingsvergunning, een nieuw aanvraagdossier in te dienen.
Het verhuren zonder uitbatingsvergunning wordt gesanctioneerd volgens de wet van 24 april 2018 betreffende de gemeentelijke administratieve sanctie. Uiteindelijk kan dit leiden tot een GAS-boete, een schorsing van de uitbatingsvergunning of de tijdelijke, of zelfs definitieve sluiting van de kamers.
Topkot-label
Als aan deze voorwaarden voldaan is, ontvang je een uitbatingsvergunning die je zichtbaar ophangt in een gemeenschappelijke ruimte van het kot.
Je ontvangt tegelijkertijd het label "Topkot" om zichtbaar aan het raam te kleven.
Conformiteitsattest verplicht
Het conformiteitsattest vraag je aan via het e-loket. In een conformiteitsattest wordt vastgesteld of de woning voldoet aan de normen inzake veiligheid, gezondheid, woonkwaliteit, brandveiligheid en woningbezetting.
Verplichte omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen
Voor het bouwen van of het verbouwen tot een studentenhuisvesting moet je minstens een omgevingsvergunning aanvragen met eenvoudige dossiersamenstelling. De voorwaarden waaraan deze huisvestingen moeten voldoen, worden geregeld via onze stedenbouwkundige verordening. De rubriek studentenkamers specifieert deze regelgeving. Straten waarin mag afgeweken worden van bepaalde artikelen uit deze verordening vormen de studentenbuurten.
Gunstig brandweerverslag verplicht
In Mechelen is het brandweerkorps Rivierenland bevoegd voor het afleveren van een brandweeradvies en -verslag bij een stedenbouwkundige vergunningsaanvraag.
De geïntegreerde regelgeving 'Studentenhuisvesting en domiciliekamers stad Mechelen' regelt de procedure, werkwijze en voorwaarden voor het bekomen van een uitbatingsvergunning voor studentenhuisvesting of domiciliekamers.
De regelgeving zelf vind je hiernaast.