logo van het Onderwijs Overleg Mechelen

Het Onderwijs Overleg Mechelen, kortweg O.O.M., werd opgericht in mei 1999 als gestructureerd overleg- en adviesplatform tussen de Mechelse basis- en secundaire scholen en het stadsbestuur van Mechelen. In december 2008 breidde dit platform uit met het niet-leerplichtonderwijs.

Doelstellingen van het O.O.M.

  • door communicatie en overleg tussen de verschillende onderwijsnetten en andere partners in het onderwijsveld efficiënt reageren op stedelijke problematieken;
  • een regiefunctie uitoefenen bij netoverschrijdende projecten.

Structuur

Het O.O.M. bestaat uit een kernteam, een OOM-XL, een onderwijsforum en labo's.

Het kernteam is een netoverschrijdend overleg- en adviesplatform waarin thema’s die een gemeenschappelijk belang wegdragen, kunnen besproken worden. Het kernteam bestaat uit vertegenwoordigers uit het basisonderwijs, secundair onderwijs en het niet leerplicht onderwijs. Zij komen vijf keer per jaar samen.

Het OOM-XL is een overleg waar directies één of tweemaal per jaar samenkomen om info te krijgen, feedback te geven en te netwerken.

Eénmaal per jaar organiseert Stad Mechelen het onderwijsforum. Dit is een forum waar iedereen die deel uitmaakt van de onderwijswereld wordt op uitgenodigd om zich te laten inspireren en informeren.  

Een labo brengt professionals uit verschillende beleidsdomeinen samen rond één thema uit het onderwijsveld. Dit is een plek om te experimenteren rond nieuwe ideeën.

 

Wat doet het O.O.M.?

Het O.O.M. fungeert als advies- en beleidsvoorbereidend orgaan voor alle beleidsdomeinen van de stad die raakvlakken vertonen met het onderwijs: kinderopvang, mobiliteit, veiligheid, werkgelegenheid, sport, cultuur, diversiteit, milieu... Het O.O.M. bouwt evenzeer een netwerk uit met externe organisaties, besturen en verenigingen in functie van onderwijsgerelateerde thema's.

Het O.O.M. fungeert als brug tussen enerzijds het stadsbestuur en de verschillende onderwijsniveaus en -netten, maar brengt anderzijds ook de verschillende onderwijsnetten onderling samen.

 

Vergaderverslagen van de kernteams zijn openbaar en zijn verkrijgbaar op aanvraag.