Uit een bevraging bij Mechelse kinderen blijkt dat 61 % van de Mechelse kinderen zich niet herkent in boeken of strips en slechts 6 % bijleert over andere culturen in boeken.
Tijdens een brainstorm rond het thema racisme merkte de Mechelse kinderraad op dat er te weinig diversiteit bestaat in kinder- en jeugdboeken of in strips. De personages zijn geen weerspiegeling van de maatschappij, vonden ze.
‘Elk verhaal telt’
Het stadsbestuur erkent het probleem. Het signaal van de kinderen wordt in de praktijk ook door de bibliotheek bevestigd, ondanks de vele inspanningen die er al gebeuren. Daarom ondertekent Stad Mechelen het charter ‘Elk verhaal telt’, een initiatief van het BoekenOverleg en een pleidooi voor meer inclusie in de boekensector.
Educatief pakket voor scholen
In september zou de tweede actie klaar moeten zijn. Namelijk, een inhoudelijk sterk educatief pakket voor scholen. Er wordt een gesprekstool ontwikkeld voor leerkrachten om met kinderen van het derde tot en met het zesde leerjaar in de klas aan de slag te gaan rond representativiteit in boeken en strips. Daaraan wordt ook een creatief luik gekoppeld, geïnspireerd het color Experiment en de racismevrije kleurpotlodensets van Samen Onderwijs Maken in Leuven.