Materiaal met een verhaal: de tomaten van Tompuur

Tompuur

Tomaten telen is een vak apart. Maar verstandig omspringen met overschotten, dat vraagt om een duidelijke visie of veelal een passie voor het vak. En dat heeft Tompuur helemaal. Met de loskomende tomaten of de tomatenkneusjes maakt het familiebedrijf uit Sint-Katelijne-Waver heerlijke bereidingen. Een win-win voor producent én consument.

Er zit meer in tomatenteelt dan je denkt

In 1985 startten Marc en Vera Schietecatte een glastuinbouwbedrijf in Sint-Katelijne-Waver. In 2008 kwam ook zoon Kevin erbij en groeide het familiebedrijf uit naar wat het nu is: 3,4 hectare groot, ofwel héél véél tomaten. Tot enkele jaren geleden bleef het bij het telen van tomaten, maar de EHEC-crisis in 2011 deed bij Kevin een lampje branden.

“De bron van die dodelijke bacterie werd wereldwijd bij groenten gezocht, waardoor groentetelers hun gewassen moesten vernietigen”, vertelt Kevin. “Zonde, want aan die honderden kilo’s tomaten gaat een heel productieproces vooraf dat plots teniet wordt gedaan. Bovendien waren dat kwaliteitsvolle tomaten. En dus trok ik destijds mijn keukenschort aan. De rest laat zich al raden.”

Van sappig idee…
Wat begon met testen, groeide al snel uit tot een nieuwe tak binnen het familiebedrijf. Tompuur maakt verse en gezonde bereidingen zoals tomatenpuree, gazpacho en groentesaus. Die worden gemaakt met tomaten die zijn losgekomen of misvormd zijn, of die hier en daar een barstje vertonen en dus niet voor de veiling in aanmerking komen.

“Het zijn Kevin en ik die ons hiermee bezighouden, van het produceren tot de verkoop en levering”, vertelt Kevins vriendin Shana, die er in 2017 bijkwam. “Al onze producten maken we met 0,5 tot 1% van de geteelde tomaten, maar aangezien we hier over 3,4 hectare spreken, zijn dat aanzienlijk wat kilo’s.”Tompuur

… naar lokale topproducten
De tomatenbereidingen van Tompuur zijn zonder bindmiddelen, zonder toevoegingen en zonder bewaarmiddelen. Het resultaat? Dat wordt meer dan gesmaakt. Vandaag liggen de producten in een 160-tal Belgische verkooppunten.

“Het grootste struikelblok bij de start was de kostprijs van onze producten, omwille van het doorgedreven en ambachtelijke productieproces”, aldus Kevin. “Maar we merken dat mensen veel meer aandacht schenken aan gezonde voeding en daar past Tompuur helemaal in. Binnenkort kunnen zij trouwens nog een uitbreiding van het assortiment verwachten, want we zijn volop aan het experimenteren met nieuwe dingen.”

De cirkel is rond
De tomaten van Tompuur krijgen zo een tweede, tot zelfs een derde leven, want sinds vorig jaar werkt het bedrijf samen met Migino, dat het ‘afval’ van Tompuur (pitjes en velletjes van de tomaten) verwerkt tot tomatenpitolie. Zo is de cirkel helemaal rond. En het beste van al: er wachten elders nog een heleboel andere groenten om op een verrassende manier te worden ingezet.

“Wereldwijd wordt zo’n 30% van ons eten verspild en gaat een deel van de groenten in de eerste stap van de keten al verloren door overproductie of omdat ze niet voldoen aan de strenge kwaliteitseisen die de afnemer stelt. Iemand die een duurzaam verhaal met voeding wil schrijven, vindt dus meer dan genoeg opportuniteiten bij land- en tuinbouwbedrijven die vandaag moeten betalen om hun overschotten te vernietigen, maar daar zeer graag nog een kleine en eerlijke prijs voor krijgen”, tipt het duo.

 

En dankzij Tompuur staan we weer een stap dichter bij een circulair Mechelen. Meer info over Tompuur vind je via www.tompuur.be.


Zit je zelf met vragen? Ben je op zoek naar informatie of inspiratie? Of ambieer je ook je eerste circulaire stappen te zetten? Laat het ons weten via circulaireeconomie@mechelen.be.

 

Foto's © Sara Verdikt/ Stad Mechelen