MUlti-STakeholder Labs for migrants and stakeholders (MUST-a-Lab)
Veel leerlingen met migratieachtergrond voelen zich niet thuis op school. Ze missen verbinding en aansluiting. En dat heeft een grote invloed op hun welbevinden.
Wat hebben we gedaan?
Stad Mechelen heeft daarom drie jaar lang gewerkt – samen met o.a. jongeren, ouders, scholen, welzijnsorganisaties en beleidsmakers – aan acties die het ‘thuisgevoel’ van kinderen en jongeren in de schoolomgeving verhogen.
Hiervoor hebben we de innovatieve methodiek van beleidslabo’s of policy labs ingezet. Deze methodiek houdt binnen de groep rekening met de input en belangen van álle deelnemers (gelijkheidsprincipe). Belangrijk daarbij is dat de aanbevelingen die de policy lab groep formuleert, vooraf getest zijn met kleinschalige proeftuinen.
Resultaten van het project
De policy lab groep stelde vast dat een 'warme school', waar iedereen zich thuisvoelt, vier kernelementen heeft:
- Iedereen mag zijn wie hij/zij/die is op school;
- Iedereen voelt zich welkom op school;
- Onderwijs en de thuissituatie zijn op elkaar afgestemd;
- De leraarskamer is divers.
Om die visie te realiseren, heeft de groep een paar experimenten uitgevoerd. Op basis van die resultaten zijn er een aantal aanbevelingen geformuleerd:
- Diversiteit moet elke dag zichtbaar zijn in de klas. Zie de video hieronder of lees er meer over in de handleiding.
- Er zijn meer middelen nodig voor de bijscholing van leerkrachten. Ze hebben tenslotte verschillende competenties nodig om te kunnen omgaan met de toenemende diversiteit.
- Diversiteit wordt geprioriteerd en beleidsmatig aangepakt. Dat punt kwam uitgebreid ter sprake in het stadsmagazine van Stad Mechelen.
- De leraarskamer moet diverser worden. Daarvoor zijn promotiecampagnes nodig die de ervaringen van leerlingen centraal stellen.
- Er moet meer ingezet worden op kennisdeling van diversiteit en participatie. Er zijn daarvoor diversiteitstools ontwikkeld, die gebruikt kunnen worden in het onderwijs. Tijdens de inspiratiedag 'Stille stemmen luider laten klinken' kwamen professionals uit verschillende sectoren samen om goede praktijken te delen over participatie van (kwetsbare) jongeren.
Slotevenement 28 november
Vijf andere lokale besturen hebben in de laatste drie jaar gelijkaardige trajecten gelopen, waarna ze andere aanbevelingen formuleerden voor een succesvol diversiteitsbeleid. Tijdens het slotevenement van MUST-a-Lab, dat op 28 november in Brussel doorgaat, bundelen en presenteren we alle aanbevelingen.
Meer weten?
Neem contact op met Tamara Stojanovic via tamara.stojanovic@mechelen.be of 0471 46 26 35.
Projectpartners
- Lead Partner Stad Mechelen (BE)
- UNIMORE Università degli Studi di Modena e Reggio Emilia - University of Modena and Reggio Emilia (IT)
- IIHL Istituto Internazionale di Diritto Umanitario - International Institute of Humanitarian Law (IT)
- Karel de Grote Hogeschool (BE)
- FREREF Fondation des Regions Europeennes pour la Recherche en Education et Enformation (BE)
- K.E.DH.L. Koinofelis Epicheirisi Dimou Levadeon - Municipality of Levades (GR)
- Ayuntamiento de Fuenlabrada City of Fuenlabrada (ES)
- Comune di Modena Municipality of Modena (IT)
- Stadt Wien City of Vienna (AT)
Grenoble-Alpes Métropole Grenoble Metropolitan Area (FR)
Budget
Het totale projectbudget bedraagt 1.666.604,18 euro en wordt voor 90 % gefinancierd door Europees Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie (AMIF).
Looptijd
Het project loopt van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2024.
Volg Must-a-lab op Facebook en LinkedIn
MUST-a-Lab is opgericht door de Asylum, Migration and Integration Fund van de Europese Unie. De inhoud van deze publicatie geeft uitsluitend de mening van de auteur weer en valt enkel onder zijn/haar verantwoordelijkheid. De Europese Commissie is in geen geval verantwoordelijk voor het gebruik (dat gemaakt kan worden) van de inhoud.