Dagmar Dereu is hulpverlener bij het CAW. Dagmar werkt al 4 jaar bij het CAW waar hij verschillende taken op zich neemt. Hij is hulpverlener op de acute opvang voor dak- en thuislozen, lotgenotengroep begeleider en liaison tussen het CAW en het FJC. Dagmar heeft ook ervaring als casusregisseur voor het FJC. Hij heeft ervaring in de jeugdzorg en is momenteel ook gezinscounselor. Nu leidt hij samen met David, casusregisseur bij het FJC, de lotgenotengroep voor mannen.
Wat voor samenwerking bestaat er tussen het CAW en het FJC?
“Er bestaat een samenwerking tussen FJC en CAW in het kader van intrafamiliaal geweld. Het CAW en het FJC helpen elkaar. Het is belangrijk dat de communicatie goed verloopt.” De casusregisseurs van het FJC kunnen ook cliënten aanmelden voor de lotgenotengroep voor mannen. Daarnaast woont de liaison van het CAW elke week de overlegtafel van het FJC bij als expert.
Voor wie is de lotgenotengroep voor mannen bedoeld?
“De lotgenotengroep is voor mannen die zich slachtoffer voelen van intrafamiliaal geweld. Ze kunnen psychische, economische, materiële of fysieke schade geleden hebben. Ze gaan naar de lotgenotengroep om zichzelf te helpen waarbij het gesprek en de groepsdynamiek heel belangrijk is. De lotgenotengroep is geheel vrijwillig.”
Wat doen jullie tijdens de bijeenkomsten?
“Eerst en vooral de samenhorigheid bevorderen, de stabiliteit van de groep is heel belangrijk. We komen samen en hebben een losse babbel. Tijdens de bijeenkomsten is er ofwel een thema of vertelt iedereen hoe de periode voor hen geweest is. Van daaruit gaan we in het verhaal van de persoon en linken we de anderen hieraan. Hier reflecteren we samen over. Eventueel werken we ook aan gedragsverandering of psycho-educatie, dit drukken we absoluut niet door maar laten we groeien en vloeien.”
Waarom is deze lotgenotengroep nodig?
“Ik vind dat zelf belangrijk omdat de mensen achteraf zeggen ‘bedankt, het was fijn en ik voel me beter’. Ze worden er echt sterker door. Anderzijds is het heel belangrijk dat mensen samengezet worden.”
Wat voor reacties krijgt u van de lotgenotengroep?
“De afgelopen lotgenotengroep zei: ‘Dankjewel, het was goed, ik heb er veel aan gehad, laat het ons volgend jaar terug doen.’ Het was echt heel positief en plezant.”
Waar haal je zelf voldoening uit?
“Ik haal voldoening uit het samen zitten met mensen en het bespreken van moeilijke onderwerpen. Ik wil eerst uitzoeken waaraan mensen willen werken en achteraf zien dat ze gegroeid zijn. Groei vind ik heel belangrijk. Er zijn veel mensen die het moeilijk hebben en ik wil er zijn er voor de meest kwetsbaren, de manier waarop maakt uiteindelijk niet uit. Ik vind het knap hoe het FJC en CAW samen op weg zijn om een sterk hulpverleningsaanbod voor betrokkenen bij situaties van intrafamiliaal geweld uit te bouwen.
Naast deze lotgenotengroep voor mannen biedt het FJC ook een lotgenotenwerking voor vrouwen aan, in Mechelen en binnenkort ook in Lier. Meer info of aanmelden : fjc@mechelen.be / 015 45 33 28