Half juni vieren de Mechelse moslims, net als op andere plaatsen in de wereld, het Offerfeest. Het is een feest van vreugde, verzoening en aandacht voor mensen in armoede in de samenleving.

Het feest wordt gevierd met familie en vrienden, waarbij heerlijke gerechten worden klaargemaakt.

Bij moslims staat het Offerfeest in het teken van de profeet Ibrahim. Ibrahim, ook gekend als Abraham, wordt beschouwd als aartsvader van zowel het christendom, jodendom en de islam. Vele moslimgezinnen offeren ter nagedachtenis van de profeet een dier. Het vlees wordt verdeeld onder familie, vrienden of mensen in armoede. Men kan ook een gift doen aan armoede- of hulporganisaties. De offergave staat symbool voor trouw, liefde en dienstbaarheid.


De Stad Mechelen wenst de vierende Mechelaars een fijn feest toe. Om het zo fijn mogelijk te kunnen organiseren, vind je hieronder de belangrijkste informatie. In regio Mechelen zijn er verschillende mogelijkheden om op een legale manier een dier te offeren.

Mogelijkheden in regio Mechelen

  • Tijdelijke slachtvloer Wolvertem (Hamid Ghordo)
    Pluimennest 3, 1861 Wolvertem, 0477 47 09 02
    Je kan een schaap aankopen op 8, 9, 12, 15 en 16 juni tussen 9 en 18u. De organisator vraagt jouw slachtvergunning aan. De slachting gebeurt onder verdoving.
  • JIDA bvba - Slachthuislaan 14, 2800 Mechelen, 015 205 405 of 0495 27 54 05.
    Gespecialiseerd in halal rundsvlees en lamsvlees. Je bestelt best op voorhand jouw vlees.
  • Eén van de andere erkende slachthuizen
  • Bestel jouw vlees bij een slager
  • Schenk een gift

Slachtvergunning

Vergeet niet na te kijken of je een slachtvergunning moet aanvragen.  Een slachtvergunning aanvragen is verplicht. Dit kan online (€ 5,50) of via een afspraak in het Huis van de Mechelaar (€ 15).

Online aanvragen

Opgelet: de slachtvergunning is persoonlijk, dit betekent één schaap per rijksregisternummer. Zorg ervoor dat je een kopie van je slachtvergunning bij je hebt als je je schaap van de slachtvoer vervoert.

Wetgeving

Vanaf 1 januari 2019 is het overal in Vlaanderen verboden om dieren zonder verdoving te slachten, zowel op tijdelijke slachtvloeren als in slachthuizen.

Bij wet verboden

  • Rituele thuisslachting
  • Onverdoofde slachting op tijdelijke slachtvloeren
  • Vervoer van levende schapen in afgesloten koffer of met samengebonden poten