Praat met een vertrouwenspersoon

Het kan spannend zijn, maar met iemand praten over wat je doormaakt kan echt een verschil maken. Denk aan een vriend, je broer, zus, ouders, tante, trainer, huisarts of een zorgleerkracht. Ze zijn er om je te helpen en zullen je ondersteunen.

Enkele tips om erover te praten.

  • Als het moeilijk is om alles in één keer te vertellen, begin dan met iets kleins. Dat helpt om vertrouwen op te bouwen.
  • Schrijf op voorhand op wat je wilt zeggen of vragen. Dit kan je helpen om je gedachten te ordenen. Gebruik voorbeelden of een metafoor om jezelf uit te drukken.
  • Als je dat wil, kan je vragen om het gesprek vertrouwelijk te houden. Maar weet dat je vertrouwenspersoon bij een noodsituatie soms niet kan doen omdat je in gevaar bent.
  • Je hebt altijd de controle over wat je deelt. Begin met wat voor jou comfortabel voelt en deel meer als je er klaar voor bent.
  • Wist je dat het CLB een chat heeft? Je chat gratis en anoniem met een CLB-medewerker.

Praat met een professional

Soms kan het ook helpen om met een professional te praten. Aarzel niet om contact op te nemen met onderstaande organisaties.

JAC

Ben je tussen de 12 en 25 jaar oud en heb je nood aan een luisterend oor? Dan is het JAC er voor jou. Je kan bij hen langsgaan om te praten, maar je kan ook mailen, bellen of chatten. Of het nu gaat over geld, vrije tijd, wonen tot relaties, seks, familie …

Meer info over JAC

TEJO

Zit je niet goed in je vel en ben je tussen de 10 en 20 jaar oud? Bij TEJO kan je terecht voor laagdrempelige therapeutische hulp. Helemaal anoniem.

Meer info over TEJO

Overkop

Een OverKop-huis is een veilige plek waar je kan ontspannen, rondhangen en vrienden kan ontmoeten. Je vindt er ook een luisterend oor als je over gelijk welk probleem wil babbelen.

Meer info over Overkop

Kruispunten

16 jaar of ouder? De hulpverleners van het Kruispunt luisteren naar je verhaal en gaan met je op zoek naar de best passende, kortdurende ondersteuning, zodat je je snel weer beter voelt.

Meer info over Kruispunten

Eerstelijnspsycholigsche zorg (ELP)

Ben je jonger dan 23 jaar? Via de eerstelijnspsychologische zorg kan je terecht bij een psycholoog of orthopedagoog voor maar 4 of 11 euro.

Meer info over ELP

CGG De Pont

Bij het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg De Pont kan je terecht voor groepstrainingen. Je huisarts of het CLB moet je wel eerst doorverwijzen.

Meer info over CGG De Pont

Wist je dat een privé-therapeut vaak terugbetaald wordt door je mutualiteit? Vraag meer informatie aan je huisarts.

Hulplijnen

AWEL (102)

Bel, mail of chat met Awel over wat je bezighoudt. Elk gesprek is anoniem en gratis.

Meer info over AWEL

Zelfmoordlijn (1813)

Heb je hulp nodig, ben je ongerust over iemand of heb je vragen over hoe je verder moet na het verliezen van iemand door zelfdoding? Bel, chat of mail met de zelfmoordlijn. Ieder gesprek is gratis en anoniem.

Meer info over de Zelfmoordlijn

Teleonthaal (106)

Hele grote of kleinere problemen? Bel of chat 24 op 7 met Teleonthaal. Helemaal anoniem.

Meer info over Teleonthaal

Handige websites

  •  Op WATWAT vind je een schat aan advies en hulp voor uiteenlopende vragen die je als jongere kan hebben.
  • Ook op NokNok vind je veel info. Over familie, vrienden, school of donkere gedachten. Je vindt er ook enkele oefeningen om je beter in je vel te voelen.
  • Ben je student en heb je het moeilijk? Neem een kijkje op Moodspace.
  • Meer weten over geluk? Ontdek de geluksdriehoek.