Van koffiebar/fietsenzaak tot een bloeiende onderneming die ook in de modewereld scoort. Sinds kort kennen die laatste activiteiten van het Mechelse Peloton de Paris, met Wendy Janssens en Vincent van Parys als kopvrouw en kopman, ook een duurzaam kantje met een nieuwe collectie uit 100% gerecycleerde stoffen. En dat slaat erg aan bij het doelpubliek.

Het verhaal van Peloton de Paris lijkt op een spraakmakende rondekoers. De eerste etappes schotelden in 2014 een koffiebar en fietsenzaak in de Mechelse Hoogstraat voor. Wielerliefhebbers vinden er nog steeds een bevoorradingsplek en kunnen er op afspraak hun sportieve fiets laten herstellen of eentje volledig op maat laten samenstellen. In 2017 trok het peloton naar het gebergte, waar het de eerste cols in de modewereld beklom met de lancering van een eigen cycling en casual kledingcollectie.

“Het begon met een ontworpen tenue ter promotie van onze zaak. Die sloeg zo hard aan dat de vraag naar bijkomende designs al snel volgde. Zonder te twijfelen zijn we volop in de aanval gereden met onze eerste collecties. Geen chasse patate zo bleek, want het heeft ons een enorme stimulans gegeven: op een jaar tijd steeg de omzet met 30 procent en werden de ontwerpen in heel Europa en zelfs tot in Azië gedragen met Japan op kop.”

© Foto: Peloton de Paris

Hogere wattages trappen

De eerste hoogtemeters werden goed verteerd, maar de koers was nog niet gereden. Want tot dan speelde duurzaamheid nog geen sleutelrol in de kledinglijn. Tot de hoeveelheid plastic zakjes, waarin de kledij van bij de producent tot in de zaak van Peloton de Paris belandde, de spuigaten uitliep.

“We stonden ervan versteld hoeveel single use plastic daarbij aan te pas kwam. Voor ons de trigger om op zoek te gaan naar een alternatieve verpakkingsmethode. Vandaag werken we met composteerbare zakjes en dozen van gerecycleerd papier. Ook in de fietsenzaak zijn we overgeschakeld naar biologisch afbreekbare oliën en smeermiddelen. De bar werkt dan weer met ecologische take-awaybekers.”

De koninginnenrit

En dan komen de cols buiten categorie er nog aan, de koninginnenrit, want Peloton de Paris trok die duurzame gedachte ook naar de kledingcollectie door.

“Als kleintje in de kledingindustrie bleek dat al snel geen makkelijke uitdaging: in de fietsindustrie stonden vele producenten er nog afwijzend tegenover. Plots werd toch de switch gemaakt en konden we toewerken naar een prototype dat even kwalitatief was als de huidige lijn. Vorig jaar zijn we er dan in geslaagd om onze Recon-lijn te lanceren: zes korte mouwtruitjes en een cargobroek, bestaande uit 100% gerecycleerde stoffen en 100% hoogtechnologische materialen.”

Bocht 7

Wie de koers een beetje volgt, weet dat de renners een massa supporters wacht in bocht 7 wanneer ze l'Alpe d'Huez opklimmen. Ook Peloton de Paris heeft in haar koninginnenrit heel wat toeschouwers achter zich. De keuze om een duurzame weg in te slaan, wordt warm onthaald.

“We hebben de voorbije jaren natuurlijk een sterke commmunity rond Peloton de Paris opgebouwd met ons café, met onze unieke fietsevents en met onze kledinglijn. Dat heeft er natuurlijk voor gezorgd dat ook deze nieuwe collectie reeds een draagvlak had, maar het heeft duidelijk ook anderen aangesproken. Met de Recon-lijn hebben we onze community flink uitgebreid. Mensen blijken doelbewust op zoek te zijn naar zo’n duurzaam alternatief. Een fijne vaststelling. Dat sterkt ons in de overtuiging dat wij – ook als kleine speler – een voorbeeldfunctie kunnen hebben in het Belgische fietslandschap.”

Ook in Azië scoort Peloton de Paris goed met de nieuwe collectie. “Daar moet het vooral pico bello zijn wat de kwaliteit en afwerking betreft. Het ecologische aspect speelt daar minder mee. Dat is een belangrijke les voor anderen: ga je voor een duurzaam alternatief, boet dan zeker niet in aan kwaliteit. Op die manier heb je geen negatieve impact op je sales, maar wel een enorme op de maatschappij.”


En dankzij Peloton de Paris staan we weer een stap dichter bij een circulair Mechelen. Meer info over Peloton de Paris vind je via www.pelotondeparis.cc.

Zit je zelf met vragen? Ben je op zoek naar informatie of inspiratie? Of ambieer je ook je eerste circulaire stappen te zetten? Laat het ons weten via circulaireeconomie@mechelen.be.