TalentMatch stelt informele plekken in Mechelen open voor jongeren die het moeilijk hebben. Zo krijgen ze de kans om nieuwe dingen uit te proberen, weer zin te krijgen in leren en hun zelfvertrouwen op te bouwen. De activiteiten zijn gebaseerd op wat jongeren tegenwoordig leuk vinden, zoals buitenactiviteiten en oude ambachten, en bieden hen de kans om met anderen in contact te komen. 

Aanpak

TalentMatch is een nieuw initiatief dat jongeren en jongvolwassenen ondersteunt bij het ontdekken en ontwikkelen van hun talenten. Het project richt zich in het bijzonder op kwetsbare jongeren, door hen de kans te bieden om te leren in een informele en laagdrempelige omgeving. Het doel is om een gestructureerd leerecosysteem te creëren waarin jongeren zich welkom voelen en hun potentieel kunnen ontplooien. We willen onderzoeken hoe informele leerkansen bijdragen aan hun persoonlijke en professionele groei. 

 

Met TalentMatch streven we ernaar een sterk netwerk van organisaties op te bouwen. Deze organisaties bieden begeleiding, leerkansen en brengen jongeren in contact met waardevolle mogelijkheden. Samen willen we jongeren die niet goed aarden in het traditionele onderwijs een betekenisvol leerpad bieden. 

 

Een belangrijk onderdeel van TalentMatch is de rol van toeleiders. Deze toeleiders verbinden jongeren met de juiste leerkansen en mentoren. Ze begeleiden hen bij het vinden van hun richting en bieden ondersteuning gedurende hun leertraject. 

Leerpad

  • Stap 1: toeleiding: partners van het project leiden kwetsbare jongeren naar BlinkOut voor een matchingsgesprek.
  • Stap 2: matching: tijdens een kennismakingsgesprek kijken er professionals naar wat de jongeren nodig hebben. Op basis daarvan stellen ze een workshop voor die het beste past bij wat de jongeren op dat moment nodig hebben om vooruit te komen.
  • Stap 3: workshops: hierbij werken we volgens een paar belangrijke principes: co-creatie, inclusie, werken in dialoog, creativiteit, zelfreflectie en kwetsbaarheid zien als een kracht. De begeleiders van de workshops krijgen vooraf een opleiding over hoe ze het beste kunnen omgaan met jongeren die psychisch of maatschappelijk kwetsbaar zijn.
  • Stap 4: evaluatie: 
    • Samen met de jongeren bekijken we welke delen van het leerproces voor hen echt iets hebben betekend en een verschil hebben gemaakt.
    • We evalueren ook het leerpad met de begeleiders, gebaseerd op hun ervaringen.

Partners

  • Team leerrecht en gelijke onderwijskansen: neemt de leiding en zorgt voor de toeleiding van jongeren.
  • BlinkOut vzw: begeleiden van jongeren die drempels ervaren en ondersteunen coaches die deze jongeren binnen hun organisatie willen laten leren.
  • Natuurpunt: zij bieden, mee met Erfgoedcel Mechelen, de informele leeromgeving aan.

Logo medegefinancieerd EU