Gepubliceerd op:
3
april
2025

Vandaag startte het Europese lentecongres van Centre for European Volunteering (CEV). Het congres brengt verschillende Europese partners samen om ervaringen met vrijwilligerswerk uit te wisselen en goede praktijken in de kijker te zetten.

Drie dagen lang verwelkomen we delegaties uit alle hoeken van Europa, gaande van Berlijn en Den Haag over Kopenhagen en Dijon tot onze Oekraïense zusterstad Lviv. Vrijwilligerswerk is het middel bij uitstek om burgerparticipatie en solidariteit te versterken. Daarom is het belangrijk om te investeren in vrijwilligerswerk, iets waar heel wat lokale besturen, organisaties en geëngageerde burgers werk van willen maken.

De keuze voor Mechelen als gaststad is geen toeval: in 2025 draagt Mechelen met trots de titel van Europese Vrijwilligershoofdstad, als eerste Belgische stad ooit. In Mechelen geloven we in de kracht van verbinding en inclusiviteit.

Studiebezoeken bij Mechelse organisaties

Op de eerste dag ging het Europese gezelschap op bezoek bij verschillende Mechelse organisaties om te kijken hoe zij hun vrijwilligerswerking organiseren. De deelnemers konden kiezen uit 9 verschillende tours waaraan meer dan 20 Mechelse organisaties meewerkten. Stuk voor stuk organisaties waar vrijwilligers het verschil maken.

  • Fietstocht langs Mechelse natuur en cultuur (Natuurpunt, Depot Rato & de Fietsersbond)
  • Circulaire economie en ouderenzorg (Hof Van Egmont, Klusbib, Zadenbib & Fietsbib)
  • Circulair mensenwerk en culturele verbinding (La Luna, Foodsavers & Sjarabang)
  • Op stap in de bruisende buurt Heihoek (Buurtparlement Heihoek & mARTa)
  • Heden en verleden: erfgoed en cultuur (Stadsarchief & Het Predikheren)
  • Jeugd (Transit M, Circolito en Jeugdraad Mechelen)
  • Vier het leven: Mobiliteit, en cultuurbeleving zomerschool en vrijwilligerspunt (Klimavelo & Klimaan)
  • Het leven door een andere bril (Recupperij, Refaced & Eyes for the world)
  • Mechelen, een inclusieve stad: een podcastwandeling (in centrum)

Alle info over de studiebezoeken en de organisaties die meewerkten vind je hier terug.

Samenwerken aan de kwaliteit en toegankelijkheid van vrijwilligerswerk in Europa

Dag twee van het congres vond plaats in congrescentrum Lamot waar er dieper werd ingegaan op hoe we de kwaliteit van vrijwilligerswerk kunnen verbeteren. Daarbij is het belangrijk dat we leren van elkaar en dat we over de grenzen heen werken aan uniforme kwaliteitsnormen. Het CEV maakt er werk van om deze kwaliteitsnormen te bepalen en rekent daarvoor op de input van beleidsmakers, organisaties en vrijwilligers. De kwaliteitsnormen moeten ervoor zorgen dat er binnen Europa beter samengewerkt kan worden aan vrijwilligerswerk.

Na de middag lag de focus op inclusief vrijwilligerswerk. We moeten ervoor zorgen dat iedereen vrijwilligerswerk kan doen. Elke geëngageerde burger moet op een zinvolle manier kunnen bijdragen aan de samenleving. De verscheidenheid van een samenleving moet je ook bij vrijwilligers terugzien, zowel qua leeftijd, gender, afkomst, enzovoort. Niemand mag drempels ervaren om vrijwilligerswerk te doen, om zich op die manier zinvol in te zetten voor anderen en om hun talenten te ontwikkelen.