De stad wil dat studenten zich thuis voelen in onze bruisende Dijlestad en zet daarbij volop in op kwalitatieve en veilige studentenhuisvesting.
Brandveilig en kwaliteitsvol
Voor wie een kot huurt of verhuurt, of op zoek is naar een kot is het belangrijk te weten dat dit kot brandveilig en kwaliteitsvol is. Vanaf 1 januari 2025 is er een uniform kotlabel voor heel Vlaanderen, het Vlaams kotlabel. Daardoor kan je koten over heel Vlaanderen vergelijken.
Een kot met een Vlaams kotlabel voldoet altijd aan de volgende drie criteria:
- de woningkwaliteitsnormen,
- de brandveiligheidsnormen
- en de juiste omgevingsvergunning.
Het Vlaams kotlabel heeft geen eigen geldigheidsduur. Het Vlaams kotlabel blijft geldig zolang de onderliggende bewijsstukken gelden. Vervalt bijvoorbeeld het conformiteitsattest en is dit niet meer geldig, dan is het kotlabel ook niet meer geldig.
Ook verplicht in Mechelen
Het Vlaams kotlabel wordt, net als de eerdere uitbatingsvergunning met Topkotlabel, verplicht in Mechelen. Met een kotlabel kan je dus als verhuurder aantonen dat je kot voldoet aan de kwaliteitsnormen die de overheid oplegt. Het kotlabel geldt dus als uitbatingsvergunning. Wie in de toekomst geen uitbatingsvergunning kan voorleggen, mag geen kamers meer verhuren.
Belangrijk: De Mechelse studentenhuisvesting in het bezit van een uitbatingsvergunning met Topkotlabel blijft deze behouden volgens de geldigheidsduur zoals bepaald op de afgeleverde uitbatingsvergunning (en indien aan de voorwaarden voldaan blijft). Het is aanbevolen tijdig de aanvraag voor afgifte van een Vlaams kotlabel in te dienen.
Meer informatie over het Vlaams Uniform Kotlabel
Bekijk de reeds uitgereikte kotlabels
Ook hier is het belangrijk om weten dat deze databank enkel de afgeleverde Vlaamse kotlabels weergeeft en niet de Topkotlabels die in het verleden werden uitgereikt en wel nog geldig zijn.
Een Vlaams kotlabel krijg je op basis van:
Beschik je over deze drie verplichte documenten, dan vraag je een kotlabel aan via het Formulierenloket van Wonen in Vlaanderen.
Dit kan je terugvinden door via de Vlaamse website door te klikken. Een instructievideo toont welke stappen je moet doorlopen om een kotlabel aan te vragen.
- De algemene regelgeving, zoals bepaald door de Vlaamse Overheid, vind je terug via de website
www.vlaanderen.be/studentenhuisvesting-huren-of-verhuren/vlaams-kotlabel-voor-studentenhuisvesting#informatie-voor-verhuurders
- Meer informatie over de woningkwaliteitsnormen en het conformiteitsattest vind je hier:
www.vlaanderen.be/bouwen-wonen-en-energie/veilig-gezond-en-kwaliteitsvol-wonen/woningkwaliteitsnormen
- In Mechelen is het brandweerkorps Rivierenland bevoegd voor het afleveren van een brandweeradvies en -verslag. De richtlijnen voor het brandveilig maken én houden van studentenhuisvesting, vind je terug op de website van de brandweer. Evenals het geldende retributiereglement.
rivierenland.hulpverleningszone.be/pagina/preventie
- De Algemene Stedenbouwkundige Verordening van Stad Mechelen bouwt voort op de Vlaamse regelgeving over ruimtelijke ordening. Voor het bouwen van of het verbouwen tot een studentenhuisvesting moet je minstens een omgevingsvergunning aanvragen met eenvoudige dossiersamenstelling. De voorwaarden waaraan deze huisvestingen moeten voldoen, worden geregeld via onze stedenbouwkundige verordening. De rubriek studentenkamers specifieert deze regelgeving en kun je hier raadplegen.
www.mechelen.be/algemene-stedenbouwkundige-verordening
- De regelgeving over het kotlabel in Mechelen , staat beschreven in de Algemene Bestuurlijke Politieverordening.
Het verhuren zonder uitbatingsvergunning wordt gesanctioneerd volgens de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
BIJKOMENDE INFORMATIE:
- Stad Mechelen behandelt je persoonsgegevens met respect voor je privacy.
- Voor het verwerken van de aanvragen tot Kotlabel werd er een verwerkersovereenkomst afgesloten met Vlaanderen en een bijkomende privacyverklaring ‘kotlabel’