Uit verschillende studies blijkt dat erfgoed een positieve invloed kan hebben op het welzijn van mensen. Erfgoedcel Mechelen onderzoekt daarom hoe erfgoed en zorg elkaar kunnen versterken. Welke rol kan cultureel erfgoed vervullen in de zorg? Wat hebben zorginstellingen nodig om dit haalbaar te maken? Welke collecties in de regio kunnen een fijne dialoog op gang brengen? En hoe kunnen we beter samenwerken in de toekomst?

 

Dit is een thema waar Erfgoedcel Mechelen nu en de komende jaren extra op inzet. Deze pagina zal in de loop van het traject dus verder aangevuld worden. Hou ze in de gaten als je op de hoogte wil blijven van onze acties op het snijvlak van erfgoed, zorg en welzijn.

Bewoners van het woonzorgcentrum halen plantjes uit hun zaaipotjes om hen te planten in de moestuin.

Hoe het begon

In 2022 stapte Mechelen mee in het MOES-tuinproject van CAG (Centrum Agrarische Geschiedenis). Als een van de proeftuinen ging Erfgoedcel Mechelen mee op zoek naar het moestuinerfgoed van Mechelen en de regio. Al gauw kozen we ervoor om vooral een verbinding te maken tussen dat erfgoed en welzijn. We legden een herinneringsmoestuin aan samen met mensen met dementie. Hoe dat precies in zijn werk ging, lees je op de pagina over MOES-tuin.

Persoon geeft uitleg vooraan in de klas bij verschillende oude fruitsoorten, ze houdt een afbeelding van fruit omhoog. Op tafel staat ook een jonge boom in een pot. Bewoners van het woonzorgcentrum kijken en luisteren aandachtig.Een bewoner van het woonzorgcentrum ruikt aan peren of appelsap.

We willen meer weten over erfgoed en welzijn

Na onze eerste ervaringen uit het MOES-tuinproject willen we ons verder verdiepen in de wereld van erfgoed en welzijn. Daarom startten we eind 2023 een omgevingsanalyse rond erfgoed en zorg. 
Samen met freelance onderzoeker Lieve De Saedeleer brachten we in kaart wat er leeft in de erfgoed- en zorgsector in onze regio. Wat is het huidige aanbod op de kruising tussen erfgoed en zorg? Welke noden leven er bij de zorgverleners? Wat zijn de mogelijkheden om vanuit de lokale erfgoedsector een aanbod te creëren?

In het najaar van 2024 krijgen de verzamelde info en conclusies hun neerslag in een beknopt rapport. Op basis daarvan werken we een plan van aanpak uit dat zinvol en haalbaar is voor de erfgoed- én de zorgsector in de Mechelse regio. Als beide sectoren elkaar beter leren kennen, kunnen samenwerkingen en projecten groeien om het welzijn van mensen met dementie of een andere kwetsbaarheid te verbeteren. We zetten daar graag onze schouders onder en brengen verder in kaart welke vaardigheden, kennis en hulpmiddelen er in de praktijk nodig zijn.

Tekening van Eva Vaes op basis van het verhaal van een woonzorgcentrum bewoner. Er is een moestuin getekend, maar ook een sigarendoos en een krant. Op de voorgrond zien we in de moestuin aardappelen, radijzen en een prei. Op de achtergrond een groot pompoenenveld. In het midden zweeft een pot met kersen.

Interessante bronnen