Labconsort helpt farmaceutische en chemische bedrijven, ziekenhuizen en universiteiten verduurzamen door het hergebruik van materialen en het faciliteren van toestellen. Het jonge bedrijf van co-founder CEO Metin Zwart geeft materialen en toestellen een tweede levenscyclus en werkt daarvoor samen met maatwerkbedrijf NEKTARI. In deze reportage hebben Metin en Bruno De Maeyer, gedelegeerd bestuurder van NEKTARI, het over deze boeiende samenwerking, de impact die ze daarmee realiseren, hun doelen en de succesfactoren en uitdagingen die ze onderweg tegenkomen. 

Ongebruikt laboratoriummateriaal

Toen Metin Zwart tijdens zijn onderzoek aan de universiteit leerde dat zijn aangekochte gespecialiseerde apparatuur nadien niet meer gebruikt werd, groeide bij hem het idee voor Labconsort.

“Mijn apparatuur was zo specifiek dat het na het onderzoek ergens in een labo stof stond te vergaren. Ook bij andere onderzoekers was dat vaak het geval, want ik kan me goed herinneren hoe ik tijdens mijn bezoeken aan het labo moest klauteren over al het materiaal dat daar ongebruikt gestockeerd stond.”

In 2021 richtte Metin Labconsort op. Een oplossing voor die vele, ongebruikte wetenschappelijke, farmaceutische en medische toestellen. Het jonge bedrijf geeft deze toestellen via een innovatief online platform een tweede leven.  Daarnaast verwerken Metin en zijn team ook de kapotte onderdelen tot grondstoffen en begeleidt Labconsort bedrijven richting meer energie-efficiëntie.

Circulair en sociaal

“We willen ons potentieel zo duurzaam mogelijk realiseren, daarom is de samenwerking met NEKTARI de juiste keuze.” 

90% van de activiteiten van Labconsort bracht Metin onder bij NEKTARI, een vzw die mensen in kwetsbare (arbeids)situaties een volwaardige plaats laat innemen in de samenleving. Deze inzet is gericht op drie belangrijke pijlers: Werk, Zorg en Beleving. NEKTARI draagt op deze manier bij tot het versterken van het sociaal en economische weefsel in de regio.

“Er zit enorm potentieel in wat we doen en we hebben ons steeds de vraag gesteld hoe we dat zo duurzaam mogelijk kunnen realiseren”, vertelt Metin. “Via het investeringsfonds Trividend kwamen we NEKTARI op het spoor. Na een eerste gesprek met Bruno waren we meteen overtuigd dat een samenwerking de juiste keuze was voor ons en voor het maatwerkbedrijf.”

Naar een autonome werking

Vandaag nemen 6 tot 8 maatwerkers van NEKTARI alle logistieke processen en taken van Labconsort voor hun rekening.

Van het uitpakken, inspecteren en stockeren van inkomende goederen tot het maken van foto’s voor de verkoopswebsite en de verzending: alles gebeurt in-house bij NEKTARI. 

“We zijn steeds op zoek naar manieren om de samenwerking met NEKTARI te intensiveren tot een meer autonome werking binnen de muren van het maatwerkbedrijf”, klinkt het bij Metin.

Circulaire scale-ups ondersteunen

“Start- en scale-ups moeten inzetten op verkoop en productontwikkeling maar worden tegelijk overspoeld door supply chain-activiteiten. Wij willen hen daarin ondersteunen.” 

Ook Bruno kijkt tevreden en trots naar de samenwerking met de circulaire scale-up. Volgens hem past de jonge onderneming perfect bij de maatschappelijke ambities van het maatwerkbedrijf. 

“We zijn vanuit NEKTARI geïnteresseerd in het ondersteunen van start- en scale-ups. Zij moeten sterk inzetten op productontwikkeling en verkoop maar komen daar vaak niet toe omdat ze volledig overspoeld worden door supply chain-activiteiten. Net daar ligt onze expertise. Bovendien hebben we 2 jaar geleden de keuze gemaakt om in te zetten op circulaire activiteiten. Uit één van die activiteiten groeide een sterk netwerk met de medische sector en ziekenhuizen. Zo wordt de samenwerking met Labconsort ook interessant voor dat netwerk en vice versa.”

Succesfactoren

“Toewijding aan elkaars succes is de sleutel tot een goede samenwerking.”

Op de vraag wat de succesfactoren zijn van een samenwerking tussen een maatwerkbedrijf en een scale-up antwoorden Metin en Bruno in koor: “Commitment aan elkaars succes!”

“Voor ons was het een grote stap in het onbekende, één die toch gepaard ging met wat angst”, geeft Metin toe. “Het vraagt tijd om alle processen op punt te krijgen, vertrouwen te winnen, iedereen goed te informeren en op te leiden. Maar met toewijding lukt dat en loont het ook voor beide partijen.”

“Van onze kant is het een uitdaging geweest om ruimte te bieden aan de flexibiliteit die Labconsort nodig heeft om succesvol te zijn: ad hoc vragen en opdrachten, klanten die buiten de uren arriveren, toegang tot onze site in de weekends,... dat soort zaken. Het maakt dat we anders zijn gaan denken over hoe we een flexibele samenwerking op poten kunnen zetten waar ieder van ons zich goed bij voelt en wel bij vaart.”

Veerkrachtig, polyvalent en meer voldoening

Ten slotte staan Metin en Bruno stil bij de meerwaarde die het partnership biedt voor de maatwerkers van NEKTARI. In een economie waarin repetitieve taken en laaggeschoolde activiteiten steeds schaarser worden, bieden Labconsort en NEKTARI mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid aan om een metier te leren, zoals Metin het zegt.

“Het is mooi om een leercurve te zien bij de mensen. Daarin ligt ook het échte succes van deze samenwerking”, benadrukt hij.

“Labconsort biedt ons de kans om onze medewerkers klaar te stomen voor meer complexe taken, hen veerkrachtiger en polyvalenter te maken, hun meerwaarde te vergroten en hen met meer voldoening naar hun werk te laten kijken. Dat is bijzonder mooi.”