Mechelen is een stad met een rijk verleden en levendige tradities. Een van de meest opmerkelijke en geliefde elementen van het Mechelse erfgoed is de eeuwenoude reuzencultuur. Deze unieke reuzen, die deel uitmaken van de kleurrijke Ommegang, verbinden generaties en weerspiegelen de geschiedenis en de identiteit van de stad.

De Mechelse reuzenfamilie

ReuzenDe Mechelse reuzenfamilie bestaat uit zes oorspronkelijke leden: Reus, Reuzin, Oude Reus (Grootvader) en hun drie kinderen: Janneke, Mieke & Klaesken. Deze imposante figuren hebben een centrale plek in de Mechelse Ommegang, een traditie die teruggaat tot de middeleeuwen. Het ontstaan van deze processie wordt vaak in verband gebracht met de legende van Sint-Rombout, de patroonheilige van de stad.

In 2013 werd de reuzenfamilie uitgebreid met twee nieuwe leden: Noa & Amir. Deze toevoeging markeerde een belangrijk moment in de hedendaagse ontwikkeling van de Mechelse reuzencultuur.

Reuzendragen

In hetzelfde jaar kregen de Mechelse reuzen internationale erkenning toen UNESCO het dragen van de historische reuzen opnam in de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Dit benadrukt de waarde van deze traditie en het vakmanschap dat ermee gepaard gaat, en vormt een aanmoediging voor de Mechelaars om dit unieke erfgoed levend te houden voor toekomstige generaties. 

Originele vraag

Na de succesvolle Ommegang van 2013 stelden enkele betrokken reuzendragers de vraag of het niet tijd werd om het dragen van de Mechelse Reuzen nieuw leven in te blazen en hen vaker te laten verschijnen. Tot dan toe kwamen de reuzen slecht om de kwarteeuw naar buiten, wat leidde tot een gebrek aan continuïteit in hun beheer en in het doorgeven van de traditie en kennis rond het 'pijnderschap'.  Uit deze oproep ontstond, met de ondersteuning van Erfgoedcel Mechelen, de werkgroep ReuzenMechelen.

Aanpak

Met de ondersteuning van Erfgoedcel Mechelen en het museum Hof van Busleyden willen de Reuzendragers zich inzetten voor het behoud en de promotie van het Mechelse Reuzenerfgoed. Ze hebben als doel niet alleen de eeuwenoude traditie in ere te houden, maar ook nieuwe generaties erbij te betrekken. Zo worden er activiteiten georganiseerd zoals Open Monumentendagen, waar bezoekers kunnen leren hoe het dragen van reuzen precies in zijn werk gaat. 

Partners

  • Erfgoedcel Mechelen
  • Museum Hof van Busleyden