Tessa en Jef vormen samen het team ambulant IFG, een samenwerking tussen CAW Boom Mechelen Lier en FJC Mechelen. Ze gaan er als psychosociale begeleiders aan de slag met individuen, koppels en gezinnen die in aanraking komen met intrafamiliaal geweld.
Wie zijn Tessa en Jef?
Tessa: “Ik heb een achtergrond in de toegepaste psychologie en ben opgeleid in de systeemtherapie en Emotionally Focused Therapy. Ik deed ervaring op bij het CLB, het CAW en als zelfstandig therapeute.”
Jef: “Ik studeerde orthopedagogie en maatschappelijk werk, aangevuld met een opleiding systeemtherapie. Ik heb gewerkt bij het forensisch team van het CGG.”
Hoe komen aanmeldingen bij jullie terecht?
Jef: “De casusregisseurs van het FJC melden mensen aan bij ons. We bespreken de aanmelding en vervolgens contacteren wij de cliënt om een kennismakingsgesprek in te plannen. Tijdens dit gesprek polsen we naar de hulpvraag. Als ons aanbod tegemoetkomt aan die vraag, starten we een traject. We werken op maat en in samenspraak met de cliënt. Soms werken we individueel, andere keren begeleiden we een koppel of het gezin. Als wij geen traject opstarten, verwijzen we de mensen door naar een andere deelwerking van het CAW of denken we mee na over een geschikt alternatief.”
Tessa: “Dat klopt. Het enige waar Jef en ik vermoedelijk wat in verschillen, is dat mijn traject er altijd EFT gekleurd uitziet. Ik zal dus altijd zoeken naar de grotere processen achter het geweld en proberen om daarmee aan de slag te gaan."
Waar ligt jullie focus in de begeleidingen en waarom?
Jef: “Het doel van onze begeleiding is dat mensen op een andere manier met conflicten kunnen omgaan en meer inzicht krijgen in hun gedrag en persoonlijke problemen. We gaan ervan uit dat mensen dan minder vastlopen op alle levensgebieden en een kwalitatievere invulling kunnen geven aan hun leven.”
Tessa: “We verkennen de brede context en doen aan rechtendetectie, maar onze grootste focus is inderdaad het intrafamiliaal geweld en hoe we dit op termijn kunnen verminderen of voorkomen.”
Wat maakt jullie uniek?
Jef: “De nauwe samenwerking met het FJC. We zijn zeer laagdrempelig en werken op maat. Onze doelgroep heeft er baat bij dat we snel en mobiel werken.”
Tessa: “Het is ook uniek dat we rechtstreeks en enkel op vraag van het FJC werken.”
Hoe verloopt deze nieuwe samenwerking?
Tessa: “Het is een zeer vlotte samenwerking, waarbij er ook ruimte is om samen te zoeken en te groeien. Ik heb het gevoel dat we het voorbije jaar samen gegroeid zijn naar steeds betere afstemming, screening en doorverwijzing.”
Jef: “Ik oefen nu bijna een jaar deze functie uit en kan besluiten dat de samenwerking met het FJC goed en vooral vlot verloopt."
Welke meerwaarde halen jullie uit het FJC?
Tessa: “Over de grenzen van de hulpverlening samenwerken, in combinatie met het partnerschap van de casusregisseurs die alles mee coördineren.”