Milieueffectrapportage (de m.e.r.) is een instrument om de doelstellingen en beginselen van het milieubeleid te helpen realiseren, nl. het voorzorgsbeginsel en het beginsel van preventief handelen.

Milieueffectrapportage is een juridisch-administratieve procedure waarbij voordat een activiteit of ingreep (projecten, beleidsvoornemens zoals plannen en programma's) plaatsvindt, de milieugevolgen ervan op een wetenschappelijk verantwoorde wijze worden bestudeerd, besproken en geëvalueerd.

De achterliggende grondgedachte suggereert dat het beter is om de voor het milieu schadelijke activiteiten (plannen en projecten) vanaf een vroeg stadium in de besluitvorming te ondervangen en bij te sturen. Het principe is eigenlijk eenvoudig: eerst denken en dan doen. Zo laat de milieueffectrapportage toe daadwerkelijk een preventief milieubeleid te voeren.

Meer info over M.E.R.


Publieke inspraak over de kennisgevingsnota in het kader van de plan-MER over bestemmingsneutraliteit en hernieuwbare energie.

De Vlaamse overheid heeft beslist om een plan-MER te laten opstellen met het oog op de invoering van nieuwe regelgeving rond ‘bestemmingsneutraliteit voor hernieuwbare energie’. Die bestemmingsneutraliteit betekent dat de ruimtelijke bestemming van een gebied op zich geen weigeringsgrond vormt voor de inplanting van installaties voor hernieuwbare energie.

Om de mogelijke effecten van die nieuwe regelgeving op mens en milieu in kaart te kunnen brengen, wordt een procedure voor een plan-milieueffectrapportage (plan-MER) opgestart. Een eerste stap daarin is de publicatie van een kennisgevingsnota. In die nota vindt u onder meer een beschrijving van het plan (nl. de nieuwe regelgeving) en een voorstel van de methode waarop de milieueffecten van dat plan in het plan-MER beschreven en bestudeerd zullen worden.

U wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de inspraakprocedure m.b.t. deze kennisgevingsnota.

De periode van terinzagelegging van de kennisgeving loopt van dinsdag 11 februari tot en met vrijdag 11 april 2025.

De nota kan in deze periode via volgende kanalen geraadpleegd worden:

De bevolking kan tot en met 11 april 2025 opmerkingen bezorgen:

  • online via een digitaal inspraakformulier dat staat op www.omgeving.vlaanderen.be/milieueffectrapportage
  • Via een mail aan mer@vlaanderen.be
  • Persoonlijk via afgifte (na afspraak) of via een brief gericht aan:
    Departement Omgeving
    Team Omgevingseffecten
  • Plan-MER bestemmingsneutraliteit voor hernieuwbare energie (PL0321)
  • Koning Albert II-laan 15, bus 551 1210 Brussel
  • Via afgifte van de opmerking in het Huis van de Mechelaar.