Een job die bij je waarden past.
Verduurzamen, dat doe je stap voor stap. Isabel van MicMacMinuscule vroeg zich In elke nieuwe levensfase af hoe ze bewuster en groener kon gaan leven. Het begon met een grote liefde voor tweedehands spullen. Het hoogtepunt kwam bij de bouw van een bio-ecologische woonst in Muizen, waar ze woont met haar gezin. Enkel professioneel voelde Isabel dat er iets haperde. “Net zoals mijn vader ben ik heel gedreven en werk ik graag hard. Ideaal om als zelfstandige aan de slag te gaan. Maar het beeld van de zelfstandige die er alleen voor staat, schrikte mij af.”
Isabel ontdekte MicMacMinuscule en voelde dat het concept op heel veel vlakken bij haar paste. Ze heeft zelf kleine kinderen en vrienden en familie klopten regelmatig bij haar aan voor advies. Ze merkte dat ze het heel fijn vond om mensen in deze fijne levensfase bij te staan en kwam via-via in contact met MicMacMinuscule. Ondertussen is Isabel fulltime zelfstandige: als MicMacMinuscule-madam stelt ze “geboortelijsten met ervaring” samen. Het MicMacMinuscule-netwerk zorgt voor goede ondersteuning in marketing, boekhouding, social media. Zo kunnen de MMM-madammen zich concentreren op wat echt telt: mooie, goed verzorgde babyspullen ‘met ervaring’ zoeken om op je ecologische geboortelijst te zetten.
“Ik merk dat de lijsten heel inspirerend werken voor de omgeving van jonge ouders. Mijn eigen schoonmoeder was ab-so-luut geen fan van tweedehands spullen. De tijd dat ze complimenten gaf over een mooie en schattige outfit van mijn kindjes, en ze verbaasd reageerde als ik fier “da’s tweedehands” antwoordde, ligt ver achter ons”
Een geboortelijst met ervaring… en advies
In Mechelen is het concept van de ‘geboortelijst met ervaring’ nog niet zo bekend als in Gent, de ‘geboortestad’ van MMM. Klanten vinden ons via sociale media of zijn geïnspireerd door andere jonge ouders die een MMM-lijst hadden. Meestal begint het met een korte telefonische kennismaking. Daarin leggen MMM-madammen het principe en de aanpak uit. Als ouders met overtuigd zijn, volgt er bij hen thuis een intakegesprek. “Door hun moodboards te tonen en de sfeer en de stijl van een gezin op te snuiven. Zie ik vaak wat ze écht nodig hebben.” vertelt Isabel. “Als je klein woont, moet je geen twee verzorgingstafels op je lijst zetten.”
“Tijdens de lockdowns was ik vaak de eerste persoon aan wie een koppel vertelde dat ze zwanger waren. Dat doet iets in tijden van afstand en isolatie. Sommige klanten zijn vrienden geworden.”
Isabel waarschuwt haar klanten ook meteen: voor een MMM-lijst kiezen is ook loslaten. Je kan niet zeggen dat je een wiegje in model X van merk Y op je lijst wil. Wat je wel kan doorgeven is een stijl, kleur of materiaal. Daar gaat Isabel dan naar op zoek. Alle spullen ondergaan een kwaliteitscontrole. Ze moeten veilig bevonden worden. Als een item door de producent wordt teruggeroepen – zoals onlangs gebeurde met een bepaald traphekje- wordt daar ook rekening mee gehouden. Zo komen ook melamine en bamboe servies niet meer in aanmerking. Andere spullen zijn omwille van hygiëne niet geschikt voor een tweede leven. Daar zoekt MMM naar ecologische oplossingen. Zo zijn er tutjes van natuurrubber in plaats van siliconen. En kiest MMM voor glazen papflessen. Er is zelfs een samenwerking met een aanbieder van wasbare luierpakketten. Die worden op een geboortelijst toch toegankelijker voor jonge ouders.
Een geboortelijst als cadeau voor de toekomst
Kiezen voor een MicMacMinuscule lijst is eerst en vooral goed voor de portemonnee. De babyspullen op de MMM-lijst worden aan de helft van de winkelwaarde aangeboden. Dat scheelt al een hele hap uit het budget. Maar ook het ecologische aspect is vaak de doorslaggevend voor jonge ouders. Ze willen het idee van ‘zorg dragen voor de planeet’ van in het begin meegeven aan hun kind.
De ecologische voetafdruk van een MMM-lijst ligt zo’n 90% lager dan een standaard geboortelijst. Dat is een mooi cadeautje voor de toekomst (van je kind).
Jonge ouders willen wel tweedehands spullen kopen, maar hebben geen tijd en energie om die spullen te gaan zoeken en verzamelen. Het is ook een comfortabele oplossing voor mensen die niet naar een babywinkel willen stappen. Jonge ouders zijn gevoelige consumenten. Ze worden overdonderd met babyproducten met onbekende functies. “Vaak krijgen we spullen binnen die nog in de verpakking zitten” vertelt Isabel. “Ouders krijgen dingen aangepraat omdat ze ‘onmisbaar’ zijn voor de baby. Maar in de praktijk hebben ze het nooit gebruikt.”
De geboortelijst met ervaring is een maand voor de uitgerekende geboortedatum klaar. De lijst komt met mooie productfoto’s online. Familie en vrienden kunnen de lijst via een link bekijken, een cadeautje aankopen en hun wensen achterlaten.
Maar het circulaire gedachtengoed van MicMacMiniscule reikt verder dan enkel tweedehands babyspullen. Er worden ook recupcadeautjes aangeboden. MMM werkt samen met een naai-en een houtrecupatelier (Atelier Watt) voor sociale tewerkstelling. Zo kan je handgemaakte houten nachtlampjes of een tipi uit afgedankte ziekenhuislakens op je lijst zetten. Maar ook voor doopsuiker kan je bij MMM terecht. Hiervoor werken ze samen met Boinky Beans. Dit zijn reststromen van suikergoed ‘met een hoekje af’. Het is visueel afgekeurd maar van kwaliteit en smaak nog helemaal top. Je kan de kleur en het model van de suikerbonen niet kiezen, maar Isabel stelt met ondoorzichtige zakjes een mooi pakketje samen. Of je geeft je kraambezoek een plantje mee, of vegan snoepjes, of een reep Oxfam-chocolade… Hetzelfde geldt voor geboortekaartjes: die kunnen gedrukt worden op afvalpapier, bloemenzaadblaadjes,…
De kers op de taart
Ouders wordt ook gevraagd om 10% van de waarde van hun geboortelijst te schenken aan een goed doel naar keuze. Dat levert heel vaak mooie verhalen op, vanuit de eigen ervaringswereld of die van de omgeving. Zo’n bedrag overmaken geeft een fijn gevoel én een fijn belastingsvoordeel. In 2020 werd er zo’n € 61 000 aan goede doelen overgeschreven. Het is mooi dat we met MMM ook zo’n verhalen kunnen voortbrengen.