Update 12 maart 2025

Historiek. Vanwaar komt de verontreiniging?

Op de site van de voormalige brandweerkazerne in de Dageraadstraat oefende de brandweer met PFOS houdend blusschuim.  Die chemische stof liet toe om makkelijker en sneller branden te blussen.

Bodemonderzoek

Na de verhuis van de brandweer werd een bodemonderzoek uitgevoerd op de site. Hieruit bleek dat er PFOS en PFOA aanwezig is. In afwachting van het beschrijvend bodemonderzoek werd beslist om de site niet meteen te ontwikkelen en ook het tijdelijke gebruik van de site te beperken tot activiteiten die de ondergrond niet verstoren.

 

Hoever staat het onderzoek nu? 

Het beschrijvend bodemonderzoek (BBO) is afgerond en werd op 19 maart 2024 door de erkende bodemdeskundige ingediend. 

Hieruit blijkt dat de verontreiniging met PFAS moet gesaneerd worden.

Gebruiksadviezen en opheffen no regret-maatregelen

In afwachting van deze bodemsanering heeft de bodemsaneringsdeskundige gebruiksadviezen opgesteld voor de grond van de brandweerkazerne, maar ook voor de gronden rondom die getroffen zijn. OVAM heeft de eigenaars van wie de grond verontreinigd is op de hoogte gebracht. Zij moeten rekening houden met de gebruiksadviezen voor hun grond. Voor alle andere bewoners vervallen de no regret-maatregelen.

Meer informatie over de gebruiksadviezen vind je terug op de site van OVAM. 

Daar vind je per gebruiksadvies eveneens een infografiek met bijkomende duiding en toelichtende illustraties.

Wat is de planning?

De bodemsaneringsdeskundige zal in opdracht van Brandweerzone Rivierenland een voorstel tot bodemsaneringsproject indienen bij de OVAM. De termijn hiervoor is 20 mei 2026.

Een bodemsaneringsproject is een rapport waarin hij de wijze vaststelt waarop de bodemsaneringswerken worden uitgevoerd en de eventuele nazorg wordt verzekerd.  

We kunnen een verontreiniging op verschillende wijzen saneren. De saneringswijze wordt o.a. bepaald door het soort verontreiniging, of de verontreiniging zich in bodem of grondwater bevindt, of er gebouwen aanwezig zijn op de verontreinigde zone, … .  

Op basis van dit bodemsaneringsproject zal de Stad Mechelen de ontwikkelingsmogelijkheden voor de voormalige brandweersite kunnen onderzoeken. 

Nog vragen?

Heb je hiernaast nog vragen, dan kan je terecht bij de dienst Milieu en Landbouw via milieudienst@mechelen.be.