In 2020 kregen jeugdvrienden en trotse Mechelaars Simon Desimpelaere en Anthony Brouwers van Kreate 3D het idee om een schaalversie van de prachtige Sint-Romboutstoren te ontwerpen en 3D te printen. Als deel van een marketingcampagne gaven ze er vier van weg. Kort nadien bestelde Luc Michiels, eigenaar van Michiels Torenuurwerken en Beiaarden, en van een privécollectie rond de iconische toren, een model dat 4 keer groter is dan deze eerste exemplaren. Het verbluffende resultaat, dat je trouwens kan bekijken in de Adegemstraat, is een toonvoorbeeld van de haast eindeloze én duurzame mogelijkheden van 3D ontwikkeling en printen.

Tussen Mechelen en Oslo 

Het Mechelse verhaal van Kreate 3D begint eigenlijk in Oslo. Tijdens zijn studies architectuur was Simon er op Erasmus-uitwisseling. Hij volgde er een vak waarin duurzaamheid centraal stond én waarin hij met een 3D printer aan de slag mocht. Terug in België bleven de mogelijkheden van deze toestellen zo tot zijn verbeelding spreken dat hij zich er één aankocht. Hij sprak erover met Anthony, die er als econoom meteen een businessplan rond schreef. Kreate 3D was geboren.

Van heiligenbeelden tot biologische urnes

"We ontwikkelen vaak duurzame en ecologische alternatieven voor bestaande producten"

“Kreate 3D is een end-to-end 3D projectpartner”, begint Simon het gesprek. “Dat betekent dat wij onze klanten begeleiden vanaf het eerste idee tot het volledig afgewerkte object.”

“Zo printten we bijvoorbeeld een lamp voor Studio Brussel op basis van een simpele schets. Maar ook heiligenbeelden voor in de kerk van Zonhoven en in een kapel in Keerbergen of handvaten voor operatietafels in ziekenhuizen. We printten zelfs een biologische, volledig afbreekbare urne in opdracht van Uitvaartzorg Verschooten. En natuurlijk nog vele andere zaken”, vult Anthony aan.


De zaakvoerders merken dat verschillende bedrijven de mogelijkheden van 3D printen ontdekken in hun zoektocht naar duurzame producten. 

 “3D printen biedt enorme mogelijkheden op vlak van duurzaamheid. Je kan heel lokaal gaan produceren en op een zeer beperkte oppervlakte. Bovendien heb je weinig restafval in vergelijking met andere productieprocessen. Want je print onmiddellijk de essentie. En je kan printen met heel wat verschillende materialen. Bedrijven beginnen dat stilaan te ontdekken. Veel klanten komen dan ook naar ons met de vraag om een duurzaam en ecologisch alternatief te ontwikkelen voor een bestaand product”, vertelt Simon.

Duurzaam en (bijna) afvalloos printen

In duurzaamheid ligt de toekomst van Kreate 3D, vindt ook Anthony. Volgens hem zijn er verschillende redenen waarom 3D printen een duurzame technologie is.

“In de eerste plaats zijn er natuurlijk de materialen. 3D printen staat ons toe om met bijna eindeloos veel materiaalsoorten aan de slag te gaan, zowel natuurlijke als synthetische. De keuze van het materiaal is natuurlijk afhankelijk van waarvoor het product gebruikt moet worden. De markt rond duurzame printmaterialen is ook enorm aan het groeien. Er komen steeds meer nieuwe ecologische materialen op de markt.

Meestal printen wij met PLA, een polymelkzuur dat vervaardigd is uit maïskorrels en dus afbreekbaar is onder de juiste laboratorium omstandigheden. Daarnaast printen we ook met hout-filamenten die volledig biologisch afbreekbaar zijn in water. Voor engineering projecten kunnen we in mindere mate met ecologische materialen printen en werken we met ASA, een zeer sterk thermoplastic dat dankzij zijn UV-bestendige eigenschappen en resistentie voor extreme weersomstandigheden, uitermate geschikt is voor langdurig buitengebruik. Waardoor het ook net duurzamer is. Net omdat er zoveel mogelijkheden zijn, kunnen we altijd op zoek gaan naar het naar het duurzaamste alternatief.

Omdat we het eindproduct printen, of met andere woorden, vrijwel alleen de essentie ervan opbouwen, moeten we ook minder materiaal gebruiken. Wanneer je hetzelfde product wil maken met een CNC-machine, frees je het eindproduct uit een grotere blok van het bronmateriaal. Dit geeft een veel grotere afvalproductie dan bij ons printproces.

Bovendien zijn er geen grote en complexe supply chains nodig voor het transport van onze grondstoffen, wat het duurzame karakter van onze processen alleen ten goede komt”.

De cirkel sluiten

En wat gebeurt er met het weinige afval dat wél nog geproduceerd wordt? Kan dat vandaag al verwerkt worden om de cirkel volledig te sluiten? Volgens Simon ligt daar nog een grote uitdaging.

“De recyclage van ons afvalmateriaal: het shredden, smelten in pellets en persen in een lange kabel, is een heel andere business. En iets wat vandaag misschien nog te weinig gebeurt. Wij zijn in ieder geval op zoek naar een bedrijf dat zich daarmee bezighoudt. Dat zou immers een heel goede partner voor ons zijn. Wij zijn op dit moment wel samen met Coflab, onze buren in Impact Factory aan het onderzoeken hoe we ons PLA printafval kunnen combineren met hun koffiegruis om op die manier nieuw plaatmateriaal te persen of nieuwe objecten te gieten. Een initiatief dat recent gestart is, maar we zijn wel nieuwsgierig naar de mogelijke resultaten.”

Ideeën en samenwerkingen voor een circulaire economie

"Impact Factory is een noodzakelijke katalysator voor interessante ideeën en out-of-the-box samenwerkingen"

Goede samenwerkingen zijn volgens Anthony dan ook cruciaal om duurzaam en circulair ondernemen te stimuleren. Die samenwerkingen vindt Kreate 3D onder andere in de Mechelse, circulaire hub Impact Factory, vertelt Anthony.

“Met onze printer en duurzame materialen hebben wij oplossingen voor andere ondernemers. En omgekeerd kunnen wij leren van de interessante ideeën van anderen en op een uitdagende manier, out-of-the-box samenwerkingen opzetten. Dat deden we onder andere al met Ko-Lab, waarvan we de shredder kunnen gebruiken maar ook met de hogeschool Thomas More.

Er zijn veel mogelijkheden om dergelijke linken te leggen in de Impact Factory. De kruisbestuiving die daar plaatsvindt is niet alleen verrijkend voor Kreate 3D maar eveneens bepalend voor de ontwikkeling van interessante duurzame ideeën en samenwerkingen. Impact Factory is een noodzakelijke katalysator voor zulke dingen. We vinden het dan ook heel mooi hoe Stad Mechelen dit ondernemerschap in de spotlight zet en ondersteunt.”